Politică

Sondaj printre liberali privind ruperea Aliantei PNL-PD

21.11.2005, 19:29 22

Premierul Calin Popescu-Tariceanu le cere colegilor din partid si din coalitie sa opreasca spirala declaratiilor otravite pe care le fac unii impotriva altora (intrucat, in opinia sa, acest lucru submineaza Guvernul), in vreme ce liberalii se intreaba daca mai are rost alianta cu PD. Tariceanu s-a vazut el insusi, la finele saptamanii, obligat sa faca fata unor tiruri de acuzatii venite din partea unor liberali care i-au reprosat ca sub mandatul sau PNL este pe cale de a se prabusi.

"Doresc sa fac un apel la acei colegi care au crezut de cuviinta in ultima vreme sa se exprime public sa opreasca aceasta spirala, astfel ea risca sa devina contraproductiva si in ceea ce priveste efortul nostru colectiv de a demonstra ca avem capacitatea de a guverna", a declarat Tariceanu, la conferinta organizatiei Bucuresti a partidului.



Atacurile lui Basescu, cap de afis

La conferinta la care a fost aleasa conducerea filialei Bucuresti s-a petrecut un lucru cumva curios, dar care indica starea de tensiune existenta in ultima vreme intre PNL si PD. Cei peste o mie de liberali prezenti au avut de completat un chestionar in care existau intrebari privind ruperea Aliantei, atacurile lui Basescu la adresa lui Tariceanu si desemnarea unui candidat propriu la presedintie.

Chestionarul a fost introdus in mapele participantilor. In chestionar se preciza ca raspunsurile la intrebari au rolul de a pune la dispozitia liderilor filialei opiniile liberalilor bucuresteni pe temele respective.

Astfel, participantii la Conferinta PNL Bucuresti au fost intrebati daca in perioada urmatoare ar dori fuziunea PNL-PD, continuarea functionarii Aliantei sau iesirea PNL din Alianta.

O alta intrebare a vizat aprecierea ultimelor declaratii ale presedintelui Traian Basescu la adresa PNL si a premierului Calin Popescu- Tariceanu. De asemenea, chestionarul cerea nominalizarea persoanei considerate cea mai potrivita pentru a candida, in numele PNL, la Presedintie, in 2009.



Pro si contra lui Tariceanu

Conferinta liberalilor bucuresteni a pus in scena confruntarile a cel putin doua curente in partid: una pro-Tariceanu (in parte inchegata de nemultumirea fata de PD) si alta care s-a manifestat impotriva sa. Primul curent, care in ultimele zile s-a manifestat zgomotos spune ca este nemultumit de faptul ca PNL a ajuns la remorca PD si cal de bataie al presedintelui Traian Basescu. Cel de-al doilea curent, reprezentat de fostul presedinte Valeriu Stoica spune, dimpotriva, ca actualul sef al liberalilor este unul dintre vinovatii pentru faptul ca nu exista armonie intre cele doua partide.

Tariceanu a incercat in mai multe randuri sa-i domoleasca pe cei care au facut declaratii impotriva lui Traian Basescu. In aceeasi vreme premierul si totodata lider al PNL a spus ca partidul sau nu are de dat explicatii PD, in replica la o declaratie a vicepresedintelui Ioan Oltean care ceruse liberalilor sa clarifice pana astazi, daca atacurile fruntasilor liberali Puiu Hasotti si Ludovic Orban au fost sau nu facute in numele partidului.



PD, acuzat de incercare de racolari

In buna masura, cei mai activi critici ai PD si-au justificat atacurile. Vicepresedintele Puiu Hasotti a spus ca isi mentine declaratia potrivit careia Basescu este un "neprieten al PNL", afirmand insa ca sintagma nu este echivalenta cu adjectivul "dusman".

Ieri Hasotti a acuzat PD, fara sa pronunte vreun nume, ca vrea sa racoleze o parte dintre parlamentarii liberali. El a spus ca are cunostinta despre existenta unui proiect care "se coace undeva", prin care patru-cinci parlamentari PNL sa treaca la PD, prin filiera PPCD.

"Stiu cine este, cand si unde s-a facut proiectul, dar nu exista nimic concret, nu a fost nominalizat nici un parlamentar si mai stiu ca proiectul nu va avea succes", a precizat Hasotti. In opinia lui, este un proiect care nu va folosi PNL.



Liberalii se tem ca vor avea soarta PNTCD

Intre criticii lui Tariceanu, s-au numarat deputatul liberal Cristian Boureanu si fostul lider liberal Valeriu Stoica. Primul a apreciat ca prestatia ca premier a lui Calin Popescu-Tariceanu se repercuteaza asupra PNL, partidul inregistrand, in opinia sa, un declin constant in ultimul an.

Boureanu a spus ca PNL inregistreaza in acest moment 16% in sondaje, fata de PD, care a obtinut circa 30%: "PNL nu scade pentru ca Traian Basescu este un presedinte-jucator sau pentru ca nu avem o guvernare foarte buna sau pentru ca avem inundatii sau greve. PNL scade pentru ca liderul imprima viteza partidului, iar azi, la nivel de lideri, avem o problema in modul in care sunt perceputi la nivelul opiniei publice". Potrivit acestuia, prestatia lui Calin Popescu-Tariceanu se repercuteaza asupra partidului. In acest context, deputatul liberal a opinat ca PNL a castigat un premier, dar a pierdut un presedinte de partid.

Un atac dur, dar in ton cu alte declaratii anterioare, l-a avut Valeriu Stoica. El a dorit sa tina un discurs in fata celor peste o mie de liberali prezenti, dar cuvantul i-a fost dat inainte de vot, cand multi dintre participanti parasisera sala. Stoica a parasit atunci lucrarile, anuntand ca nu mai doreste sa-si tina discursul.

"Din 2000 pana in 2003 am facut tot ce mi-a stat in putinta pentru a bloca accesul la conducerea PNL a gruparii Patriciu-Tariceanu. Dupa Congresul din februarie 2005, am decis sa nu mai am nici o actiune politica in partid. Cred ca aceasta grupare trebuie sa mearga pana la capat pentru finalizarea experimentului. Doar asa se va intelege unde va duce acest experiment", a spus Stoica dupa ce a parasit sala de desfasurare a Conferintei.



PNL ar vrea un presedinte mai putin puternic

Liberalii sustin "consistent" ideea unei republici parlamentare, a afirmat presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu. "Sa stiti ca acest punct de vedere nu este de ieri de astazi in PNL. Cei care au participat in prima Adunare constituanta din ''90-''92 isi aduc aminte ca PNL a fost cel care a promovat ideea unei republici parlamentare", a declarat Tariceanu. Discutia despre transformarea actualului sistem de alegere al sefului statului intr-unul in care acesta sa fie desemnat de catre Parlament a debutat in fosta guvernare PSD si a fost reluata de premier, in replica la reforma clasei politice initiata de Traian Basescu, care a propus transformarea parlamentului bicameral intr-unul unicameral. In viziunea liberala, presedintele ar avea mai putine atributii, in timp ce vioara-intai ar fi seful Guvernului. Si presedintele si premierul sustin totusi votul uninominal pentru Parlament.



Cineva negociaza cu PSD

Deputatul PNL Cristian Boureanu a sustinut ca lideri ai partidului ar purta negocieri cu PSD, insa presedintele Calin Popescu-Tariceanu a negat ca ar fi mandatat pe cineva sa faca acest lucru. "Cei care negociaza cu PSD omoara viitorul acestui partid!", a spus Boureanu si a sustinut ca PSD trebuie sa ramana intotdeauna principalul adversar al liberalilor. Despre faptul ca Tariceanu si liderul PSD Mircea Geoana ar fi discutat la telefon despre deblocarea situatiei din Parlament s-a vorbit mult in ultimele saptamani, in timp ce fostul sef de campanie al liderului PSD Adrian Nastase, Dan Andronic, a spus ca aceste negocieri sunt reale. Tariceanu a afirmat ca problema colaborarii dintre PNL si PSD este foarte grava si i-a acuzat pe cei care vorbesc despre asemenea lucruri sa taca sau sa ia in calcul faptul ca au o anumita responsabilitate cand pronunta asemenea "ineptii".



Sefia PNL Bucuresti, incredintata lui Orban

Ludovic Orban a castigat sambata cel de-al doilea mandat de presedinte al PNL Bucuresti, cu 826 dintre cele 884 de voturi exprimate, fiind singurul candidat. Orban, un sustinator al omului de afaceri Dinu Patriciu, este unul dintre cei mai vehementi liberali impotriva presedintelui Traian Basescu si singurul membru al conducerii PNL care s-a opus de la bun inceput alegerilor anticipate, in vara. El a declansat in forta tonul criticilor la adresa presedintelui Traian Basescu, amenintand ca PNL isi va cauta un nou candidat la alegerile prezidentiale, daca acesta nu va tine cont de dorintele PNL. Cei doi vicepresedinti ai PNL Bucuresti alesi, de asemenea, la Conferinta municipala de sambata sunt: Antonel Tanase, liderul consilierilor municipali ai Aliantei si Andrei Chiliman, primarul sectorului 1.

iulian.anghel@zf.ro ; doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO