Politică

Sorin Oprescu, la un an de mandat la Primaria Capitalei: Ce-a promis si ce-a facut

Sorin Oprescu, la un an de mandat la Primaria Capitalei: Ce-a promis si ce-a facut

Sorin Oprescu

14.06.2009, 18:08 43

A promis autostrada suspendata, noi parcari, trafic mai lin, a spus ca va scoate cainii vagabonzi de pe strazi sau ca va construi un nou spital municipal. Ce-a promis si ce-a facut Sorin Oprescu dupa un an de mandat?

Oprescu a acuzat ieri, in timpul bilantului dupa primul an de mandat, ca multe dintre proiectele sale au fost blocate in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, la comanda politica, dar sustine ca "lucrurile incep sa mearga".
"In privinta colaborarii cu viceprimarii si consilierii generali, indiferent de cum incearca unii sa tensioneze relatiile dintre mine si ei, dupa un an se vede ca reusim sa ne intelegem. Asta nu inseamna ca, la comanda politica, nu mi s-au blocat proiecte in Consiliul General. Dar nu ma dezarmeaza", a afirmat Sorin Oprescu, care a fost senator PSD pana la anuntarea candidaturii la Primarie.
PD-L si PNG au avut majoritatea in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, pana la formarea coalitiei de guvernare PD-L - PSD, iar acum, cele doua partide care s-au batut pe viata si pe moarte in lupta electorala din Bucuresti sunt nevoite sa colaboreze.
Edilul-sef al Capitalei a dat ca exemplu de buna colaborare proiectul pentru bugetul municipalitatii, de 1,25 milioane de euro, care "a trecut din prima sedinta" si a aratat ca au fost purtate negocieri, au fost aduse amendamente, insa in final s-a votat proiectul de buget propus.
Comentatorii au speculat in ultimii ani un boicot al reprezentantilor PD-L din CGMB la activitatea primarului general, pentru a-i diminua acestuia sansele de a-l bate pe Traian Basescu, in cazul in care Oprescu ar decide sa intre in cursa prezidentiala. Oprescu este vazut in cercurile democrat-liberale drept unicul candidat care ar putea sa-i puna probleme actualului sef al statului, insa primarul a afirmat in mai multe randuri ca nu va candida la presedintie si isi va continua mandatul.
Ieri, el a repetat voalat acest mesaj. "Pentru ca a inceput deja campania pentru Presedintie, am si eu de transmis un mesaj: Nu faceti speculatii ieftine pe seama mea! Nimeni nu ma va implica in certurile si aranjamentele politice de culise. Voi ramane fidel propriilor convingeri: vointa, interesul si binele oamenilor!", a spus Oprescu. El a afirmat ca transmite mesajul celor care "mai ieri clamau interesul public si respectarea legii", iar astazi vad in toate actiunile lui "numai ce le sugereaza cei care-i platesc". "Marii potentati financiar, care isi facusera aranjamentele in spatele usilor inchise, constata ca nu am langa mine o gasca, ci o echipa care nu raspunde comenzilor lor. In acest fel, am de gand sa pastrez respectul si increderea oamenilor care m-au ales. Acolo unde am candidat: la Primarie!", a afirmat Oprescu.
Declaratia lui a venit dupa ce ministrul turismului Elena Udrea a sustinut, la Realitatea TV, ca in PSD sunt discutii ca fostul presedinte Ion Iliescu l-ar sustine pe primarul general al Capitalei Sorin Oprescu sa candideze la alegerile prezidentiale.
 
Toate parcarile Dalli intra in administrarea Primariei in 30 de zile
 
Sorin Oprescu a anuntat ieri ca pana in 11 iulie toate cele peste 3.300 de locuri de parcare exploatate de Dalli intra in administrarea municipalitatii, precizand ca pentru acest lucru nu este nevoie de un proces, contractul fiiind expirat, iar actul de prelungire nul.
"Am instiintat societatea Dalli Exim SA ca inceteaza contractul cu nr. 20 din 1995, adica toate parcarile exploatate de Dalli intra de acum in administrarea Primariei Municipiului Bucuresti (PMB)", a anuntat primarul general. El a precizat ca predarea-primirea celor peste 3.300 de locuri de parcare se va face in 30 de zile de la notificare, astfel ca pana la data de 11 iulie toate parcarile Capitalei vor fi administrate de Primaria Municipiului Bucuresti. In prima luna ca primar general, Oprescu a anuntat rezilierea contractului cu firma Dalli, cea care administraza parcarile in Capitala inca din 1995. Firma Dalli a fost infiintata de Dorin Cocos, sotul actualului ministru al turismului Elena Udrea. Ea a fost cea care a anuntat saptamana trecuta ca Oprescu se pregateste sa candideze la prezidentiale din partea PSD, fiind sprijinit de Ion Iliescu.
 
Angajamente:
 
Autostrada suspendata
  • Una dintre prioritatile lui Oprescu ramane autostrada suspendata, anuntata inca din perioada campaniei electorale, care va fi construita in nordul Capitalei, paralela cu linia ferata Bucuresti-Constanta si va avea o lungime de 18 km. El a declarat ieri ca a fost finalizat studiul de prefezabilitate si ca spera ca in urmatorii 3 ani sa aiba 11 kilometri finalizati.
Banda unica pentru autobuz
  • Oprescu a anuntat ca va continua proiectul lui Videanu de a realiza benzi unice pentru autobuze si urma sa porneasca un proiect pilot pe soseaua Colentina si Calea Mosilor, care au fost reabilitate in anii precedenti si au infrastructura necesara pentru acest proiect. Insa si acest proiect este in stand-by.
 
Reabilitarea cladirilor cu risc seismic
  • Oprescu a anuntat ca vrea sa reabiliteze 300 de cladiri cu risc seismic ridicat din Capitala, din care 100 sunt scoli, fondurile necesare provenind de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei si din fonduri de la Banca Europeana de Investitii (BEI), dar procesul se desfasoara intr-un ritm greoi. El spune ca majoritatea asociatiilor de locatari nu vor sa colaboreze cu municipalitatea pentru reconsolidari.
Reabilitarea centrului istoric
  • Oprescu a anuntat in nenumarate randuri ca va rezilia contractul cu compania spaniola Sedesa, care reabiliteaza infrastructura din centrul istoric, si ca va porni licitatii pentru fiecare strada care a ramas nereabilitata. Insa nu a facut altceva decat sa blocheze si mai mult lucrarile. Compania spaniola Sedesa afirma ca a executat trei sferturi din lucrari si ca asteapta semnarea unui document aditional cu Primaria Capitalei pentru a finaliza lucrarile asa cum prevede contractul, in conditiile in care PMB are datorii de circa 2 mil. euro catre Sedesa, asa cum a admis viceprimarul general Mircea Raicu (PD-L). Oprescu a afirmat ieri ca Sedesa cere bani pentru lucrari care nu sunt incluse in contract.
Parcari subterane
 
  • Oprescu a anuntat in campanie ca va face mai multe parcari subterane, insa nu a fost facuta nicio licitatie pentru pornirea acestor proiecte. Licitatiile pentru realizarea a opt parcari subterane in Capitala, contract cu o valoare totala de 353 mil. euro fara TVA, urma sa fie organizate dupa ce a fost aprobat bugetul Primariei Municipiului Bucuresti. Anuntul de intentie a fost facut de PMB la sfarsitul lunii ianuarie, iar inceperea constructiei era prevazuta pana la sfarsitul anului. El a spus ieri ca licitatiile pentru demararea constructiilor vor avea loc in aproximativ doua luni.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO