Politică

Spre o guvernare PD-L - PSD?

03.12.2008, 19:19 18

"O solutie cu PD-L este mai probabila astazi decat una cu PNL", a sustinut ieri Miron Mitrea, in vreme ce Viorel Hrebenciuc, liderul deputatilor social-democrati, a afirmat sec inaintea unei sedinte de partid: "Simt o alianta fezabila PSD-PDL".

Liderii PD-L au revendicat ieri victoria in alegeri - intrucat, in urma impartirii mandatelor parlamentare, au cu trei parlamentari mai mult decat PSD - afirmand ca sunt indreptatiti sa aiba ei primul-ministru.
Presedintele partidului, Emil Boc, a sustinut ca democrat-liberalii au dreptul moral sa ceara postul de premier, dar ca cel care decide acest lucru este presedintele Traian Basescu, astfel ca asteapta invitatia, din partea sefului statului pentru inceperea negocierilor cu partidele la Cotroceni.
Ce s-a schimbat intre timp si ce i-a facut pe democrat-liberali sa-si indrepte privirile spre PSD pentru formarea unei majoritati care parea a avea sansa cea mai mica dintre toate combinatiile posibile? Un raspuns indirect a venit ieri de la acelasi Emil Boc. El s-a intrebat de ce PNL si PSD doresc functia de premier, desi aceste partide nu au nici macar o majoritate relativa in Parlament, iar decizia apartine presedintelui Romaniei.
Poate fi orientarea PD-L spre PSD o metoda de presiune asupra liberalilor care au anuntat ca nu renunta la fotoliul de prim-ministru in cazul in care vor ajunge la guvernare?
Face PSD aceeasi presiune asupra liberalilor, care, ajunsi pe locul al treilea in alegeri, era de asteptat sa decida orientarea guvernarii?
Surse social-democrate sustin ca PSD si PNL ar fi avut o intelegere pentru formarea unei majoritati in care sa intre si UDMR, varianta fiind abandonata, potrivit surselor citate, pentru ca liberalii au manifestat deschidere pentru negocieri si au anuntat ca nu renunta la premier. O astfel de intelegere nu este recunoscuta public.
In interiorul PSD exista un puternic curent care doreste o alianta cu liberalii, iar acest curent este sustinut de Ion Iliescu, Adrian Nastase sau Viorel Hrebenciuc (care nu a exclus intelegerea cu PD-L), dar si de Mircea Geoana. De altfel, Iliescu a si spus ca partidul nu trebuie sa faca in niciun chip o alianta cu apropiatii lui Traian Basescu. Adeptii unei aliante cu PD-L sau, mai precis, ai intrarii la guvernare sunt Miron Mitrea si grupul de la Cluj care, dupa o indelunga tacere au iesit ieri la rampa prin Vasile Dancu, care a sustinut ca o alianta cu democrat-liberalii ar aduce o guvernare trainica, stabila si de lunga durata.
Sursele citate au aratat ca, potrivit unor discutii preliminare intre lideri ai PD-L si ai PSD, s-a concluzionat deja ca premierul, daca cele doua partide vor ajunge la o intelegere, sa fie unul dintre liderii democrat-liberali. PSD ar urma sa-i revina, in contrapartida, fie postul de vice-premier, daca negocierile bilaterale vor duce catre o asemenea solutie, fie sefia Senatului.
Impartirea ministerelor ar urma sa se faca la paritate intre PD-L si PSD, potrivit acestor discutii preliminare invocate de sursele citate, pe perechi de cate doua ministere cu aceeasi importanta, PD-L avand prima optiune de alegere. Aceleasi surse au mai aratat ca, potrivit discutiilor cu liderii PD-L, daca nu se ajunge la o intelegere intre cele doua formatiuni, pentru inceperea negocierilor structurate, in cel mult doua zile,
PD-L intentioneaza sa formeze guvern minoritar cu UDMR.
Liderii PD-L si PSD au avut, in aceste zile, potrivit Mediafax, discutii de tatonare, in care democrat-liberalii au avansat propunerea ca presedintele social-democrat Mircea Geoana sa renunte sa mai ceara sefia guvernului si sa accepte sa fie presedinte al Senatului, iar Guvernul comun sa fie facut eventual pe cate doi ani, condus pe rand de catre PD-L si PSD.
Potrivit surselor mentionate, aceasta discutie nu a fost finalizata, PSD si PD-L neajungand la un acord, intrucat ambele partide doresc sa-si numeasca propriul premier in primii doi ani ai guvernarii.
Liderii PD-L au fost ieri rezervati (ei au decis sa nu mai apara in public cu declaratii), iar astazi au convocat un for largit de conducere care sa discute despre viitoarea guvernare.
Liberalii, prin vocea lui Bogdan Olteanu, au amendat intelegerile dintre PD-L si PSD, afirmand ca acestea vor sa refaca vechiul FSN.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO