Politică

Stabilitatea economica intra intre principalele preocupari ale romanilor

23.11.2005, 20:26 16

O economie stabila este, dintr-o serie de optiuni, cel mai important lucru pentru 58% dintre romani, in vreme ce asigurarea unui nivel ridicat de crestere economica in urmatorii zece ani este cel mai important lucru pentru 71% dintre ei, potrivit ultimului Barometru de Opinie Publica dat publicitatii ieri de Fundatia pentru o Societate Deschisa.

Stabilitatea economica a fost indicata drept cel mai important lucru de catre 58% dintre romani, iar de 17% dintre ei drept al doilea lucru ca importanta dintr-o lista de optiuni care mai cuprinde necesitatea unei lumi mai umane, lupta impotriva criminalitatii sau o lume in care trebuie sa prevaleze ideile si nu banii.

De asemenea, asigurarea unei cresteri economice pe termen lung reprezinta prima si a doua optiune pentru 81% dintre romani, cu mult inaintea necesitatii ca tara sa aiba o armata puternica, orase mai frumoase sau oameni mai comunicativi. De asemenea, lupta impotriva cresterii preturilor reprezinta prima si a doua optiune pentru 69% dintre repondenti, cu mult inaintea altor deziderate.



Directia este gresita

In paralel insa cu asteptarile privind cresterea economica si a propriei bunastari sunt mai multi cei care cred ca tara merge intr-o directie gresita decat intr-o directie buna.

Potrivit datelor Barometrului, 47% dintre romani cred ca directia este gresita (in crestere cu patru procente fata de ultima cercetare din luna mai), iar 43% spun ca directia este buna.

Doar 24% dintre repondentii sondajului au spus ca percep o schimbare in bine a propriei vieti fata de anul trecut, 28% afirma ca traiesc mai prost, in timp ce pentru cei mai multi - 47% - situatia este neschimbata. Nemultumirea fata de situatia financiara este confirmata de faptul ca 38% dintre romani spun ca banii nu le ajung nici pentru strictul necesar si doar 16% afirma ca au bani cat sa duca un trai decent.

Cu toate acestea, 55% dintre romani sunt multumiti de viata lor, in timp ce 44% declara contrariul. Pe ansamblu, familia, prietenii si sanatatea sunt motive de satisfactie pentru romani, in proportie de 92%, 73% si, respectiv, 54%, in timp ce lipsa banilor constituie o nemultumire manifestata de 73% dintre cei chestionati.



Alianta si Basescu conduc, dar pierd procente bune

Nemultumirile romanilor se traduc in increderea in Guvern. Un procent cumulat de 79% dintre repondenti se declara nemultumiti sau foarte nemultumiti de activitatea guvernului in domenii precum sanatatea, locurile de munca si nivelul de trai, domenii in care increderea in guvern a scazut fata de luna mai.

O data cu aceasta scadere s-a redus si sustinerea pentru partidele la guvernare, desi Alianta PNL-PD ramane in frunte si ar castiga alegerile, iar presedintele Traian Basescu si-ar adjudeca un al doilea mandat din primul tur, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri.

La intrebarea deschisa "daca duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, cu ce partid sau alianta politica ati vota", 32% dintre respondenti au indicat Alianta D.A., 11% Partidul Democrat (PD), 8% Partidul National Liberal (PNL). PSD a fost nominalizat de 30% dintre cei chestionati, PRM de 12%, UDMR de 4%, iar PC de 1%. In momentul in care s-a spus ca PD si PNL nu vor candida pe liste de partid separate, Alianta D.A. a intrunit 43% din optiunile celor intervievati, PSD 34%, PRM 14%, UDMR 5%. Daca cele doua partide ale Aliantei D.A. ar candida pe liste separate, PD ar intruni 29% din voturi iar PNL 16%, in timp ce PSD ar obtine 34%, PRM 13%, UDMR 5%.

Presedintele Traian Basescu ar primi voturile a 53% dintre alegatori (o scadere de 12% fata de luna mai), daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidentiale.

Pe locurile urmatoare se situeaza Adrian Nastase cu 15%, Corneliu Vadim Tudor cu 11%, Mircea Geoana cu 7%, Theodor Stolojan cu 4%, Ion Iliescu cu 3% si Marko Bela cu 2%. Procentul nehotaratilor si al celor care au declarat ca nu voteaza este de 42%. Basescu conduce si in topul increderii in personalitatile publice, 50% dintre romani declarand ca au multa si foarte multa incredere in seful statului.

Pe locul al doilea in topul incre-derii se situeaza Theodor Stolojan, cu 28%, fiind urmat de Mircea Geoana - 26%, Calin Popescu-Tariceanu - 24%, Adrian Nastase - 22%, Corneliu Vadim Tudor - 20%, Ion Iliescu - 19%, Emil Boc - 17%, Marko Bela - 10%, Dan Voiculescu - 5%.

Fata de Barometrul din mai 2005, toti liderii Aliantei D.A., precum si presedintele Traian Basescu inregistreaza scaderi ale procentelor de incredere. Dintre liderii PSD, Ion Iliescu si Adrian Nastase inregistreaza cresteri de 2%, dar in cazul lui Mircea Geoana s-a inregistrat o scadere de 5%.

Increderea in alte institutii publice nu s-a modificat fata de alte sondaje, in top se afla Biserica, Armata si mass-media.



Nimic nou pe frontul anticoruptie

Potrivit barometrului, 51% dintre romani considera ca nivelul coruptiei a ramas acelasi de cand actualul Guvern este la putere, 22% cred ca nivelul coruptiei a crescut in ultimele 11 luni, iar 16% sunt de parere ca fenomenul s-a redus in aceasta perioada.

Totodata, potrivit sondajului, 66% dintre cei chestionati sunt nemultumiti de activitatea Guvernului in lupta impotriva coruptiei, in timp ce 47% sunt multumiti de activitatea presedintelui in acest domeniu.

Datele Barometrului dat pubicitatii de Fundatia pentru o Societate Deschisa au fost culese in perioada 22 octombrie-4 noiembrie 2005 de Gallup Organization Romania pe un esantion de 1.776 persoane, reprezentativ la nivel national. Marja de eroare este de +/- 2,3%. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO