Politică

Starea presei din Romania, citita cu ochii diplomatilor occidentali

08.07.2004, 00:00 23

Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, considera ca cea mai importanta constrangere asupra presei din Romania este de natura economica, din cauza ca exista prea multe ziare si televiziuni pentru a fi viabile economic.
In cadrul unei conferinte pe tema libertatii presei, care a avut loc miercuri, in organizarea Think Tank Romania, Scheele a declarat ca din cauza slabiciunii financiare a unor institutii de presa, "potentatii comunitatii" pot influenta politicile editoriale ale ziarelor, televiziunilor sau radiourilor.
Totusi, a declarat oficialul european, "este o iluzie sa pretindem ca undeva in lume exista o situatie perfecta a presei". "Deci nu putem sa cerem nici Romaniei acest lucru", a declarat Scheele, considerind ca starea libertatii presei este oglinda situatiei societatii.
Atat Scheele cat si ceilalti vorbitori, printre care s-au numarat ambasadorul Frantei Philippe Etienne, cel al Germaniei, Wilfried Gruber, sau reprezentanti ai ambasadelor SUA si Marii Britanii, au condamnat agresiunile asupra jurnalistilor petrecute in special in ultimul an.
Dealtfel, aceste acte s-au aflat in atentia mai multor organizatii internationale, de la cele care apara interesele breslei pana la cele care militeaza pentru drepturile omului. Numarul mare de ziaristi agresati, dar mai ales lipsa unor anchete finalizate ale Politiei, care sa indice faptasii, au ingrijorat nu doar comunitatea ziaristilor din Romania, ci si asociatii cum sunt Reporteres sans Frontieres sau Freedom House.
"Dificultatile economice si politice fac viata grea jurnalistilor. Dar agresiunile fizice asupra acestora sunt cu totul de neacceptat intr-o societate democratica", a declarat Tom Delare de la Ambasada Statelor Unite ale Americii.
Andrei Postelnicu, ziarist la editia americana a Financial Times, a declarat ca o problema importanta este ca in Romania, la multe publicatii, jurnalistii trebuie sa aduca si contracte de publicitate, "lucru negativ". "Trebuie sa exista o linie de demarcatie ferma intre partea editoriala si cea publicitara pentru ca altfel jurnalismul va avea foarte mult de suferit", a spus Postelnicu.
Chris Condon, reprezentant al aceleiasi publicatii, a facut o scurta prezentare a situatiei presei din celelalte tari central si est europene. "Cele mai bune situatii sunt acolo unde presa are mai multi bani, iar politicul sau entitatile economice nu pot interveni foarte usor in politica editoriala a ziarelor sau a televiziunilor", a fost concluzia lui Condon.
In continuarea dezbaterilor, Mircea Toma, directorul Agentiei de Monitorizare a Presei, a vorbit despre campania electorala la locale, marcata de "aparitii ale politicienilor mult mai plictisitoare" din cauza reglementarilor CNA si a unei legi foarte restrictive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO