Politică

Statutul minoritatilor strica armonia dintre Alianta si UDMR

08.11.2005, 20:15 15

Statutul minoritatilor va fi dezbatut in procedura normala si nu in regim de urgenta, a hotarat ieri conducerea Camerei Deputatilor, dupa ce saptamana trecuta solicitarea Guvernului privind o dezbatere rapida a proiectului a fost amanata.

Presedintele Camerei Deputatilor Adrian Nastase a explicat atunci ca Guvernul nu a adus nici o fundamentare prin care sa se explice de ce acest proiect de lege ar fi o prioritate, iar aceasta nu a fost prezentata nici ieri.

Votul din Biroul Permanent, 9 voturi "pentru" dezbaterea in procedura normala si doar 4 "impotriva", a starnit indignarea reprezentantilor UDMR, care au conditionat de adoptarea acestei legi intrarea la guvernare alaturi de Alianta PNL-PD.

Anterior acestei decizii, senatorul UDMR Puskas Balint a dat vina pe disfunctionalitatile din sanul Aliantei pentru amanarea repetata a discutarii proiectului legii minoritatilor si a declarat ca va propune conducerii UDMR sa conditioneze votarea schimbarii presedintilor celor doua Camere de adoptarea legii minoritatilor, proiect care a fost deja respins in Senat.

Senatorul UDMR a apreciat de altfel ca Uniunea a colaborat mult mai armonios cu fosta guvernare social-democrata decat cu actuala Putere. "PSD a fost mult mai de incredere decat actuala Coalitie. Daca cu PSD ne-am inteles asupra unei legi sau asupra unei alte probleme, ei s-au tinut de cuvant", a afirmat Puskas.

Liderul democrat Emil Boc a intarit si el temerile reprezentantilor minoritatii maghiare ca legea statutului nu va fi adoptata in forma dorita de ei, in ciuda unei decizii in acest sens a liderilor coalitiei. El a afirmat ieri ca PD sustine "in principiu" proiectul legii statutului minoritatilor nationale, cu amendamentele care vor fi convenite la nivelul coalitiei de guvernare.

Boc a facut aceasta precizare, la finalul sedintei Colegiului Director al partidului, in care liderul PD Covasna a inaintat conducerii partidului o lista cu observatii in privinta proiectului legii statutului minoritatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO