Politică

Stoica: Alianta se va rupe daca PNL si PD nu vor fuziona

29.06.2005, 19:53 20

Neintelegerile dintre PNL-PD se vor transforma intr-un razboi, iar Alianta se va rupe in urmatoarele doua luni, daca cele doua partide nu fac un pas decisiv pentru fuziune, a afirmat ieri fostul lider liberal, Valeriu Stoica, la exact sase luni de cand cabinetul Tariceanu a primit, in Parlament, votul de investitura.

Artizan al Aliantei PNL-PD, Stoica a avertizat: "Executivul nu are o baza solida si constanta de putere. Liderii PNL-PD trebuie sa inteleaga ca pot repeta experienta CDR".

Nu de aceasi parere a fost seful guvernului, Calin Popescu-Tariceanu, care, ieri, s-a declarat multumit de modul in care functioneaza Alianta, subliniind ca majoritatea guvernamentala si-a demonstrat soliditatea cand a respins motiunea de cenzura a PSD.



PD ar da PNL pentru PNTCD

Raspunsul PD la oferta unei fuziuni rapide cu PNL a venit, prompt, de la ministrul de stat Gheorghe Seculici: "Fuziunea este putin probabila daca nu s-a facut pana acum".

Se pare ca PD are, pe moment, alte planuri. Site-ul PPE (Partidul Popular European, la care PD vrea sa se afilieze) transmitea, ieri, ca vicepresedintele democrat Sorin Frunzaverde a propus crearea unei aliante interne cu PNTCD, UDMR si PC (PUR) pentru realizarea unei mari coalitii de dreapta, in Romania. Frunzaverde a participat, ieri, la sedinta in care popularii europeni au decis sa analizeze, pana in toamna, cererea PD si a PUR de afiliere la PPE. Frunzaverde a declarat, pentru ZF, ca propunerea nu a fost a lui, ci a fost o recomandare a popularilor, dar nu a eliminat definitiv un asemenea scenariu.



Anticipatele

Dincolo de discutiile despre fuziune, in cele sase luni de la preluarea mandatului, coalitia a oscilat intre ipoteza organizarii de alegeri anticipate si "preluarea definitiva" a puterii.

Anticipatele i-ar fi adus Aliantei D.A. un scor electoral care sa-i permita sa aiba o majoritate guvernamentala fara sa apeleze la sprijinul UDMR si PUR, partide care, in eventualitatea unor alegeri inainte de termen, s-ar fi confruntat cu pericolul ramanerii in afara Parlamentului. Initial, PNL a marjat spre o asemenea solutie, careia i s-au opus UDMR si PUR. Mai tarziu liberalii s-au razgandit, pentru ca, avand prima responsabilitate a guvernarii, ar fi fost socotiti si primii vinovati in cazul in care pe zona de integrare europeana s-ar fi inregistrat un esec, din cauza lungilor proceduri necesare pentru desfasurarea unor alegeri inainte de termen.

Saptamana trecuta, dupa ce Executivul a trecut cu bine de motiunea de cenzura a PSD, purtatorul de cuvant al liberalilor, Eugen Nicolaescu, spunea, cu trimitere directa la Traian Basescu, suporterul anticipatelor: "Cine mai vorbeste acum de alegeri anticipate doreste sa destabilizeze guvernul!".

Iata insa ca chiar in sanul liberalilor mai exista suporteri care sustin alegerile inainte de termen.

"Trebuie organizate dupa publicarea raportului de tara, din noiembrie, pentru ca Alianta sta bine in sondaje", a spus ieri deputatul PNL Cristian Boureanu, membru in conducerea partidului.



"Preluarea definitiva a puterii"

In ceea ce priveste "preluarea definitiva a puterii" - sintagma lansata de presedintele democrat Emil Boc - aceasta ar presupune schimbarea din administratie a oamenilor fostei puteri, dar mai ales a presedintilor celor doua Camere parlamentare, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase.

Schimbarea unor oameni din administratie, mai ales a celor care au statut de functionar public, i-ar fi adus, imediat, Aliantei acuzatia de politizare a puterii publice - de altfel astfel de acuzatii, venite din opozitie, s-au facut auzite.

Un proiect de profesionalizare a administratiei, cel putin la nivel declarativ, - care propune ca sefii institutiilor deconcertate sa fie numiti cu contract de management, pe temen limitat - este la Parlament, dar nu a putut fi impus in dezbatere.

Coalitia a anuntat ca, in toamna, va recurge pentru a doua oara la angajarea raspunderii in fata Parlamentului pe legile privind administratia locala, de aceasta data, in care ar putea intra si un astfel de proiect.

In ceea ce priveste schimbarea celor doi presedintai ai Camerelor, incercari au fost, si nu putine, dar aceeasi majoritate fragila si opozitia PUR au impiedicat o solutie in favoarea Aliantei. Efortul PNL-PD se concentreaza, acum, la finele sesiunii ordinare a Parlamentului, pe organizarea unei sesiuni extraordinare in care sa fie modificat regulamentul Camerei Deputatilor, astfel incat sa devina posibila schimbarea lui Nastase.

PSD, care a acuzat tot timpul incercarea de schimbare a celor doi presedinti ai legislativului, a anuntat ieri, prin vocea liderului sau, Mircea Geoana, ca se va plange grupurilor parlamentare din Parlamentul European de acest "atac agresiv si primitiv".

Guvernul a trecut, prin Parlament, in cele sase luni, o serie de legi importante - este vorba, in primul rand de Codul fiscal, apoi de legile proprietatii si ale justitiei (prin angajarea raspunderii). Dar a fost platit un pret - legea Codului fiscal a fost modificata, de pilda, de patru ori, prin ordonanta de urgenta - lucru care a creat un sentiment de instabilitate la nivelul oamenilor de afaceri, dar si tensiuni in coalitie. Alte tensiuni, la nivelul PNL si PD, s-au inregistrat cand a fost vehiculata ipoteza cresterii TVA.

Guvernul a promis un bilant, la sase luni de la preluarea puterii, iar in functie de concluziile la care se va ajunge, am putea asista la o remaniere sau la redimensionarea aparatului guvernamental. Pana la aparitia bilantului guvernamental, PSD a facut el un raport, care descrie o situatie aproape catastrofala a celor sase luni ale guvernului Tariceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO