Politică

Stoica (PD-L): Nu punem conditii pentru o guvernare viitoare cu PNL

Stoica (PD-L): Nu punem conditii pentru o guvernare viitoare cu PNL

Valeriu Stoica, strategul PD-L: Este evident ca si intr-o echipa de guvernare cu PSD a liberalilor sau intr-o echipa cu PD-L, Tariceanu nu va mai fi prim-ministru. Si nici nu va face parte din viitorul guvern, pentru ca nu cred ca va dori sa fie subaltern dupa ce a fost seful unui guvern.

23.07.2008, 19:23 15

Urmareste Valeriu Stoica refacerea Aliantei D.A. PNL-PD care a fost impinsa spre guvernare in urma castigarii prezidentialelor de catre Traian Basescu in 2004?
"Eu vorbesc despre o participare comuna la guvernare, nu despre o alianta, care ar presupune un acord preelectoral. Eu analizez ceea ce se va intampla dupa alegeri, pentru ca lucrul cel mai important care ne intereseaza acum este sa castigam aceste alegeri. Daca le castigam singuri, este perfect. Daca nu, vom analiza in ce masura este nevoie de o participare mai mica sau mai mare a altor partide la aceasta guvernare. Daca avem nevoie de o participare mai mica, alaturi de UDMR, e bine. Daca nu si este nevoie si de PNL, atunci vom discuta, dar numai dupa alegeri", a explicat pentru ZF Valeriu Stoica.
Pune PD-L conditii pentru refacerea colaborarii cu liberalii? (Emil Boc, seful partidului, spune ca acest lucru este posibil doar daca PNL renunta la presedintele lui, Calin Popescu-Tariceanu.) "Noi nu punem nicio conditie. Dar este evident ca sau intr-o echipa de guvernare cu PSD a liberalilor si intr-o echipa cu PD-L, Tariceanu nu va mai fi prim-ministru. Si nici nu va face parte din viitorul guvern nu pentru ca am pune noi conditii, ci pentru ca nu va dori el. Cred ca nu va dori sa fie subaltern intr-un guvern dupa ce a fost seful unui guvern", spune Stoica.
"Pana dupa alegeri noi nu discutam insa despre aliante, singura noastra tinta este castigarea alegerilor", afirma strategul PD-L. Despre castigarea alegerilor a vorbit ieri si seful PD-L, Emil Boc, care a promis ca va demisiona din fruntea partidului, daca nu-l va conduce spre victorie.
"Principalul meu angajament este sa duc PD-L la guvernare si sunt convins ca partidul are si resursele umane pentru a avea un premier care sa duca partidul la guvernare, cu o echipa de ministri performanta, cu un program de guvernare care sa ofere credibilitate in ochii romanilor", sustine Boc.
El a mentionat ca nu are in vedere, in momentul de fata, varianta ocuparii unei functii de premier. "Nu am in vedere o asemenea alternativa si ipoteza", a afirmat Boc, comentand ipoteza ca ar putea deveni sef al unui viitor guvern.
Analistul politic Stelian Tanase spune ca aprecierile lui Stoica transmit practic un mesaj, in conditiile in care principalele trei partide (PD-L, PSD si PNL) isi dau seama ca nu vor obtine un scor electoral care sa le permita sa formeze singure Guvernul. Potrivit Constitutiei, intr-o asemenea situatie, sefului statului ii revine sarcina de a desemna un candidat pentru pozitia de premier din randurile partidelor parlamentare, iar PD-L repeta des ca acesta va proveni din randurile democrat-liberalilor.
"O astfel de declaratie tine de un calcul postelectoral, dar nu doar in PD-L se petrec astfel de lucuri. Radicalii din toate partidele spun ca nu vor negocia cu nimeni, vor castiga alegerile si vor guverna singuri. Secondantii lor au preluat rolul de a da declaratii impaciuitoriste.
La PNL, Bogdan Olteanu spune ca nu va negocia cu nimeni, acelasi rol il are Boc in PD-L, in vreme ce liberalul Varujan Vosganian spune ca o colaborare cu democrat-liberalii este posibila, rol pe care il joaca in PD-L Valeriu Stoica. In PSD Mircea Geoana spune ca partidul sau va forma singur guvernul, in vreme ce Adrian Nastase afirma ca nu ar fi chiar atat de rea o colaborare cu liberalii, lucru impartasit de Crin Antonescu de la PNL", arata Stelian Tanase.
Indiferent cum se vor croi aliantele, este limpede ca aceste trei partide vor face jocul in Parlament, fie ca vor fi la putere, fie in opozitie, arata analistul.
Analistul Cristian Parvulescu spune ca, dupa alegeri, totul este posibil, in functie de rezultatul acestora.
"Exista in PNL un curent, nu prea vocal, care sustine o apropiere de
PD-L. Pentru PD-L, si ideologic si din punct de vedere al traditiei, o apropiere de liberali este mai simpla decat una de social-democrati. Pe de alta parte, liberalii sunt conservatori si sunt greu de conciliat cu PSD. Numai ca eu vad acum ca social-democratii fac pasul spre liberalism - oferta electorala a PSD este mai liberala si mai putin social-democrata. Neoliberalii din PSD sunt mai vii ca niciodata", spune Parvulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO