Politică

Tariceanu a rezistat. Incepe scandalul in PSD

04.10.2007, 19:51 9

Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu II a fost respinsa ieri de Parlament, in favoare ei votand 220 de parlamentari, iar impotriva ei 152. Numarul necesarul de voturi pentru demiterea Guvernului era de 232.
Votul la motiune a fost secret cu bile, iar la adapostul acestuia fiecare parlamentar a votat cum a crezut. Este de presupus ca cei care nu au votat motiunea provin din randurile PSD, intrucat partidele care sustineau caderea Guvernului (PSD, PD si PLD) au impreuna 247 de voturi.
Astfel, guvernul Tariceanu II ramane in functie avand sanse sa-si duca mandatul pana la capat.
Urmatorul hop pentru Guvern va fi legea bugetului pe 2008, proiect care va fi discutat in urmatoarele saptamani. Daca Tariceanu a iesit cu bine din aceasta motiune, care a inregistrat cel mai strans vot din ultimul deceniu, presedintele PSD, Mircea Geoana, are in acest moment o pozitie extrem de fragila. Geoana a fost initiatorul motiunii, in ciuda faptului ca avea semnale din partid ca nu era sustinut. Acesta este cel de-al doilea esec politic al presedintelui PSD, dupa cel inregistrat in procesul de demitere a presedintelui Basescu.
In favoarea motiunii s-au pronuntat, oficial, PSD, PD si parlamentarii PLD. Insa in PSD erau asteptate deja "tradari", doi senatori, Razvan Teodorescu si Ion Solcanu, anuntand ca nu voteaza motiunea. Impotriva motiunii s-au pronuntat PNL si UDMR. PC, PRM si parlamentarii minoritatilor nationale nu au participat la vot.
Dimineata a existat o intelegere intre PSD si PD care spunea ca, in cazul demiterii premierului, ar fi urmat sa fie instalat un Guvern de coalitie. Din acesta ar fi urmat sa faca parte PD, PSD, liberalii (care doresc) si UDMR. O discutie intre PSD si PNL care a avut loc marti seara nu s-a soldat cu niciun rezultat, liberalii refuzand oferta PSD.
Tariceanu a promis ca, in cazul in care guvernul sau ramane in picioare, va demara negocieri cu opozitia pe marginea bugetului si va examina impreuna cu aceasta ipoteza devansarii majorarii pensiilor. Acest lucru a fost cerut de PSD in urma cu cateva zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO