Politică

Tariceanu: Am consolidat clasa mijlocie, pentru prima data dupa 1990

Tariceanu: Am consolidat clasa mijlocie, pentru prima data dupa 1990
18.12.2008, 18:48 18

Romaniei nu ii va fi usor in contextul crizei economice mondiale, insa actualul Guvern, prin investitii substantiale in toate domeniile, a asigurat o economie puternica, capabila sa faca fata crizei, apreciaza premierul Calin Popescu-Tariceanu.
"Desigur, in contextul crizei economice mondiale, Romaniei nu ii va fi usor. Dar suntem pregatiti. Astazi, avem o economie puternica, pregatita sa faca fata crizei economice. (...) Daca vom continua sa punem in aplicare politicile de dreapta, atunci economia Romaniei va depasi aceasta criza si va iesi mai intarita", a spus Tariceanu la prezentarea bilantului de guvernare.
In discursul sustinut la Palatul Victoria, premierul a spus ca 2008 va fi anul cu cel mai mare Produs Intern Brut (PIB) din istoria Romaniei, echivalent a 138 mld. euro, cu 40% peste nivelul din 1990, si ca PIB-ul pe locuitor a ajuns la 43% din media UE, fata de 34% in urma cu patru ani.
"O buna parte din aceste rezultate se datoreaza politicilor fiscale si bugetare pe care le-am promovat cu curaj, de cele mai multe ori in fata unei opozitii indarjite, atat a fortelor politice interne, cat si din partea Fondului Monetar International sau unei bune parti a analistilor economici", a spus Tariceanu.
Perioada 2005-2008 poate fi considerata, in opinia lui Tariceanu, ca perioada cu cele mai mari investitii din istoria moderna a Romaniei, iar reducerea cotei impozitului pe profit de la 25% la 16% si introducerea cotei unice de 16% pe venituri au condus la cresterea veniturilor bugetare la 177 mld. lei in 2008, fata de 74 mld. lei in 2004.
"Atunci cand am introdus cota unica de 16% in anul 2004, am spus ca investitiile straine vor fi atrase prin aceasta masura si ca astfel se vor crea locuri de munca si prosperitate. Multi din cei care astazi lauda cota unica au facut atunci comentarii acide", a precizat premierul.
Tariceanu a prezentat si efectele benefice ale cotei unice de impozitare asupra volumului de investitii, explicand ca daca pana in 2004 companiile straine au investit cumulat in Romania 15 mld. euro, numai in ultimii patru ani valoarea investitiilor straine cumulate a atins 37 mld. euro. In prezent exista in economia romaneasca un stoc de investitii straine de peste 50 mld. euro, care produc si exporta bunuri si servicii de aceeasi calitate cu cele din Uniunea Europeana, a mai spus Tariceanu.
Ponderea in PIB a arieratelor din economie a scazut in ultimii patru ani de la 25% in 2004 la 14% in 2007, si la aproape 10%, in 2008.
Amplul proces investitional si cresterea economica ridicata au asigurat o imbunatatire semnificativa a ofertei nationale cu impact direct asupra exporturilor.
Singura zona in care economia romaneasca este vulnerabila in prezent este deficitul de cont curent, pentru ca importam mai mult decat exportam, a mai spus Tariceanu.
Deficitul comercial s-a adancit ca o consecinta a accelerarii cererii interne, ajungand de la 17,8 mld. euro in 2007 la 19,3 mld. euro in 2008, antrenand o evolutie similara a deficitului de cont curent, care a urcat de la 8,4% in 2004 la 13,8% in anul 2007.
Datoria publica externa a fost mentinuta la acelasi nivel, de circa 10 mld. euro, desi investitiile publice s-au majorat de 5 ori, in timp ce datoria externa privata s-a majorat de la 19% din PIB in 2004 la 43% in PIB in septembrie 2008, potrivit lui Tariceanu.
Daca in perioada 2000-2004, guvernul de stanga a pierdut 1540.000 de locuri de munca, in perioada 2005 - 2008 au fost create 600.000 de noi locuri de munca.
In opinia premierului, clasa mijlocie este consolidata, iar pentru prima data dupa 1989 reprezinta o patura semnificativa a contribuabililor, nu doar un simplu concept teoretic.
In privinta cresterii pensiilor, premierul a precizat ca nu este o masura sociala, ci este pe de o parte rezultatul cresterii economice. "Guvernul s-a angajat sa mareasca pensiile cu 30%, valoare care a fost cu mult depasita. In 4 ani valoarea punctului de pensie a crescut de 2,4 ori, de la 286,9 lei in decembrie 2004 la 697,5 lei incepand cu luna octombrie a anului 2008, urmand ca la sfarsitul anului sa ajunga la 699 lei".
 
Ce raspunde Tariceanu intrebarilor presei la final de mandat?
 
Este nevoie de un acord cu FMI?
Nu stiu daca Romania va avea nevoie sa recurga la un imprumut de la FMI, acest lucru va depinde foarte mult de modul in care viitorul Guvern isi va construi politicile economice, fiscale si bugetare. In perioada care urmeaza, probabil multe tari europene, chiar tari europene cu industria si economia cea mai puternica, precum Franta si Germania, vor cunoaste depasiri ale deficitului bugetar dincolo de limita prevazuta in Tratatul de la Maastricht. Tariceanu considera ca aceasta criza economica mondiala obliga guvernele sa puna "intr-o paranteza" anumite criterii care au fost foarte bune intr-o perioada in care economiile erau sanatoase. Firesc ar fi, in opinia premierului, ca Guvernul sa faca eforuturi pentru sprijinirea economiei reale. "Nu este o recomandare depasirea limitei de deficit de 3%. Dar, daca chletuielile prin care se depaseste limita de 3% sunt detinate pentru investitii, nu pentru consum, exista o solida justificare.
 
Se poate vorbi de o aterizare dura a economiei Romaniei?
Nu se poate vorbi de o aterizare dura. Insa trebuie facute anumite ajustari in perioada urmatoare. Guvernul viitor trebuie sa revina cu picioarele pe pamant si sa treaca de la promisiuni fanteziste si iresponsabile la realitate
 
Anchetarea unor ministri a fost o promisiune electorala. Care sunt rezultatele luptei impotriva coruptiei?
In nicio tara democratica, nu Guvernul face justitia. Rezultatele luptei impotriva coruptiei au fost evidentiate in rapoartele Comisie Europene. Guvernul si-a facut treaba. Rezultatele trebuie sa le dea justitia. Am luptat pentru independenta justitiei, pentru scoaterea de sub influenta politica. Justitia si Procuratura trebuie sa finalizeze dosarele astfel incat vinovatii sa fie pedepsiti, iar iar cei nevinovati sa fie achitati, nu plimbati ani de zile.
 
In ce masura s-au produs debirocratizarea si eficientizarea activitatii in conditiile cresterii numarului de functionari cu circa 30%?
Cresterea aparatului birocratic nu este o vina. Exista anumite obligatii ale statelor membre ale Uniunii Europene. Trebuie infiintate noi institutii independente, cum ar fi Agentia Nationala de Integritate. (...) UE este o structura foarte birocratica. In conditiile necesitatilor legate de gestionarea interesului public este necesara infiintarea unor structuri, mecanisme. "Lupta cu birocratia nu se rezolva niciodata. Are caracteristica de a creste precum tentaculele". Insa masuri de diminuare sunt necesare in anumite zone.
 
De ce atatea ordonante de urgenta, peste 700?
Primii doi ani au necesitat masiv ordonante de urgenta din cauza vitezei de legiferare a Parlamentului. (...) Ne-am fi integrat in UE in 2020. Intre a rata UE si a da ordonante, ce am avut de ales? Nu cred ca prin excesul de ordonante s-a diminuat rolul Parlamentului. Prin ordonante de urgenta nu se ocoleste Parlamentul sau vointa legii. Unele ordonante ale Guvernului au fost amendate sau respinse.
 
Se vor acorda ajutoare de stat pentru industria auto?
Este adevarat, am adoptat o masura prin care, pe baza schemelor de ajutor de stat pe care deja le-am folosit si sunt aprobate la nivelul CE, vom acorda un ajutor de stat pentru cinci proiecte majore de investitii. Suma totala depaseste 100 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO