Politică

Tariceanu: Basescu culege ceea ce a semanat

22.01.2007, 18:51 16

Premierul Calin Popescu-Tariceanu apreciaza, referindu-se la demersurile de suspendare a presedintelui, intr-un interviu pentru agentia Mediafax, ca scena politica este in prezent dupa chipul lui Traian Basescu, adica aproape de isterie colectiva, insa acesta culege ceea ce a semanat, iar acum nu-i ramane decat sa se descurce.
Liderul PNL sustine ca suspendarea lui Traian Basescu - demers al carui debut a fost anuntat de PSD - si declansarea alegerilor inainte de termen sunt in acest moment "doar exercitii retorice", intrucat nu exista nici fundament si nici perspective pentru astfel de initiative.
"Nu sunt motive, ci sunt pretexte. Si fac parte din categoria celor inventate de seful statului. Traian Basescu nu face decat sa culeaga ceea ce a semanat! Iata ca avem acum o scena politica croita dupa chipul si asemanarea lui, care impinge Romania in pragul unei isterii colective. Nu stiu de ce ne miram de toata aceasta agitatie. Era de asteptat ca, la un moment dat, PSD si PRM sa preia initiativa politica si sa intoarca impotriva lui Traian Basescu armele pe care el insusi le-a inventat. Acum nu-i ramane decat sa se descurce", afirma Tariceanu.
El nu nu da insa un raspuns clar in privinta sustinerii de catre liberali a procedurii de suspendare a sefului statului.
PSD a anuntat ieri ca a constituit un asa-numit "grup de lucru" care pregateste sesizarea catre Curtea Constitutionala privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu in urma afacerii "biletelul". Presedintele poate fi suspendat de Parlament pentru incalcarea grava a Constitutiei. Deschiderea procedurii de suspendare a sefului statului ar constitui un precedent pentru scena politica postdecembrista. PSD trebuie sa stranga semnaturile a o treime din numarul parlamentarilor, insa un sef de stat poate fi suspendat doar daca "pentru" voteaza jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor. PSD nu are singur aceste voturi si nici impreuna cu PRM sau PC, drept urmare are nevoie de voturi si din randul coalitiei la guvernare pentru suspendarea presedintelui.
Tariceanu arata care este pozitia sa fata de acest subiect: "Eu nu voi recomanda partidului o asemenea actiune, dar nici nu pot garanta pentru ceea ce va face Traian Basescu pana atunci". Premierul mai afirma in interviul citat ca doreste ca granita constitutionala dintre seful statului si partidele politice pe de-o parte si dintre Presedintie si Guvern pe de alta parte sa fie respectata. "Romania nu trebuie sa devina o masina fara sofer, doar pentru ca unul din pasageri vrea cu orice pret sa o conduca, desi sta pe locul din dreapta si are centura pusa", adauga el.
Tariceanu reclama si "minciunile" si "manipularile" pentru decredibilizarea PNL si aminteste avertismentul ca cine incearca sa destabilizeze PNL va avea parte de un razboi cu el.
Tariceanu mai spune ca nu se teme de o motiune de cenzura care ar putea fi depusa impotriva Guvernului: "Nu ma tem, dar nici nu pot spune ca nu ma preocupa o astfel de problema. Ma preocupa la fel de mult sau la fel de putin ca si pana acum. Nu este cazul sa mai amintesc ca PSD si opozitia in ansamblu nu se afla la prima tentativa de a rasturna Guvernul. Este dreptul lor sa depuna motiuni de cenzura si, in fond, este o manifestare normala a democratiei".
De asemenea, premierul spune ca nu ne confruntam cu o criza politica: "Putem vorbi cel mult despre un conflict, dar nu despre o criza. Criza survine in momentul in care institutiile nu mai functioneaza. Deocamdata insa, problemele tin exclusiv de persoane".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO