Politică

Tariceanu: Boom-ul imobiliar este un semnal al cresterii economice care urmeaza

Tariceanu: Boom-ul imobiliar este un semnal al cresterii economice care urmeaza

Calin Popescu-Tariceanu

03.09.2007, 18:35 22

Boom-ul pietei imobiliare este o dovada crescanda a interesului capitalului strain fata de piata romaneasca, drept urmare este de asteptat o crestere economica in urmatorii ani, nicidecum o stagnare, spune premierul Calin Popescu-Tariceanu.
"Valoarea investitiilor directe real-estate ne arata ca lucrurile merg bine. Evolutia preturilor pe piata imobiliara este o dovada a interesului pentru piata romaneasca, lucru care nu poate duce decat la o crestere economica", a declarat pentru Ziarul Financiar premierul Tariceanu.
O alta dovada a interesului capitalului strain pentru piata romaneasca o reprezinta venirea Ford in Romania. Tariceanu afirma ca este suta la suta convins ca Ford va prelua Daewoo. "Sunt informat de 2-3 ori pe zi despre mersul negocierilor. Sunt sigur (ca tranzactia va fi incheiata - n.r.)".
Pe de alta parte, premierul spune ca CEC merge din ce in ce mai bine dupa injectia de 150 de milioane de euro pe care statul a facut-o in aceasta banca la sfarsitul anului trecut. "Privatizarea CEC merge asa cum am gandit. Dupa majorarea de capital, incepe sa performeze. Intentia noastra este de a face din CEC o banca puternica. Ce mai facem dupa vom vedea - atragem capital privat, o pastram, mai vedem".
Potrivit premierului, CEC nu s-a vandut pentru ca la acel moment conjunctura era nefavorabila. "Ce asteptam noi era una, ce ni s-a oferit era alta, era mult prea putin in raport cu valoarea bancii. Eu nu am nevoie de un CEC care sa fie preluat de un privat. Am nevoie de o banca care sa aiba retele in mediul rural, care sa deserveasca regiuni mai putin accesibile. Daca gandeam doar din perspectiva banilor care vor intra in buget, poate vindeam CEC-ul, dar nu am gandit asa. Eu sunt convins ca CEC-ul se va dezvolta in viitor." Primul-ministru spune ca CEC-ul nu a preluat ASIBAN, societatea de asigurari la care detine o participatie de 25%, deoarece banii cheltuiti ar fi diminuat valoarea bancii. Pe de alta parte, premierul a evitat sa se pronunte asupra privatizarii Rompetrol.
Intrebat daca in cazul Petrom statul ar putea redeveni proprietar daca OMV nu isi respecta obligatiile conform contractului de privatizare, asa cum a sugerat in urma cu cateva zile ministrul economiei, Varujan Vosganian, Tariceanu a raspuns: "S-au facut greseli foarte mari in privinta privatizarilor din domeniul energetic, dar in urmatoarele zile vom veni cu o strategie pe domeniul energiei care va aduce corectiile necesare". El nu a dorit sa dea detalii suplimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO