Politică

Tariceanu: Bulgaria poate crea probleme pentru aderarea Romaniei

05.10.2005, 19:02 17

Capacitatea Romaniei de a progresa in procesul de aderare la UE este tratata cu mult optimism de catre oficialii europeni. Exista insa riscul unor probleme in cazul in care Bulgaria nu va recupera intarzierile acumulate, a afirmat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu.

Intr-o emisiune a postului Radio Romania Actualitati, seful Guvernului a amintit ca decizia privind aderarea la Uniunea Europeana va fi una comuna - atat pentru Romania, cat si pentru Bulgaria -, aratand, totodata, ca statul vecin se confrunta cu probleme "care au atins un nivel extrem de ingrijorator" in ceea ce priveste crima organizata.

"Problema Romaniei este privita cu mult optimism pentru capacitatea de a realiza progrese. Va trebui sa vedem daca Bulgaria, unde exista o serie de intarzieri, nu va crea probleme. Trebuie sa manifestam solidaritate fata de vecini - care inainte erau in fata noastra la indeplinirea angajamentelor - sa-i ajutam sa indeplineasca angajamentele, pentru a intra impreuna in UE", a spus Tariceanu.

Cu cativa ani in urma, fostul premier Adrian Nastase aborda si el problema relatiilor cu Bulgaria in termeni cumva identici, dar dintr-o alta perspectiva: "Nu poti ajuta o batranica sa treaca strada", declara suparat Nastase, in replica la refuzul bulgarilor de a crea un tandem pentru integrare cu Romania.

Bulgaria era atunci mai bine vazuta in UE, dar potrivit unor surse de la Bruxelles, raportul din aceasta luna al Comisiei Europene va consemna un avantaj pentru Romania si minusuri pentru Bulgaria. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO