Politică

Tariceanu da piept cu notabilitatile UE de la Bruxelles

25.01.2005, 00:00 15

Comisia Europeana va continua sa asiste Romania in procesul de aderare la UE si nu va propune amanarea cu un an a momentului integrarii decat in conditiile in care va fi obligata sa constate ca progresele inregistrate nu sunt suficiente, a declarat ieri seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
El i-a inmanat premierului Calin Popescu Tariceanu o carte de vizita cu propriul numar de telefon, sfatuindu-l pe seful Guvernului roman sa il apeleze ori de cite ori are o problema.
"Sper ca rezultatul procesului de aderare a Romaniei la UE va fi pozitiv, in pofida unora dintre problemele anterioare, inerente negocierilor. Comisia Europeana va monitoriza Romania cu seriozitate si obiectivitate", a spus oficialul european.
Premierul Calin Popescu Tariceanu si o parte a ministrilor Cabinetului au plecat ieri la Bruxelles pentru a prezenta oficialilor europeni modul in care noua administratie intelege sa grabeasca procesul de aderare. Aceasta este prima vizita oficiala la institutiile europene pe care o face Popescu Tariceanu, in calitate de prim ministru.
Agenda vizitei este incarcata - intalniri cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, cu presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, dar si cu presedintele Comisiei de politica externa din Parlament si cu liderii de grupuri parlamentare.
Sunt prezenti, intre altii, din partea romana, ministrul justitiei, Monica Macovei, si cel de interne, Vasile Blaga, care gestioneaza cele mai sensibile domenii in relatia cu UE.
La incheierea negocierilor de aderare, in decembrie trecut, fostul guvern a acceptat o noua clauza de salvgardare, pentru 11 domenii de securitate, la capitolele Justitie si Afaceri Interne si Concurenta, neindeplinirea uneia dintre aceste conditii putand conduce la amanarea cu un an a integrarii.
Mai mult, o decizie in acest sens poate fi luata de Consiliul European cu majoritate si nu cu unanimitate - precum in cazul altei clauze de salvgardare care se aplica atat Romaniei cat si Bulgariei.
Clauza prevede termene de rezolvare a problemelor si aici o chestiune foarte delicata este cea a justitiei, pentru care termenul este foarte strans - expira in martie. Conditiile de indeplinit se refera la revizuirea actiunilor Parchetului National Anticoruptie care trebuie sa-si indrepte atenta spre cazurile de coruptie la nivel inalt. Tot aici, modul de distribuire a cazurilor catre judecatori trebuie sa se schimbe, iar regula sa fie tragerea la sorti.
Administratiei i se mai cere sa imbunatateasca semnificativ activitatea Politiei si a Jandarmeriei.
Pentru a atine standardul cerut, legislatia trebuie modificata substantial. Fostul ministru al justitiei, Cristian Diaconescu, afirma la momentul introducerii noii clauze ca este vorba de modificarea a peste 200 de acte normative numai la Justitie. Noul ministru, Monica Macovei, declarat recent ca nu activitatea de legiferare va fi o problema, ci punerea in practica a legilor ce vor fi adoptate. Ea s-a referit la aceste aspecte la momentul alegerilor pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) - organismul care trebuie sa puna in practica masurile de reforma din sistem.
Or, prin alegerea ca secretar general al CSM a judecatorul Ion Popa, iar ca adjunct al acestuia a procurorului Ilie Piciorus, Consiliul si-a facut singur rau, pentru ca cei doi sunt persoane foarte controversate, spunea atunci ministru. Alegerea celor doi este rusinoasa si afecteaza credibilitatea CSM intr-un moment crucial, spunea Macovei.
O parte dintre aspectele calendarului de integrare au fost discutate aseara o alta parte vor face astazi obiectul discutiilor.
Cert este ca noua administratie trebuie sa convinga ca lucreaza cu seriozitate, pentru ca data aderarii nu este inca batuta in cuie.
Comisarul pentru extindere, Olli Rehn, a si spus-o in mai multe randuri. El a aratat cu degetul spre justitie acolo unde Romania are de muncit foarte mult, dupa cum a afirmat. Rehn nu a facut niciodata un secret din opinia sa potrivit careia incheierea negocierilor de aderare cu Romania ar fi trebuit amanata pana la rezolvarea tuturor problemelor. Dar acum ca decizia a fost luata treaba Romaniei este sa munceasca mult, iar a Comisiei sa o monitorizeze foarte atent. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO