Politică

Tariceanu il anunta pe Geoana ca nu demisioneaza pentru a provoca anticipate

14.02.2008, 20:34 19

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca nu va demisiona din functia de prim-ministru - cum i-a solicitat liderul opozitiei Mircea Geoana - pentru a declansa alegeri anticipate.
"Nu am intentia sa demisionez. Daca opozitia doreste sa rastoarne Guvernul, poate veni cu o motiune de cenzura in Parlament", a spus ieri Tariceanu. El afirma ca obiectivele sale, ca sef al Guvernului si lider al PNL, difera de cele ale PSD.
Presedintele PSD Mircea Geoana a cerut luni demisia de onoare a Guvernului si organizarea de alegeri legislative anticipate, odata cu alegerile locale, dupa ce in prealabil anuntase conducerea PSD ca liberalii ar fi de acord cu un scrutin inainte de termen.
Marti seara Geoana si Tariceanu au avut o intalnire pe tema anticipatelor, dar seful Guvernului nu i-a promis nimic liderului PSD.
Totusi, au anuntat surse din cele doua delegatii, discutiile despre anticipate vor continua, in conditiile in care social-democratii se pregatesc de o opozitie dura - deja Geoana a anuntat luni ca partidul sau nu va mai vota niciun proiect de lege care vine de la Guvern.
Liberalii leaga insa continuarea discutiilor de acceptarea de catre social-democrati a variantei de vot uninominal sustinuta de Guvern (jumatate dintre parlementari alesi direct si jumatate pe liste de partid).
Ieri Tariceanu a anuntat insa ca nu demisioneaza si i-a invitat pe social-democrati sa depuna o motiune de cenzura, daca vor sa demita Guvernul si sa deschida calea spre anticipate.
In PSD nu toata lumea este de acord cu alegerile anticipate (Ion Iliescu a spus marti ca PSD nu este pregatit), iar Geoana a explicat, ieri, (potrivit unor surse citate de Mediafax) intr-o reuniune de partid care a dezbatut subiectul ca a optat pentru a cere demisia Guvernului si organizarea de alegeri inainte de termen, in urma unor informatii pe care le-ar fi avut, anume ca Traian Basescu (adversar si al liberalilor si al social-democratilor) ar intentiona sa demisioneze inainte de alegerile parlamentare in scopul de a forma un tandem de candidati presedinte-premier cu Theodor Stolojan.
Intrebat dupa sedinta Comitetului Executiv (CEx) al partidului - un forum mai largit de conducere - de unde stie despre un posibil plan al lui Traian Basescu de a demisiona inainte de alegerile parlamentare, Geoana a spus ca aceasta i-a fost soptita de "o pasarica".
Solicitat sa raspunda daca Basescu chiar demisioneaza, Geoana a spus: "Nu stiu. Nu stiu de unde aveti dumneavoastra informatia aceasta". Dupa ce jurnalistii au aratat ca unii din membrii CEx au relatat despre acest plan expus de Geoana, liderul social-democrat a continuat: "Inseamna ca aveti surse foarte bune". Presedintia nu a comentat declaratiile lui Geoana.
Conducerea PSD a cerut ieri membrilor Comitetului Executiv un vot pentru o solutie care se indreapta catre declansarea alegerilor anticipate, intrebarea fiind insa una indirecta, legata de modalitatea de rezolvare a "crizei" provocate de Traian Basescu.
Intrebarea asupra carora s-au pronuntat membrii CEx nu a fost in sensul pro sau contra anticipatelor, ci una indirecta: "Sunteti de acord ca alegerile anticipate sunt o posibila solutie pentru rezolvarea crizei provocate de Traian Basescu?".
Sursele mentionate au aratat ca majoritatea membrilor CEx au raspuns pozitiv la aceasta formula de intrebare, unul dintre putinii care au fost impotriva fiind vicepresedintele Ion Stan.
Anticipatele sunt greu de realizat in conditiile in care premierul nu demisioneaza, iar o motiune de cenzura nu apare la orizont - de altfel PSD a anuntat ca nu va depune o motiune mizand doar pe demisia primului-ministru.
Apoi este vorba si despre opozitia partidelor - UDMR se opune, iar PC este ambiguu. PD-L critica atat PSD cat si PNL, ar fi dispus sa sustina o motiune de cenzura, dar nu o depune din propria-i initiativa.
In aceste conditii PSD i-a ramas sa se concentreze asupra alegerilor la termen, iar ieri a fost facut un pas in aceasta directie prin cooptarea in structuri de decizie a unor fosti lideri marginalizati o vreme - Adrian Nastase si Miron Mitrea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO