Politică

Tariceanu: Nu imi este frica de viitor, stiu ca in final voi castiga

Tariceanu: Nu imi este frica de viitor, stiu ca in final voi castiga

Calin Popescu-Tariceanu, Premierul Romaniei: Nu m-am gandit ce voi face peste doi ani. Deocamdata, am primit un nou mandat in fruntea PNL. Urmeaza doi ani importanti in care avem de trecut trei teste electorale - alegerile europene din 2007, cele locale si legislative din 2009 -, obiectivele fiind castigarea acestora

05.02.2007, 18:42 16

La mai bine doi ani de la preluarea mandatului si intr-o situatie tulbure pentru coalitia la guvernare, dar si pentru propria-i pozitie premierul liberal Calin Popescu-Tariceanu (55 de ani) apreciaza ca, in plan politic, a facut o greseala: a pus, in acesti doi ani, mai presus interesele coalitiei decat cele ale partidului sau. "Am gresit", afirma Tariceanu intr-un interviu pentru ZF.
Viitorul, spune el, nu il sperie. Nu s-a gandit ce va face peste doi ani, cand isi va fi incheiat mandatul de premier. Preocuparea sa politica, spune el, se indreapta spre alegerile europene (din 2007), locale si parlamentare (din 2008). Premierul este optimist: "Vom castiga!".
In ultimele saptamani tensiunile dintre premier si presedinte s-au acutizat si au atras dupa sine o degradare a relatiilor dintre PNL si PD-ul apropiat sefului statului - partid care a decis sa participe singur in alegerile pentru Parlamentul European. De asemenea, liberalii nu au respins categoric sustinerea initiativei PSD de suspendare din functie a sefului statului - mai mult au intarit unele dintre acuzatiile aduse lui Traian Basescu de social-democrati potrivit carora acesta ar avea inclinatii dictatoriale.
Tot acest schimb de replici acide ridica mai multe intrebari, in ceea ce ii priveste pe liberali: este vorba despre un proiect pentru PNL - in conditiile in care Tariceanu admite ca relatiile cu democratii sunt inghetate; mai apoi este vorba despre relatia cu PSD, circuland ipoteza ca, in urma unor gesturi comune, cele doua partide ar colabora; si, nu in ultimul rand, este vorba despre sustinerea parlamentara pe care se bazeaza Guvernul pentru a-si trece proiectele, in conditiile in care nu mai are majoritate parlamentara.
Premierul are, spune el, solutii pentru PNL in aceste circumstante: "In conditiile in care Alianta scartaie, PNL are propriile-i solutii si cea mai importanta este sa adopte o politica de independenta. Spre deosebire de PD care nu are in spate o doctrina, PNL are", afirma premierul. La observatia ca doctrina nu te fereste de a fi trimis in opozitie, premierul raspunde: "Faptul de a sta in opozitie nu este o tragedie". El argumenteaza ca in opozitie poti sa tragi invataminte, iar electoratul poate analiza si vedea mai bine lucrurile bune pe care le-ai facut in vremea in care au fost la putere. Jocul democratic este sa fii cand la putere cand in opozitie, spune Tariceanu.
Premierul infirma ca ar fi colaborat in ultima vreme cu PSD si spune ca cel care cocheteaza cu social-democratii este chiar Traian Basescu: "Cu PSD a colaborat Traian Basescu cand l-a nominalizat pe directorul SRI (George Maior de la PSD - n.n.), cand a fost numit avocatul poporului sau membrii Consiliului National al Audiovizualului".
Premierul admite in interviul pentru ZF ca una dintre principalele provocari careia trebuie sa-i faca fata Guvernul este asigurarea majoritatii parlamentare in sesiunea care incepe astazi, insa, afirma el, nu este ingrijorat. Premierul spune ca isi va asigura sprijinul pentru proiectele Guvernului in urma negocierilor cu celelalte partide: "Interesele politice tin de fiecare partid si astfel, de multe ori, se ajunge la negocieri".
Seful Guvernului arata ca si in ultimii doi ani au existat astfel de discutii, argumentand ca, la Senat, inca de la inceputul actualei legislaturi, majoritatea a fost fragila. El spune ca Executivul nu va fi pus in situatia de a face compromisuri in discutiile pentru trecerea proiectelor importante: "Nu mai sunt proiecte fundamentale care sa aiba o componenta care sa puna Guvernul in dificultate".
In privinta legii agentiei pentru controlul averilor demnitarilor - unul dintre actele normative cele mai sensibile si mai disputate din ultimele luni - el spune ca nu exista "elemente de referinta fata de aceasta lege". Altfel spus, nu exista o masura etalon - care sa indice daca varianta adoptata de Parlament este neaparat buna sau neaparat rea - pentru simplu motiv ca in tarile membre ale UE nu exista o institutie asemenea Agentiei Nationale de Integritate, care ar urma sa controleze averile demnitarilor. O lege cum este cea care infiinteaza Agentia nu a fost ceruta de UE, ci a fost asumata de Guvern, discutata cu Executivul european si apoi asumata ca parte a aranjamentelor dintre Bucuresti si Bruxelles, arata premierul. Bulgaria, de pilda, adauga Tariceanu, nu s-a angajat sa adopte o asemenea lege, cu toate ca, in privinta coruptiei, are la randu-i mari probleme.
Inainte si imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana dupa aderarea la UE una dintre problemele mult discutate a fost strategia postaderare, un document care ar urma sa inglobeze liniile principale ale evolutiei Romaniei in urmatorii ani. Guvernul a avut deja o discutie cu partidele pe aceasta tema, urmand ca pana in primavara sa fie gasite solutii pentru o varianta comuna a textului. Insa premierul spune e total fals sa spui ca, in acest moment, Romania nu are o astfel de strategie: "Strategia este reducerea decalajelor dintre Romania si Uniunea Europeana. Nu exista o alta strategie. Putem vorbi apoi de programe, metode, mijloace, dar strategia este asta".
El afirma ca, practic, strategia deriva din Planul National de Dezvoltare, care fixeaza principalele directii pe care trebuie sa mearga Romania.
"In fata dorintei partidelor am demarat insa un dialog pentru elaborarea unui document care sa cuprinda mai multe opinii si sunt bucuros daca partidele participa la aceste dezbateri", afirma premierul. El spune ca tarile care s-au integrat in UE inaintea Romaniei nu au adoptat un document de strategie.
Premierul spune ca nu s-a gandit la ce va face peste doi ani, cand mandatul sau va ajunge la final.
"Deocamdata, am primit un nou mandat in fruntea PNL. Urmeaza doi ani importanti in care avem de trecut trei teste electorale - alegerile europene din 2007, cele locale si legislative din 2009 -, obiectivele fiind castigarea acestora", spune premierul.
Intrebat daca va demisiona daca va pierde, premierul raspunde : "Sunt convins ca vom castiga".


Romania si UE

Interese comune
Prin pozitia pe care o detine ca tara cu drepturi depline in Uniune Romania este curtata de ceilalti membri ai UE, spune premierul. "Premierul Frantei mi-a propus sa avem mai multe intalniri pentru a ne armoniza pozitiile in cadrul UE", afirma Tariceanu, amintind de vizita la Bucuresti a lui Dominique de Vileppin. El afirma Romania nu poate deocamdata sa pretinda sa joace acelasi rol in UE precum vechile state membre ("va mai trece timp") dar spune ca, "in momentul in care Romania va ajunge la o dimensiune critica din punct de vedere economic, ea va conta in Uniune la adevarata ei valoare" - a saptea tara ca pondere. Intrebat daca Romania se va situa in Uniune de partea "nucleului dur", Franta si Germania care doresc o mai mare integrare a tarilor UE fata de grupul din jurul Marii Britanii care doresc mai degraba o uniune economica, premierul roman spune ca Romania este interesata ca UE sa aiba o politica externa si una de aparare comune. Chiar daca premierul nu declara raspicat, aceasta este viziunea Frantei si a Germaniei care intra in coliziune cu cea a Marii Britanii sau a Olandei.

Interese divergente
Premierul respinge solutia avansata de Comisia Europeana, anume ca, pentru a fi eliminata suspiciunea ca taxa de prima inmatriculare introduce o discriminare, aceasta sa fie impusa nu doar masinilor de import, ci si pietei interne. Premierul spune ca solutia este ineficienta, pentru ca nu raspunde nevoii pentru care a fost introdusa taxa (bararea intrarii in Romania a automobilelor vechi si poluante), pentru ca masinile de pe piata interna circula oricum in Romania. Pe de alta parte, spune el, introducerea taxei si pentru piata interna ar crea greutati producatorilor interni - care s-ar putea vedea obligati sa reduca productia si sa procedeze la concedieri. "Suntem prizonierii unor mentalitati care vin din trecut - anume ca ceea ce spune strainatatea este bine. Dar in UE vor fi numeroase situatii in care interesele noastre vor intra in coliziune cu ale altora", afirma Tariceanu. El mai spune ca "ar fi bine ca si romanii sa se mai limiteze (taxa este in functie de capacitatea cilindrica a masinii - n.n.). Nu trebuie sa aiba toata lumea jeep-uri si ar fi bine sa sugeram si noi o atitudine de mai mult respect pentru mediu".


Restructurarea: ministri nu ministere
Ministrul demisionar Radu Stroe, secretarul general al Guvernului, va fi mentinut interimar in functie pana la incheierea procesului de restructurare a Guvernului, spune Tariceanu. Restructurarea - care va fi finalizata probabil in primavara - va reduce numarul de ministri, dar nu si numarul de ministere. "Cei care isi imagineaza ca Guvernul este supradimensionat, stufos, se inseala", spune premierul, argumentand ca Franta are 31 de portofolii minsteriale. Premierul afirma ca, de pilda, se poate renunta la portofoliul detinut in prezent de Cristian David - cel pentru implementarea programelor europene, insa nu poti renunta la ministere precum cel al economiei, mediului si altele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO