Politică

Tariceanu nu mai vrea anticipate, democratii le sustin in continuare

20.07.2005, 20:00 4

Premierul Calin Popescu Tariceanu a renuntat la demisie, in ciuda opozitiei Partidului Democrat care isi doreste in continuare alegeri anticipate.

Democratii pledeaza pentru aceasta solutie, dar au anuntat ca respecta decizia lui Tariceanu si protocolul cu liberalii. Majoritatea partidelor politice au salutat decizia premierului.

Hotararea de a-i pastra fotoliul de prim-ministru a survenit unei vizite la Bruxelles, in care premierul a luat pulsul Comisiei Europene in privinta oportunitatii declansarii alegerilor anticipate si a fost anuntata, ieri dupa-amiaza, dupa intruniri succesive ale conducerii PNL si ale Aliantei D.A.

De dimineata, la Palatul Victoria, sosise presedintele Traian Basescu care a avut cu premierul o discutie de aproximativ o ora, in care au fost analizate variantele legate de eventualitatea demisiei Guvernului si organizarea alegerilor anticipate. Mai multe solutii au fost discutate de presedinte si de premier la acea ora: demisia imediata din fruntea Executivului, amanarea acesteia cu cateva zile pana dupa stabilizarea situatiei din tara legata de inundatii ori anularea deciziei si prezentarea unei declaratii politice in Parlament pe care premierul sa-si asume raspunderea.

Tariceanu a ales cea de-a treia varianta, sa-si asume raspunderea in Parlament pe o declaratie politica, varianta care fusese propusa cu o zi inainte de presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu. Aceleasi discutii au avut loc si in sedinta conducerii liberale si, ulterior, in cea cu partenerii democrati din Alianta D.A.

PD a pledat pentru o formula prin care sa se poata organiza totusi alegerile anticipate, dupa ce, de dimineata, liderul deputatilor democrati, Cristian Radulescu, anuntase la camera ca partidul sau sustine in continuare necesitatea scrutinului inainte de termen. "PD considera ca alegerile anticipate sunt in continuare necesare pentru intarirea unei formule guvernamentale care sa poata conduce mai bine, avand un suport parlamentar mai consistent." Sedinta a durat mai bine de patru ore, timp in care partenerii din alianta au dezbatut toate variantele posibile.



PD accepta argumentele premierului

"Premierul ne-a spus ca are doua constrangeri mari, inundatiile si semnalele primite de la Bruxelles in legatura cu integrarea europeana. Noi acceptam aceste argumente", a declarat, pentru Ziarul Financiar, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu.

"PD sustine in continuare necesitatea organizarii alegerilor anticipate, insa demisia este un act unilateral de vointa, iar noi nu putem interveni. Totul depinde de primul-ministru, care este singurul care poate genera aceste alegeri anticipate, iar in aceste conditii, nu le mai generam", a mai spus Videanu, care a anuntat ca democratii vor respecta in continuare protocolul Aliantei.



Marko Bela saluta renuntarea la anticipate

La Senat, presedintele UDMR Marko Bela a anuntat ca saluta decizia premierului de a nu demisiona. Cu cateva ore inainte el sustinuse ca Tariceanu nu trebuie sa renunte la sefia guvernului, deoarece momentul nu este oportun, tinand cont de procesul de integrare in UE si de situatia creata de inundatii. Marko Bela a precizat ca nu sunt intrunite toate argumentele pentru declansarea alegerilor anticipate.



Conservatorii rasufla usurati

Partidul Conservator saluta gestul premierului Calin Popescu Tariceanu de a renunta la demisie si il considera o dovada de maturitate politica si responsabilitate, se arata intr-un comunicat de presa al acestei formatiuni.

"Suntem convinsi ca aceasta decizie a fost luata in urma unei analize complexe in care interesul national a contat mai mult decat orice calcul politic", se spune in comunicat.

De asemenea, PC va sustine demersul premierului de asumare a raspunderii in Parlament, se arata in acelasi comunicat.



PSD: Decizie inteleapta a premierului

Liderul PSD Nicolae Vacaroiu a declarat ca premierul Calin Popescu Tariceanu a luat o decizie inteleapta atunci cand a spus ca renunta la demisie.

"Este o decizie pe care eu o apreciez. Era mai bine daca nu se punea deloc pe tapet aceasta problema, pentru ca acum este o situatie de exceptie in toata tara din cauza inundatiilor si toata atentia trebuie indreptata catre sinistrati", a afirmat Vacaroiu. El crede ca premierul a revenit, din nou, asupra demisiei din cauza mai multor factori.

"In opinia mea, premierul si-a dat seama ca demisia lui nu rezolva problemele. Dupa 7 luni de guvernare, ar trebui sa faca o analiza a activitatii Guvernului si sa ia unele decizii referitoare la remaniere, astfel incat sa putem vorbi de eficienta in actul de guvernare", a subliniat Vacaroiu.

El a adaugat ca un alt motiv pentru care Tariceanu a renuntat la demisie consta in responsabilitatile premierului referitoare la integrarea in UE. Vacaroiu a refuzat, insa, sa spuna cum va vota PSD in Parlament, daca Tariceanu isi va asuma din nou raspunderea.

"Daca se iau unele masuri pana atunci, daca vor fi schimbati ministri, secretari de stat, o sa vedem cum vom reactiona. Oricum, anticipatele ar fi insemnat patru luni pierdute pentru Guvern", a mentionat Vacaroiu.



Sedinta record de 20 de minute la Camera

Deputatii s-au reunit ieri in plen, pentru a lua la cunostinta, formal, de proiectele de lege cu care a fost sesizata Camera, in sesiunea extraordinara. Sedinta, calificata in mod ironic "obositoare" de catre presedintele Camerei, Adrian Nastase, a durat mai putin de 20 de minute si s-a desfasurat in prezenta a 168 dintre cei 330 de deputati. Sedinta a avut loc in sala A.I. Cuza, care are o capacitate de circa 820 de locuri, spatiul obisnuit pentru sedintele in plen fiind inutilizabil din cauza lucrarilor pentru introducerea sistemului de vot electronic.

Inaintea sedintei, Nastase a afirmat ca sesiunea extraordinara este total nejustificata, iar parlamentarii au venit ca sa stea "degeaba", intrucat sesiunea a fost convocata pentru a se ratifica trei acorduri internationale si doua ordonante de urgenta. "Ceea ce este deranjant este ca, in loc sa ne ocupam de problemele grave din tara, sa dezbatem masurile care sa-i ajute pe sinistrati, sa vedem daca putem gasi masurile financiare pentru ajutarea oamenilor in dificultate, noi stam sa ne jucam de-a Parlamentul cu ratificari de acorduri internationale din 2003 sau 2004. Nu este o treaba serioasa!", a spus Nastase. El spune ca a fost nevoie de o sesiune extraordinara pentru a promova acte normative care sa serveasca interesele clasei politice aflate la guvernare.

In replica purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a apreciat drept "incorect" comportamentul presedintelui Camerei. "Nastase si-a permis sa faca afirmatii in legatura cu oportunitatea unor acte normative emise de Guvern, uitand ca a facut exces de ordonante de urgenta in perioada in care a fost prim-ministru", a spus Nicolaescu, precizand ca ordonantele de urgenta in domeniul acordurilor internationale nu au cum sa serveasca clientelei politice.



Legile justitiei au fost promulgate

Presedintele Traian Basescu a promulgat ieri legile proprietatii si reformei in justitiei - este vorba despre acele legi pentru care guvernul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, dar care, contestate la Curtea Constitutionala, au fost retrimise pentru a fi reexaminate de senatori si deputati.

Legile au fost acceptate, luni, de judecatorii Curtii Constitutionale care s-au pronuntat in urma unei sesizari a presedintelui Traian Basescu, in care se solicita examinarea modificarilor aprobate de Parlament la textele declarate initial neconstitutionale.

In 6 iulie, Curtea Constitutionala a admis exceptiile ridicate de instanta suprema, PSD si PRM la prevederile referitoare la reforma justitiei din pachetul legislativ al Guvernului.

Aceasta decizie l-a determinat pe premierul Calin Popescu Tariceanu sa-si anunte demisia, el criticand dur hotararea judecatorilor Curtii.

Ulterior, presedintele Traian Basescu a convocat consultari la Palatul Cotroceni pentru gasirea unei solutii prin care legea sa fie aprobata de Parlament fara a se incalca, insa, pe fond decizia Curtii Constitutionale.

Parlamentul a modificat formal textele declarate neconstitutionale, PNL si PD votand, in cele din urma, varianta finala a legii.

Saptamana trecuta, Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta legea referendumului, extinzand aria problemelor de interes national asupra carora populatia se poate pronunta prin referendum. Potrivit unor surse din Alianta, intentia era ca presedintele sa convoace un referendum pentru legile justitiei, care ar fi urmat sa se desfasoare o data cu alegerile anticipate. Varianta a cazut, in urma deciziei de ieri a premierului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO