Politică

Tariceanu: PNL prefera opozitia decat o guvernare comuna cu PSD

Tariceanu: PNL prefera opozitia decat o guvernare comuna cu PSD

Calin Popescu-Tariceanu, premierul liberal al Romaniei: Nu se poate pune problema unei guvernari PSD-PNL. Daca motiunea trece, vom trece in opozitie.

21.08.2007, 17:41 20

Partidele parlamentare s-au reunit ieri in sedinte succesive pentru a examina o situatie aparent fara iesire. Cine va guverna in situatia in care guvernul PNL-UDMR cade in urma adoptarii unei motiuni de cenzura inaintata de PSD?
Social-democratii au reiterat ieri ca nu vor renunta la motiunea de cenzura. De asemenea, dupa o reuniune a conducerii PNL, premierul in exercitiu Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca liberalii vor trece in opozitie daca motiunea trece: "Nu se poate pune problema unei guvernari PSD-PNL. Colegii cu care astazi am discutat nu considera ca aceasta este o optiune pentru PNL, clar si fara echivoc".
Varianta unei guvernari PNL-PSD a fost intens vehiculata in ultimele zile. Insa liderii social-democrati au afirmat ca nu vor veni la guvernare decat daca seful lor, Mircea Geoana, va fi desemnat de presedintele Traian Basescu sa formeze noul guvern.
Surse de la Cotroceni au reiterat ca seful statului nu-l va desemna pe Geoana drept premier in cazul caderii guvernului. Consilierul prezidential Cristian Preda afirmase explicit acest lucru, in urma cu cateva zile, la BBC. De fapt, la Cotroceni, varianta ca Tariceanu sa ramana in picioare dupa motiune este cea mai plauzibila.
Aceeasi speranta o au si liberalii care pun la punct, in aceste zile, o strategie pentru evitarea adoptarii motiunii.
Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat pentru ZF ca PNL ar putea sa incerce angajarea raspunderii Guvernului pe o problema care nu poate fi respinsa de niciun partid - cum ar fi votul uninominal.
Numai ca angajarea raspunderii (in urma careia guvenul poate sa cada) nu impiedica depunerea unei motiuni care, de asemenea, daca este adoptata, duce la caderea guvernului, dupa cum a confirmat pentru ZF presedintele Comisiei juridice din Senat, Peter-Eckstein Kovacs (UDMR). Strategia liberalilor ar putea fi, dupa cum spune Kovacs, o operatiune de imagine, pentru ca PSD ar putea pierde capital politic sustinand guvernul la angajarea raspunderii si incercand sa-l dea jos cateva zile mai tarziu printr-o motiune.
O alta strategie a liberalilor de evitare a adoptarii motiunii este, dupa cum afirma Orban, negocierile individuale cu parlamentarii care nu ar dori demiterea guvernului - care deschide calea catre alegerile anticipate. Cum votul este secret in cazul motiunilor de cenzura, strategia poate da roade.
"PD, PLD si PSD au cu doar 16 parlamentari mai mult decat numarul minim pentru adoptarea motiunii (235 de voturi - n.n.). Pe langa asta, rata naturala de absente la astfel de voturi este de 7-8%", spune Orban, care admite ca aceasta a fost una dintre variantele discutate ieri in sedinta PNL.
Votul secret in cazul motiunilor ii ingrijoreaza si pe pesedisti care se tem ca unii dintre parlamentarii PD (partid care a anuntat ca va vota pentru caderea guvernului chiar daca motiunea este a PSD) vor vota impotriva demiterii Guvernului, intrucat se tem de o eventuala guvernare monocolora PSD sau de o guvernare PD-PSD, dupa cum afirma vicepresedintele social-democrat Constantin Nita.
In cazul in care guvernul cade, iar PNL intra in opozitie varianta de guvernare ce ramane in picioare este cea a unei colaborari intre PD si PSD si, eventual, UDMR. Orice guvernare monocolora nu ar avea majoritate in Parlament.
Ieri liderul democratilor Emil Boc a afirmat ca PD va vota motiunea, dar exclude o colaborare cu PSD, interzisa, de altfel, de statutul partidului: "Cat sunt presedinte al PD, interdictia colaborarii cu PSD va fi o teza a programului politic al democratilor. Decat sa intram la guvernare cu PSD, lucru care este exclus si imposibil, preferam alegeri anticipate".
PSD merge totusi inainte. Secretarul general al PSD Titus Corlatean a afirmat ca motiunea va fi redactata in maximum 10 zile.
"Motiunea va fi de ordin politic si se va constitui intr-o critica a guvernarii de dreapta din ultimii doi ani si jumatate si va cuprinde, inevitabil, o critica a guvernarii formate in jurul PNL si PD", a declarat Corlatean.
Surse de la Cotroceni au afirmat pentru ZF ca, pentru deblocarea situatiei (in cazul caderii Guvernului), presedintele ar putea propune un candidat-surpriza la fotoliul lasat liber de Tariceanu, un candidat din afara mediului politic care nu poate fi refuzat pe partide. Public, presedintele pledeaza pentru anticipate.
La precedentele negocieri de la Cotroceni, la finele primaverii, surse din cadrul partidelor prezente la discutii au spus ca varianta pe care o prefera seful statului este cea a unui guvern de tehnocrati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO