Politică

Tariceanu spune ca nu va demisiona in cazul amanarii aderarii

31.10.2005, 18:46 10

Premierul Calin Popescu-Tariceanu spune, intr-un interviu acordat ieri Mediafax, ca unul dintre regretele sale, la 10 luni de la preluarea guvernarii, este ca nu s-a reusit majorarea TVA, care ar fi adus la buget inca 0,2% din PIB.

Premierul mai spune ca salariile bugetarilor nu vor creste spectaculos in 2006, dar vor creste mai accentuat preturile la utilitati, mai ales prin majorarea pretului la gaze. In privinta anticipatelor, acestea pot fi organizate oricand, spune premierul, adaugand insa ca, in opinia sa, Romania nu are nevoie acum de framantari politice.

Premierul s-a referit si la raportul de monitorizare al Comisiei Europene, dat publicitatii saptamana trecuta, si mai ales la steguletele rosii care pot conduce la amanarea aderarii. Raportul cere anchete in cazuri de mare coruptie, pana la raportul din aprilie.

Tariceanu afirma ca, acum, justitia in Romania este independenta, a fost scoasa de sub factorul de influenta politica, iar numirea unui ministru independent la justitie a fost un semnal puternic care a crescut credibilitatea demersului, pe plan extern: "Asa cum stiti, Guvernul are, in fond, putine parghii de actiune administrativa de a interveni in justitie, pentru ca acesta este fondul problemei in cazul in care se constata o slaba eficacitate a justitiei. Exista, totusi, cateva parghii pe care nu vom ezita sa le folosim si una din aceste parghii este data de posibilitatea pe care o are ministrul justitiei de a numi procurorii sau de a-i schimba pe cei care nu sunt eficienti", spune premierul. "Vrem sa dam semnale clare de continuare a luptei impotriva coruptiei. (...) Intr-o masura extrem de importanta, de consistenta, Guvernul si-a facut treaba in ceea ce inseamna lupta impotriva coruptiei. Acum, responsabilitatea revine justitiei". Premierul spune ca a fost dezamagit de anchetele PNA, dar asteapta, inainte de a afirma un punct de vedere, sa vada ce rezultate va avea noua conducere a parchetului anticoruptie.

Premierul spune ca nu exista un plan "B" pentru eventualitatea amanarii aderarii, dar daca printr-o conjunctura nefericita acest lucru se va petrece, nu-si va inainta demisia pentru ca, spune el, nu este corect ca actuala echipa sa plateasca pentru esecul fostului Guvern, in mandatul caruia s-au inregistrar intarzierile la aderare.



Anticipatele

Premierul a evitat sa spuna daca doreste alegeri anticipate, daca aderarea se va produce la 1 ianuarie 2007, caz in care actuala putere s-ar putea bucura de o perceptie favorabila: "Problema alegerilor anticipate se poate pune oricand intr-un stat democratic. Ea depinde de un singur lucru: de sustinerea parla-mentara a majoritatii. Atata vreme cat aceasta sustinere exista, discutia iarasi nu ramane decat pe un camp teoretic. Dar eu nu cred ca Romania are nevoie in aceasta perioada de multa agitatie politica. Daca vrem sa ne atingem obiectivele de aderare, elementul fundamental este stabilitatea politica".

Saptamana trecuta presedintele Traian Basescu a spus, la BBC, ca a dorit in vara demisia Guvernului pentru a putea fi organizate anticipate, dar a adaugat ca in acest moment ele nu sunt oportune pentru ca prioritatea ramane raportul Comisiei din aprilie. El a evitat sa spuna daca va relua tema dupa acest raport.



Salarii si preturi

In legatura cu problema salariilor bugetarilor premierul a fost direct: "Romania a avut in 2005 cresteri importante de salarii la nivelul bugetarilor - pe de o parte de la 1 ianuarie, prin introducerea cotei unice de impozitare care a insemnat castiguri importante, pe de alta parte au fost aplicate hotararile luate in anul 2004 cu privire la majorarea salariilor multor bugetari. In Romania, in anul 2005, cresterea salariala a fost de peste 40% si, ca atare, trebuie sa spunem cu sinceritate ca nu ne putem permite an de an acest lucru. O buna parte din aceste cresteri s-au datorat si unor decizii populiste luate in anul electoral 2004. Deci, cresterile salariale vor fi mult mai temperate".



Relatiile cu FMI

In privinta acordului cu FMI, primul-ministru s-a referit la unele dintre cele mai spinoase probleme in relatia cu Fondul: deficitul bugetar si dorinta Fondului ca sumele provenite din privatizare sa mearga spre finantarea datoriei externe si nu spre investitii.

"Romania este in faza in care are nevoie de dezvoltarea infrastructurii. Pentru dezvoltarea infrastructurii trebuie sa alocam mai multi bani, iar diminuarea sub 0,5% a deficitului bugetar ne duce in imposibilitatea de a ne finanta o serie de programe legate de dezvoltarea infrastructurii. De aceea, suntem foarte rezervati in a accepta, sa spunem, diminuari suplimentare fata de acest nivel care deja este unul foarte scazut. Noi ar trebui, de fapt, sa luam masurile pentru a putea sa finantam cat mai multe proiecte de infrastructura, dar prin diminuarea deficitului bugetar acest lucru evident ca nu poate fi facut."

Daca Fondul nu accepta o astfel de viziune, sunt luate in calcul toate variantele, inclusiv aceea de a se renunta la acordul cu FMI, a reiterat primul-ministru.

In privinta celor 10 luni scurse de la preluarea mandatului, Tariceanu spune ca regreta un lucru, anume ca nu a reusit majorarea TVA: "Nimeni, cand a ridicat vocea impotriva majorarii TVA, nu si-a pus intrebarea: cum vom putea sa obtinem 0,2% in plus din PIB pentru sectorul X bugetar? Miracole nu exista, deci daca vrem sa avem mai multi bani de cheltuit, avem nevoie de mai multe venituri. Din aceasta perspectiva, pot sa spun ca n-ar fi fost un gest nefolositor majorarea TVA".



Planuri si regrete de premier

@ Era bine ca TVA sa fi fost majorat, pentru ca ar fi adus un surplus de venituri de 0,5% PIB

@ Nu putem accepta un deficit bugetar de sub 0,5% PIB cum cere FMI

@ Salariile bugetarilor in 2006 nu vor creste spectaculos, dar vor creste preturile la utilitati

@ Anticipatele pot fi organizate oricand, dar acum e nevoie de liniste

@ Anticoruptia este in mainile justitiei, iar procurorii vor fi evaluati in functie de performante

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO