Politică

Tariceanu sustine ca motiunea PSD aduce instabilitate politica

Tariceanu sustine ca motiunea PSD aduce instabilitate politica

Premierul sustine ca este interesat doar de starea economiei, sanatate, invatamant si nu de teme politicianiste

18.09.2007, 18:22 11

Subiectul motiunii de cenzura impotriva Guvernului este o dovada a diferentei esentiale de preocupari ale PSD, orientat spre jocuri politice si instabilitate, si cele ale Guvernului, concentrat asupra problemelor din educatie, sanatate, agricultura, sustine premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Aceasta este una dintre putinele reactii ale premierului in fata unui vot decisiv, care va fi dat cel mai probabil saptamana viitoare si care hotaraste soarta Cabinetului sau.
Guvernul va cadea daca motiunea va fi votata de toti parlamentarii PSD, PD si PLD. Aceste partide au anuntat deja ca vor sa indeparteze guvernul Tariceanu II. Ar fi o premiera, intrucat, dupa revolutie, niciun guvern nu a fost indepartat prin motiune de cenzura.
"Cred ca aceasta chestiune in legatura cu motiunea de cenzura nu face decat sa demonstreze o diferenta esentiala de preocupari, ale PSD pentru jocuri politice, de creare a unei instabilitati politice care nu foloseste la nimic, si preocuparile majore pe care le am eu, ca prim-ministru si conducator al Guvernului: invatamantul, sanatatea, agricultura", a comentat ieri seful executivului.
Guvernul Tariceanu II a fost instalat cu ajutorul PSD. Acum insa social-democratii invoca slabele performante ale Executivului si, spun ei, sunt decisi sa-l indeparteze. Lucrurile nu sunt totusi simple si sunt o seama de oameni din PSD care se tem ca motiunea va esua.
Fostul negociator-sef cu Uniunea Europeana, deputatul PSD Vasile Puscas, sustine ca "liberal-mercantilii si social-mercantilii, plus oportunistii din PSD au proiectat o Antanta de torpile la adresa motiunii de cenzura. Scopul este simplu de gasit: anihilarea motiunii si supravietuirea actualei guvernari".
Deputatul - unul dintre liderii PSD cu o imagine buna - afirma ca "toti liderii PSD vor fi responsabili in fata militantilor sai (...) de rezultatele si efectele acestei motiuni de cenzura".
Contactat de ZF, Puscas nu a dorit sa comenteze daca responsabilitatea pe care o invoca ar putea insemna demisia conducerii partidului in caz de esec. El sustine insa ca PSD trebuie sa evite sa repete episodul incercarii de suspendare a presedintelui Traian Basescu - cand social-democratii au suferit un esec de proportii. Drept urmare, afirma el, toti parlamentarii partidului trebuie sa voteze motiunea care sa conduca la caderea guvernului. Exista, asadar, temerea ca o parte a parlamentarilor PSD vor vota impotriva demiterii guvernului.
Declaratiile lui Puscas au o semnificatie aparte, pentru ca el face parte din asa-numitul grup de la Cluj, considerat, la momentul coagularii lui, drept un club reformator in partid. Exponentii acestui grup sunt, pe langa Puscas, Vasile Dancu si Ioan Rus. Acest grup a pus energie in instalarea la carma partidului a lui Mircea Geoana si indepartarea lui Ion Iliescu. Insa, in ultima vreme, relatiile dintre liderul Geoana si grupul de la Cluj s-au racit evident. Dupa esecul suspendarii sefului statului, Puscas si-a dat demisia din functia de vicelider al deputatilor social-democrati, iar Dancu din cea de vicepresedinte al partidului.
Insa, cel putin la acest moment, puntile nu sunt total rupte, iar un eventual succes al motiunii ar putea netezi calea spre impacare. Insuccesul ar putea cantari insa foarte greu. Puscas nu vorbeste de demisii, dar face trimitere la instantele de conducere a partidului, afirmand ca, in astfel de cazuri, decide Consiliul National.
Potrivit fostului ministru, motiunea trebuie sa treaca chiar si cu riscul ajungerii la alegeri anticipate. Declaratia este, la randu-i, semnificativa, pentru ca indica, de data aceasta public, ceea ce se stia din culise - anume ca exista o serie de parlamentari ai partidului care se tem de alegeri anticipate, pentru ca nu ar mai ajunge in parlament dupa scrutin. Asadar, la adapostul votului secret, ei ar putea vota pentru mentinerea in functie a guvernului.
PSD a anuntat deja ca va revendica formarea guvernului, daca Tariceanu este indepartat. Dar presedintele, care nominalizeaza candidatura premierului, a lasat sa se inteleaga ca nu va da guvernarea pe mana social-democratilor. De asemenea, PNL nu si-a manifestat disponibilitatea de a guverna alaturi de PSD, asa cum ar vrea o serie de social-democrati, pentru a scapa de motiune.
In ciuda sigurantei pe care o afiseaza, Cabinetul Tariceanu este in dificultate. Nu poate guverna alaturi de PSD, pentru ca sondajele arata ca si-ar pierde din electorat, iar PSD nu mai poate da inapoi - necunoscuta fiind doar modul in care vor vota parlamentarii proprii, dar si alte partide precum PD sau PLD.
Ieri presedintele UDMR Marko Bela, al carui partid guverneaza alaturi de PNL a reiterat: "Nu vrem un Guvern cu PSD. Nu vrem un alt Guvern, noi vrem acest Guvern si cel mai bine ar fi pentru Romania ca acest Guvern sa duca treburile tarii pana la alegerile din 2008". Insa in aceasta discutie nimic nu depinde de Marko Bela.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO