Politică

Tariceanu vorbeste deschis despre o posibila alianta PNL-PSD

Tariceanu vorbeste deschis despre o posibila alianta PNL-PSD

Calin Popescu-Tariceanu, presedintele PNL: Nu cred ca aceasta e cea mai importanta problema: cu cine se vor alia (liberalii - n.n.) . Vor trebui sa faca o majoritate peste tot, fie ca e este vorba de Parlament sau de consiliile locale. In orice tara din Europa se fac majoritati.

18.03.2008, 20:15 25

Ii curteaza liberalii pe social-democrati? Nu neaparat, spune seful guvernului, dar justifica optiunea formatiunii sale astfel: "In momentul in care am constatat ca Partidul Democrat, zis si liberal (este vorba despre Partidul Democrat-Liberal), si-a scos din statut interdictia pe care si-o impusese de a face vreo alianta politica cu PSD, nu inteleg care ar fi considerentul de ordin moral pentru care PNL nu ar putea sa faca aliante. In principiu, organizatiile noastre au libertatea sa decida in plan local care sunt aliantele cele mai bune, in asa fel incat administratia sa functioneze si sa poata servi obiectivele cetatenilor. Nu cred ca aceasta e cea mai importanta problema: cu cine se vor alia. Vor trebui sa faca o majoritate peste tot, fie ca e este vorba de Parlament sau de consiliile locale, in orice tara din Europa se fac majoritati".
Aceasta este prima declaratie neechivoca a premierului referitoare la o colaborare institutionala cu social-democratii, dupa alegeri (locale si generale), dar ea a fost anticipata de mesajele altor liberali de frunte care au mers in acelasi sens.
In saptamanile care au trecut, la varful celor doua partide, au existat mai multe intalniri in care a fost examinata o viitoare colaborare.
Deosebirea de doctrine dintre cele doua formatiuni a facut dificila admiterea publica a acestei ipoteze de guvernare.
Pe de alta parte, si fostul PD (actualmente PD-L, format din democrati si o parte dintre liberali) si-a scos cu cateva luni in urma din statut o interdictie - aceea de a nu avea colaborari cu social-democratii, dar pasii in directia unei astfel de aliante sunt timizi. De altfel PD-L este la acest moment izolat in plan politic, iar acest lucru este admis de chiar liderul formatiunii, Emil Boc. Seful democrat-liberalilor spune ca, desi democrat-liberalii au eliminat din programul partidului interdictia colaborarii cu alte formatiuni, PD-L este "singur impotriva tuturor" cel putin la nivel local. Si, argumenteaza el: mariajul PNL-PSD a inceput sa-si arate roadele, dovada ca, la Botosani, presedintele PNL-ului local, deputatul Liviu Campanu, a anuntat saptamana trecuta ca primarii si viceprimarii PNL din judet vor semna un protocol de colaborare la nivel local cu social-democratii, colaborare acceptata de conducerea partidului. Dar nu numai la nivel local PD-L este izolat, ci si la nivel central, dovada fiind faptul ca motiunea de cenzura initiata de democrat-liberali impotriva Guvernului inca de acum 10 zile nu a strans semnaturile necesare pentru a fi promovata, intrucat niciun alt partid nu a mai semnat-o.
De febra acestor tatonari pentru posibile aliante beneficiaza partidele mici. PNL a anuntat ieri ferm fuziunea cu Alianta Populara (partidul fostului presedinte Emil Constantinescu, care a anuntat ca se retrage din viata politica) si ar dori sa continue discutiile cu PC, formatiune care saptamana trecuta a incheiat un protocol de colaborare parlamentara cu PSD!
Intrebat daca vor fi continuate negocierile cu PC pentru o fuziune, in conditiile semnarii de catre acestia a unui pact de colaborare parlamentara cu PSD, liderul PNL a precizat ca discutiile cu conservatorii ar putea continua in vederea unei colaborari la alegerile parlamentare din toamna.
"Cei care impartasesc cu noi aceleasi valori si idei sunt bineveniti. Am avut discutii cu multe formatiuni, printre care si PC. La nivelul Parlamentului, e o chestie de oportunitate si pozitionare. Banuiesc ca au libertatea de a angaja discutii si poate chiar negocieri pentru viitor. Din cate stiu, PC si-a propus sa mearga independent la alegerile locale, dar va veni momentul alegerilor parlamentare de la finele acestui an si discutiile ar putea continua", a afirmat Calin Popescu-Tariceanu.
Tariceanu a precizat ca din echipa de la centru pentru campanie nu va mai face parte Ludovic Orban, deoarece acesta va fi candidatul PNL pentru Primaria Capitalei, adaugand ca s-au mai stabilit inca trei echipe de campanie conduse de vicepresedintii Teodor Melescanu, Varujan Vosganian si Cristian David.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO