Politică

Tensiuni si repozitionari in PSD. Geoana despre rivalul Mitrea: Cine este Mitrea?

Tensiuni si repozitionari in PSD. Geoana despre rivalul Mitrea: Cine este Mitrea?

Mircea Geoana, presedinte PSD: Candidatura lui Miron Mitrea la conducerea PSD este ultimul lucru care ma intereseaza in acest moment. Cine este Miron Mitrea? Nu are nicio functie in partid, nu ma intereseaza.

09.02.2009, 18:44 22

Miron Mitrea, candva atotputernicul secretar general al PSD, un om care stie tot ce se intampla in bucataria partidului, duce de o vreme un razboi deschis cu un alt lider, Viorel Hrebrenciuc si, prin ricoseu, cu Marian Vanghelie, liderul PSD Bucuresti aflat acum pe val si la dreapta lui Mircea Geoana. Oful lui Mitrea: a fost marginalizat in partid de Hrebenciuc si de Vanghelie, apropiati de Geoana.

Tonul a crescut dupa demisia celui de-al doilea ministru al internelor, propus de PSD, Liviu Dragnea, in spatele caruia o serie de lideri din PSD cred ca se afla chiar Marian Vanghelie.
Razboiul se duce in presa, pe bloguri si prin comunicate, iar arsenalul de acuzatii contine apelative de la "magar" la "toxic".
Ce tinteste Mitrea? O revenire la varful PSD, dupa ce a a fost indepartat din toate pozitiile, o situatie pe care a trait-o in trecut si Adrian Nastase si pe care fostul secretar general al social-democratilor si-l ia acum, indirect, drept aliat impotriva lui Hrebenciuc.
De mai multa vreme Mitrea lasa sa se inteleaga ca ar putea candida la sefia PSD la un viitor congres al partidului, iar replica actualului presedinte nu s-a lasat asteptata.
"Mitrea? Cine este Mitrea? Nu are nicio functie in partid, asa ca nu ma intereseaza!", a sustinut Geoana, duminica seara intr-o emisiune la Realitatea Tv.
Dar cine l-a lasat pe Mitrea fara functii? Mitrea a pierdut functia de secretar general al partidului la ultimul congres al PSD, dar postul este acum liber, dupa demisia lui Titus Corlatean.
O a doua infrangere a lui Mitrea s-a petrecut intre Craciun si Anul Nou, atunci cand a pierdut dintr-un foc atat un post de vicepresedinte al Senatului, cat si pe cel de lider de grup. Or, una dintre aceste functii ii dadea dreptul sa participe la deciziile conducerii PSD, ceea ce nu se intampla acum, el fiind practic, un simplu membru de partid (dar unul inca influent care controleaza filialele Vrancea sau Constanta).
Or, Mitrea condusese campania electorala a PSD si este unul dintre principalii artizani ai aliantei cu PD-L, in vreme ce Hrebenciuc, ulterior repozitionat, refuzase aceasta alianta preferandu-i pe liberali.
Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a comentat ieri ca Miron Mitrea este "un bun tactician", care incearca sa se repozitioneze in partid si care stie ca, pentru a ramane in joc, trebuie sa ataci.
"Miron Mitrea este un foarte bun tactician si stie ca pentru a ramane in joc trebuie sa atace. L-a atacat pe Mircea Geoana si acum il ataca pe Viorel Hrebenciuc. (...) Nu cred ca face bine in plan general pentru partid, sigur, Miron Mitrea incearca sa se repozitioneze intr-un anumit fel si stie ca cea mai buna forma de repozitionare este o forma de atac", a sustinut Nastase.
In chiar ziua demisiei lui Dragnea, Mitrea a lasat sa se inteleaga ca intentioneaza sa candideze la functia de presedinte al PSD, la Congresul partidului, el urmand sa il sprijine pe Liviu Dragnea pentru functia de secretar general al partidului. Ieri, Dragnea a anuntat ca se gandeste serios la aceasta ipoteza. Surse din PSD sustin ca varianta cu Dragnea ca secretar general al PSD este sustinuta si de Adrian Nastase. Miron Mitrea face, potrivit acelorasi surse, lobby pe langa mai multi lideri de organizatii si parlamentari ai partidului pentru a cere ca la Congresul pe care partidul il va organiza pentru desemnarea candidatului la presedintie, actuala echipa de conducere sa isi depuna mandatul si sa fie organizate noi alegeri, pentru toate functiile de conducere din partid.
Mitrea intentioneaza ca la aceste alegeri sa candideze la functia de presedinte al PSD, el promitandu-i lui Dragnea sprijin pentru functia de secretar general, in schimbul sustinerii la presedintia partidului. Dragnea a confirmat ieri indirect ca motivul demisiei sale este legat de oamenii pe care era presat sa-i instaleze la Interne - este vorba in primul rand de secretarii de stat care erau sustinuti de liderul PSD Bucuresti Marian Vanghelie.
Ceea ce poate obtine acum Mitrea este sprijinul lui Dragnea (care controleaza direct filiala Teleorman si are influenta si asupra altor filiale, este sustinut, de pilda, de Grupul de la Cluj) pe langa cea pe care o are din partea lui Marian Oprisan, de la Vrancea sau Nicusor Constantinescu de la Constanta, in asteptarea Congresului. Sustinerea lui Nastase i-ar prinde bine, dar cei doi sunt certati, Nastase afirmand in trecut ca Mitrea a spus procurorilor despre el lucruri neadevarate.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO