Politică

Timofte i-a plans pe umar lui Iliescu

12.09.2003, 00:00 14

Conflictul fara precedent dintre directorul SRI Radu Timofte si Comisia parlamentara care ii controleaza activitatea se amplifica in conditiile in care in acest cerc este implicat si presedintele Ion Iliescu, iar celalalt personaj al disputei, deputatul PSD Ion Stan, a avut ieri o replica foarte dura.
Radu Timofte, cunoscut drept un apropiat al lui Ion Iliescu, l-a asteptat miercuri seara pe aeroport pe seful statului - care se intorcea dintr-o vizita oficiala in Kazachstan - pentru a-l informa in legatura cu divergentele pe care le are cu parlamentarii Comisiei parlamentare. Insa, presedinte s-a aratat precaut, refuzand sa comenteze acest conflict inainte de a asculta ambele parti. Nu este lipsit de importanta faptul ca aceasta Comisie este condusa de un deputat PSD, Ion Stan, deci cu aceleasi afinitati politice cu Radu Timofte.
Dupa un schimb taios de replici cu Comisia SRI, - provocat de reprosurile aduse de parlamentari ca Serviciul nu a fost capabil sa se reformeze - miercuri, Serviciul a anuntat ca va cere Consiliului Suprem de Aparare a tarii (CSAT) sa ceara explicatii presedintelui Comisiei, Ion Stan. Totodata SRI sustine ca ceea ce a afirmat Comisia miercuri, dupa audierea lui Timofte, nu are nici o legatura cu ceea ce s-a discutat in sedinta.
Ieri, Ion Stan a replicat SRI, spunand ca CSAT nu are cum sa-l audieze intrucat ar fi ilegal. "Radu Timofte nu cunoaste procedura parlamentara si Legea de functionare a CSAT", a spus Stan. "Unde ati vazut presedinte de Comisie parlamentara de control al serviciilor de informatii audiat de un organism similar CSAT?", s-a intrebat el.
In ceea ce priveste acuzatiile lui Timofte ca parlamentarii au mintit, Stan a spus ca va dovedi, prin stenogramele sedintei ca "afirmatiile cuprinse in comunicatul comisiei privind managementul precar, vulnerabilitatea serviciului si lipsa unei strategii clare in domeniul personalului sunt sustinute de afirmatiile facute de directorul SRI".
Tonul "amenintator" al SRI, dupa cum l-a calificat presedintele Comisiei parlamentare, spune ca nu il va determina nici sa se imbolnaveasca "subit" si sa isi anunte demisia din Parlament si nici sa plece "la post, in vreun colt al lumii". Insa, in functie de evolutia acestui conflict, Ion Stan se gandeste daca va sesiza Comisiile parlamentare de control din statele membre NATO in legatura cu atitudinea conducerii SRI.
In acest conflict, singurul parlamentar din Comisia SRI care s-a pronuntat a fost deputatul PRM Daniela Buruiana, vicepresedinte al Comisiei. Ea a calificat raspunsul SRI la criticile parlamentarilor ca fiind de "o gravitate extraordinara", intrucat inseamna ca SRI, prin cei din conducere, "si-a depasit atributiile si vrea sa controleze Parlamentul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri