Politică

Timofte si Fulga le-au explicat parlamentarilor ca au demisionat

Timofte si Fulga le-au explicat parlamentarilor ca au demisionat

Directorii demisionari ai SRI si SIE se vor mai prezenta la Parlament pentru a da explicatii in legatura cu disparitia lui Omar Hayssam

02.08.2006, 19:09 44

Directorii demisionari ai SRI si SIE, Radu Timofte si Gheorghe Fulga, au spus ieri raspicat ca si-au dat demisia de la conducerea celor doua servicii secrete.
Precizarile celor doi au venit dupa ce saptamana trecuta liderii parlamentari au decis prin vot ca cei doi sunt in continuare responsabili de gestionarea celor doua servicii de informatii, pana ce plenul Parlamentului nu va vota eliberarea lor din functie.
Demisiile lui Timofte si Fulga au survenit disparitiei din tara a omului de afaceri sirian Omar Hayssam, suspectat de terorism. Timofte si-a trimis, ieri, demisia la Camera Deputatilor si la Senat si spune in cererea sa ca solicitarea eliberarii din functie adresata in urma cu 10 zile presedintelui Traian Basescu este echivalenta cu solicitarea de demisie.
Potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, nu mai este nevoie de un vot al plenului Parlamentului in cazul lui Timofte si Fulga, Camera si Senatul urmand sa ia act de demisiile lor intr-o sedinta comuna. Olteanu spune ca cei doi vor trebui insa sa mai vina la Parlament la audierile comisiei de ancheta in cazul disparitiei lui Omar Hayssam.
In privinta lui Fulga situatia este inca "incerta" pentru reprezentantii comisiei SIE, desi acesta le-a explicat ieri ca demisia sa este irevocabila. Fulga, care a fost audiat ieri de membrii comisiei parlamentare de supraveghere a activitatii SIE in legatura cu disparitia lui Omar Hayssam, le-a spus acestora ca se considera demisionat din functie.
Audierile s-au tinut in absenta presedintelui comisiei Romeo Raicu (PD), care este plecat din tara. Reprezentantii PD au fost singurii care s-au impotrivit la votul asupra valabilitatii demisiei sefilor SRI si SIE la sedinta birourilor permanente de saptamana trecuta.
Fulga nu a vrut sa dea declaratii la finalul audierilor, insa, potrivit membrilor comisiei, el a insistat in timpul audierilor asupra faptului ca demisia sa este irevocabila. In ciuda acestui fapt, membrii comisiei SIE sustin ca acesta este considerat in continuare director al SIE potrivit legii de functionare a serviciului care spune ca numirea si revocarea directorului se face de catre Parlament.
Situatia ramane "in incertitudine" pana ce Parlamentul nu va lua o hotarare in privinta demisiei lui Fulga, considera deputatul PSD Constantin Nita, vicepresedintele comisiei.
Pe de alta parte, colegul sau de partid, senatorul George Maior, a afirmat ieri ca demisia lui Fulga a survenit unor presiuni politice mai vechi. "Fulga spune ca este o acumulare de situatii, de elemente inca din 2005. De altfel, s-a si exprimat ca aceasta demisie plutea in aer din 2005 si este legata de o anumita cutuma, ca la schimbarea unei puteri se schimba sefii de servicii, ca exista, cel putin la nivelul coalitiei, o presiune si o anumita atitudine a unui partid care nu-i facea foarte confortabila prestatia la directo-ratul acestui serviciu, ca acest pachet de legi pe care el l-a promovat nu a mers pe linia normala de dezbatere in Parla-ment, ceea ce ar fi impiedicat continua-rea reformei in SIE", a declarat Maior. Liberalii au fost cei care au cerut cu insistenta presedintelui Basescu demiterea celor doi directori ai SRI si SIE. Decizia de retragere din functie a lui Gheorge Fulga a fost, potrivit lui Nita, doar "dinamizata" de cazul Omar Hayssam.
Reprezentantii comisiei SIE au mai stabilit ieri, in urma audierii lui Fulga, ca responsabilitatea fugii din tara a lui Omar Hayssam nu cade in nici un fel in sarcina SIE. Nita a precizat ca, in acest caz, doar comisia de ancheta care se va constitui la nivelul Parlamentului ar putea sa investigheze carei institutii ii revine responsabilitatea fugii lui Hayssam. Nita a declarat ca Fulga a informat comisia ca SIE a deschis un dosar operativ pentru Omar Hayssam, dupa ce acesta a parasit tara. Dosarul este in lucru si nu poate fi facut public, a precizat Nita. Potrivit lui Nita, Fulga le-a spus membrilor comisiei ca nu are date referitoare la locul precis in care se gaseste omul de afaceri sirian sau la traseul pe care l-a urmat dupa parasirea Romaniei. "Si chiar daca le-ar sti, ele sunt informatii operative in curs de desfasurare, care nu pot fi facute publice", a adaugat el.
In cazul Hayssam face cercetari si comisia parlamentara de control a activitatii SRI care a decis sa ceara institutiei elaborarea unui documentar, care sa prezinte activitatea de monitorizare desfasurata in cazul Omar Hayssam si modul in care serviciul a cooperat cu celelalte institutii ale statului. Presedintele Comisiei de con-trol a activitati SRI, Radu Stroe (PNL), a precizat ca membrii comisiei vor trimite SRI o lista cu persoanele din aceasta institutie ce urmeaza a fi audiate de comisie.
"Audierile vor avea caracter secret si se vor desfasura fie la Parlament, fie la sectiile speciale ale SRI", a spus Stroe. Comisia parlamentara de control a SRI va elabora un raport, pana pe 20 august, care va fi inaintat Birourilor Perma-nente ale Camerei Deputatilor si Se-natului. De altfel, despre cazul Hayssam s-a interesat si vicepresedintele comisiei europene Franco Frattini in intalnirea pe care a avut-o ieri cu presedintele Camerei Deputatilor. El a spus ca vrea sa vada rezultatele anchetei parlamentare.

Parlamentul vrea sa stie de ce SRI a recrutat informatori din presa
Comisia parlamentara de control al activitatii SRI a decis, ieri, sa audieze conducerea Serviciului si pe purtatorul de cuvant al institutiei in problema ofiterilor acoperiti care activeaza in mass-media, a anuntat secretarul Comisiei, deputatul PSD Ion Stan. Potrivit lui Stan, membrii comisiei vor sa stie motivatiile care au stat la baza recrutarii unor ofiteri din randul jurnalistilor si sa afle care au fost amenintarile privind siguranta nationala care au impus recrutarile. Purtatorul de cuvant al SRI Marius Bercaru a afirmat recent ca in mass-media exista mai multi informatori sub acoperire ai SRI. "Comisia doreste sa stie daca nu cumva acesti ofiteri acoperiti din mass-media, formatori de opinie, nu au fost folositi si in alte scopuri decat cele de siguranta nationala. Am vrea sa stim in ce masura SRI a identificat, potrivit legii de organizare, anumite riscuri la siguranta nationala, care ar exista in redactii si in ce masura s-a impus recrutarea unor astfel de ofiteri de acoperire", a spus deputatul PSD. El a precizat ca legislatia permite recrutari, precizand ca, potrivit legii de functionare a SRI, activitatea acestei institutii se desfasoara cu personal oficial si cu personal acoperit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO