Politică

Traian Basescu: Eu decid cine va fi ministru si cine nu!

Traian Basescu: Eu decid cine va fi ministru si cine nu!

Presedintele (centru - aflat intre fostii sefi ai CSM) s-a razboit nu numai cu premierul, ci i-a criticat dur si pe magistrati

11.01.2008, 18:52 18

Presedintele Traian Basescu sustine ca el, si nu premierul, este cel care numeste ministri si afirma ca, cu niciun chip, Norica Nicolai nu va deveni ministru al justitiei cum doreste Calin Popescu-Tariceanu.
"Eu nu semnez ca un notar. Nu sunt notar! In Constitutie spune ca primul-ministru propune si presedintele decide prim emiterea decretului (de numire in functie a unui ministru - n.n.). Nu voi ceda la ideea ca in fruntea Justitiei sa ajunga un om care nu are o cariera profesionala si morala ireprosabile", a declarat ieri presedintele la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care si-a ales o noua conducere.
Articolul constitutional la care a facut referire presedintele (85 al. 2) spune: "In caz de remaniere guvernamentala sau vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii dintre membri ai Guvernului". Asadar, "presedintele decide", a subliniat Basescu.
Interpretarea presedintelui este insa alta decat cea data de Curtea Constitutionala, care la momentul in care seful statului a refuzat pentru o vreme sa semneze decretul de numire pe functie a ministrului de externe Adrian Cioroianu a spus ca presedintele nu are drept de veto in numirea ministrilor, dar poate sa-i ceara primului-ministru sa desemneze o alta persoana pe functie daca considera ca prima propunere este indoielnica.
Pe acest fapt s-a bazat premierul Calin Popescu-Tariceanu cand a refuzat sa propuna un nou nume in locul Noricai Nicolai, asa cum solicitase presedintele. Seful statului sustine insa ca, de fapt, el decide cine este ministru si cine nu. Prin acest "nu voi accepta" ("Nu voi accepta sa desemnez un ministru al justitiei care nu are o cariera profesionala si morala ireprosabile") presedintele spune, de fapt, ca nu o va numi pe Nicolai ministru niciodata.
Constitutia nu prevede un termen pana la care presedintele poate semna un decret de numire pe functie si nici de cate ori poate refuza un ministru.
Seful statului a dat un raspuns la fel de dur premierului care ii replicase intr-o scrisoare ca nu doar Norica Nicolai are probleme de imagine, ci si Basescu - amintind cazul Flota si casa din Mihaileanu.
Raspunsul presedintelui: Foarte multi vin si spun "Da si tu" (ai probleme de imagine - n.n.). Eu sunt ales, cu bunele si cu relele mele, dar un ministru al justitiei nu voi accepta sa semnez ca un notar in orice conditii sau orice persoana. Va asigur ca nu voi ceda la ideea ca la Ministerul Justitiei sa vina un bun specialist acceptat de dumneavoastra si care cel putin la nivel de probe sa fie ireprosabil, ca barfe sunt multe".
Seful statului l-a invitat miercuri pe premier pentru discutii pe marginea situatiei ministrului justitiei, dar ieri liderii liberali l-au sfatuit pe premier sa nu mearga la aceasta intalnire. Tariceanu a discutat, in cursul zilei de miercuri, cu consilierii sai straini pe probleme de imagine, iar ieri a avut noi discutii telefonice cu acestia, convenind sa refuze invitatia presedintelui, au afirmat sursele citate.
De asemenea, Tariceanu a fost sfatuit sa ceara presedintelui sa faca publice problemele legate de nominazarea Noricai Nicolai la Ministerul Justitiei, in conditiile in care premierul a anuntat deja ca nu va renunta la aceasta nominalizare. Pana la inchiderea editiei premierul nu daduse curs invitatiei sefului statului.
Conflictul se indreapta din nou spre Curtea Constitutionala, dar pana ce aceasta institutie va da un verdict va fi trecut deja peste o luna fara ca Justitia sa aiba un ministru, in conditiile in care Comisia Europeana pregateste un raport extrem de dur la adresa magistraturii romane.
Presedintele nu s-a razboit ieri doar cu premierul, ci a adus critici dure si Consiliului Superior al Magistraturii care si-a ales noii sefi (Lidia Barbulescu - presedinte, in locul lui Anton Pandrea si Gratiela Isac - vicepresedinte, in locul lui Dan Chiujdea).
Seful statului le-a spus membrilor CSM ca isi incalca singuri independenta, acceptand sa fie ignorati in cazul avizelor pe actele normative care necesita acest lucru, fapt ce contravine Constitutiei.
"In legatura cu independenta justitiei, v-o calcati singuri. Acceptati tacit sa se incalce Constitutia si sa nu treaca actele pe la dumneavoastra sa le dati aviz, tacit acceptati fara sa sesizati Curtea Constitutionala", le-a spus Basescu membrilor CSM.
El le-a mai spus membrilor CSM ca nu este cel mai bun semn de independenta a justitiei faptul ca tolereaza ignorarea lor cand este vorba de avizul pe care trebuie sa-l dea pe anumite legi.
"Cred ca dumneavoastra, tolerand faptul ca ati fost by-pass-ati in legi in care in mod expres este prevazut in legislatie ca dati aviz, fie el consultativ, nu e chiar cel mai bun semn de independenta si e proba chiar ca uneori nu vorbim sincer despre independenta. Sunt destule lucruri care arata ca v-ati cedat-o", a subliniat Basescu.
Nu doar presedintele a avut un discurs extrem de critic la adresa CSM, ci si procurorul general Laura Codruta Kovesi. "In fiecare an sunt rapoarte despre justitie si, din pacate, concluzia acestora este ca sistemul judiciar functioneaza defectuos", a declarat procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi.
Kovesi a adaugat ca procurorii corecti care-si fac treaba asteapta ca CSM sa-i delimiteze de procurorii care gresesc. "Public este criza de personal. Cine e vinovat ca in 2008 exista procurori care au o mie de dosare in lucru? Procurorul, procurorul-sef, procurorul general, ministrul justitiei? Cine e vinovat ca exista unitati de Parchet care functioneaza cu un singur procuror, care trebuie sa-si repartizeze singur dosarele? Marea problema a modului in care functioneaza Ministerul Public este lipsa de personal, iar CSM a redus in 2007 posturile vacante din Ministerul Public cu 14. In 2007 aveam 544 de posturi vacante, iar acum 530. Acestea sunt realitatile pe care trebuie sa ni le asumam", a conchis procurorul general al Romaniei.

CSM are o noua conducere

Lidia Barbulescu, presedintele CSM
Judecatoarea Lidia Barbulescu (52 de ani) a fost aleasa ieri presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), aceasta inlocuindu-l pe Anton Pandrea, care a ocupat functia timp de un an. Lidia Barbulescu este nascuta in 30 iulie 1955, la Slatina, judetul Olt. Este casatorita si are o fiica. Ea a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti. Din 2001 pana in prezent, Lidia Barbulescu este judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind vicepresedinte al acestei instante incepand cu 1 aprilie 2003. Lidia Barbulescu a urmat doua cursuri postuniversitare in drept civil si criminologie in cadrul Facultatii de Drept din Bucuresti, in perioada 1985-1986 si respectiv, in 2004. Potrivit declaratiei de avere completata in aprilie 2007 si publicata pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lidia Barbulescu detine un apartament cu suprafata de 101 metri patrati si doua autoturisme - un BMW si o Skoda Octavia - dobandite prin contract de leasing, in 2002 si, respectiv 2004.

Gratiana Isac, vicepresedintele CSM
Procurorul Gratiana Isac (42 de ani) a fost aleasa ieri vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), aceasta inlocuindu-l pe Dan Chiujdea, care a ocupat functia timp de un an. In perioada 1995 - 2001, Isac a fost procuror-sef al Sectiei de Urmarire Penala la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, in perioada iulie 2001 - 2003 a condus Sectia de combatere a Crimei Organizate si Antidrog din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), iar in perioada 2003-decembrie 2004 a fost adjunct al Sectiei respective. Din martie 2006, Gratiana Isac este membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit declaratiei de avere completata in iunie 2007 Gratiana Isac detine, din 2003, un teren in comuna Chiajna, cu suprafata de 810 metri patrati, cumparat impreuna cu sotul sau si un imobil cu suprafata de 86 de metri patrati, in Bucuresti, cu acelasi regim juridic. Isac detine un depozit de 150.000 de lei, deschis la ING Bank in 2006, magistratul declarand plasamente, investitii sau imprumuturi de 20.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO