Politică

Traian Basescu, imbratisat si infierat politicieni

07.01.2005, 00:00 6

Din declaratiile presedinteluiTraian Basescu s-au desprins trei teme  principale, care ierarhizate ar fi: inlocuirea din fruntea Senatului si a Camerei Deputatilor a lui Nicolae Vacaroiu si a lui Adrian Nastase, fuziunea dintre PNL si PD, ca proiect pe termen mediu si alegerile anticipate ca solute de avarie, in cazul in care programul de guvernare nu va avea suficienta sustinere parlamentara pentru a fi pus in aplicare.
In functie de evolutia scenei politice ultimile doua teme si-ar putea schimba locurile.
PNL si PD au imbratisat declaratiile presedintelui si le-au imbracat in explicatii suplimentare. UDMR s-a manifestat cu rezerve fata - mai ales in privinta anticipatelor, iar PSD si PRM au pus accentul pe lipsa unor prevederi constitutionale care sa-si dea dreptul sefului statului sa faca aprecieri atat de transante despre viata parlamentara si a partidelor politice.



PNL: Suntem de acord cu presedintele
Premierul Calin Popescu Tariceanu, presedinte interimar al PNL, a declarat ca schimbarea presedintilor celor doua camere parlamentare este absolut necesara. "Constat cu nemultumire existenta unor situatii bizare pe scena politica actuala: presedintii celor doua Camere ale Parlamentului au fost alesi pe baza unei coalitii intre PSD, PRM si PUR. Guvernul Romaniei a fost investit pe baza unei majoritati politice formate in Parlament de Alianta D.A., UDMR si PUR, si cu sprijinul minoritatilor nationale. La nivel local, in unele Consilii Judetene exista o majoritate constituita in jurul Aliantei D.A. cu PUR, in timp ce in altele majoritatea este axata pe colaborarea dintre PSD si PUR", a afirmat premierul. El a subliniat, intr-o declaratie de presa, ca aceasta situatie trebuie clarificata de PUR.
In privinta alegerilor anticipate, Tariceanu a subliniat ca nu ne aflam intro criza, dar daca se va observa ca nu se poate conta pe o majoritate stabila si solida in Parlament, atunci alegerile anticipate vor fi solutia politica pentru rezolvarea ei: "Asadar sunt de acord cu declaratia presedintelui Traian Basescu sa avem in vedere aceasta solutie pentru iesirea dintr-o eventuala criza politica".
El s-a declarat de acord cu fuziunea dintre PNL-si si PD, afirmand ca a sustinut dintotdeauna acest proiect.



PD: Bizareria politica trebuie sa inceteze
La randul sau, presedintele PD Emil Boc a afirmat ieri  ca se impune schimbarea conducerii celor doua Camere, pentru a fi asigurata consistenta si coerenta activitatii parlamentare. Boc a declarat ca filialele teritoriale ale partidului sunt nemultumite de modul in care PUR se situeza pe scena politica - la nivel parlamentar i-a sustinut pentru a prelua presedintia celor doua camere pe NicolaeVacaroiu si Adrian Nastase, la nivel local sustine, in anumite cazuri PSD, in vreme ce la nivel administratiei centrale sustine coalitia din jurul PNL-PD.
"Aceasta stare de ambiguitate, aceasta bizarerie politica a creat anumite nemultumiri in teritoriu si PD se pronunta pentru o solutionare a acestei ambiguitati, care sa conduca la o coerenta a activitatii parlamentare, guvernamentale si la nivelul administratiei locale", a spus Boc.
Boc a mai precizat ca in acest moment nu suntem inter-o situatie de criza si nu putem vorbi de alegeri anticipate. Dar, daca se va constata ca guvernul nu poate sa-si duca la indeplinire programul guvernamental din lipsa unei majoritati parlamentare, alegerile anticipate reprezinta singura solutie.
In privinta fuziunii dintre PNL si PD, Boc a declarat ca bazele acesteia este un proiect politic bun care va avea succes. Este un proiect pe termen mediu, iar partidul care va rezulta in urma fuziunii - a carei baze vor fi puse la Congresele celor doua patide din prima jumatate a acestui an - va avea o orientare atat liberala cat si social democrata.



UDMR: Sunt alte prioritati
UDMR, partener de guvernare al Aliantei D.A. a avut reactii rezervate si s-a referit mai cu seama la declaratiile privind alegerile anticipate. Senatorul UDMR de Cluj, Eckstein Kovacs Peter, liderul Platformei Liberale din UDMR a spus ca declaratiile lui Traian Basescu reprezinta "un semnal, o atentionare", adresate partidelor politice din coalitia guvernamentala si ca anticipatele u-si au rostul decat in situatia in care aceste nu se mai inteleg: "Acum nu cred ca cineva crede de cuviinta ca avem nevoie de alegeri anticipate. Avem multe termene legate de aderarea la Uniunea Europeana, avem nevoie de autoritati functionale".
UDMR considera ca alegerile anticipate "nu sunt o solutie foarte buna" intr-un moment in care Romania a inceput numaratoarea inversa pentru UE, iar discutia pe acest subiect este "prematura", a declarat ieri presedintele executiv al Uniunii, Takacs Csaba.
"Experienta noastra spune ca nu tot ce zboara se mananca", a spus liderul Uniunii.



PSD: o incalcare grava a Constitutiei
Din partea PSD s-au exprimat mai multe voci, toate avand un ton extrem de critic la adresa declaratiilor sefului statului.  Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean a afirmat ca declaratiile presedintelui "reprezinta o incalcare grava a Constitutiei", iar presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu pot fi schimbati, intrucat au fost alesi pe patru ani". El l-a acuzat pe seful statului de creare a unei instabilitati institutionale si a unei crize politice, prin declaratiile facute pe tema alegerilor anticipate si a schimbarii presedintilor celor doua Camere.
Viceliderul senatorilor PSD Ion Solcanu a afirmat ca declaratiile sefului statului sunt socante.
Potrivit lui Solcanu, Traian Basescu nu se poate implica in fuziunea PNL si PD deoarece este o chestiune care priveste exclusiv cele doua partide si nu politica prezidentiala.
Ion Solcanu a aratat ca Basescu nu se poate pronunta nici in legatura cu cei doi presedinti de Camere, "daca sunt buni sau rai", intrucit alegerea lor a fost vointa Parlamentului.



PRM: Presedintele si-a incalcat atributiile
De la PRM s-au pronuntat presedintele formatiunii Corneliu Vadim Tudor si liderul deputatilor Romaniei Mari din Camera Deputatilor, Augustin Bolcas.
Coneliu Vadim Tudor a salutat propunerea privind organizarea alegerilor anticipate, apreciind ca acestea sunt necesare pentru a corecta furtul masiv din alegerile parlamentare.
Augustin Bolcas a spus ca Traian Basescu s-a lansat in aprecieri care exced prerogativele sale constitutionale intrucat presedintele  nu are dreptul sa se amestece in probleme forumului democratic care este Parlamentul Romaniei.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO