Politică

Traian Basescu, in Irak si Afganistan

29.03.2005, 00:00 20


Presedintele Traian Basescu s-a aflat ieri intr-o vizita in Irak si Afganistan - neanuntata oficial din motive de securitate - pentru a se intalni cu militarii romani aflati in teatrele de operatiuni din Orientul Mijlociu.


Stirea a fost transmisa de agentia kuweitiana de presa, KUNA, si a fost apoi confirmata, dar cu intarziere, de Administratia prezidentiala si de Ministerul Apararii Nationale. Presedintele a plecat in Irak duminica seara.


De cand sunt in Irak, militarii romani au mai fost vizitati de oficialitati, in Irak s-a deplasat si fostul prim-ministru Adrian Nastase si, in mai multe randuri, fostul ministru al apararii, Ioan Mircea Pascu.


Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale, dupa sosirea pe aeroportul din Tallil, imbarcati in trei elicoptere de lupta ale Coalitiei, Traian Basescu, impreuna cu delegatia, s-au deplasat la Ad Diwanyah, Irak, unde s-au intalnit cu militarii detasamentului de geniu si de informatii care actioneaza in cadrul Diviziei Multinationale Centru Sud condusa de Polonia.


Presedintele Basescu a precizat, potrivit comunicatului Administratiei prezidentiale, ca Romania nu are o politica de reducere a efectivelor militare si se va mentine in limitele tipului de misiuni la care s-a angajat pana acum, respectiv de reconstructie si stabilizare in Irak.


La Ad Diwanyah, presedintele Romaniei a avut o intalnire informala cu generalii George W. Casey Jr., comandantul Fortei Multinationale pentru Irak (MNFI) si gl.mr. Waldemar Krzypczac, comandantul Diviziei Multinationale Centru Sud. In cadrul intrevederii, s-a discutat despre evolutia evenimentelor din aria de responsabilitate a diviziei si despre modul in care militarii romani isi indeplinesc misiunile ce le revin, precizeaza aceeasi sursa.


Potrivit comunicatului, Traian Basescu a luat masa de pranz impreuna cu militarii romani si a participat la un briefing de prezentare a misiunilor pe care le desfasoara, in cadrul unei adunari organizate in Campul Echo.


Seful statului roman i-a decorat pe unii dintre militarii romani aflati in teatrul de operatiuni si a daruit fiecarui militar roman un briceag pe care se afla inscrisul "Irak 2005" si "Oferit de Presedintele Romaniei".


Urmatorul punct al agendei prezidentiale a fost campul Mittica, unde se afla dislocati militarii Batalionului 2 "Calugareni" si ai companiei de Politie Militara.


Conform sursei citate, presedintele Basescu a stat apoi de vorba cu militarii, ciocnind oua rosii cu cei care, duminica, au sarbatorit Pastele.


Ieri, Traian Basescu a vizitat contingentul romanesc din Afganistan.


Un sondaj de opinie publicat ieri de CURS indica faptul ca majoritatea populatiei (55%) declara ca nu este de acord cu prezenta militarilor romani in Irak, iar 36% au exprimat o opinie favorabila. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO