Politică

Trăilă: Peste 30.000 de dosare de atribuire la control; vrem eliminarea operatorilor abuzivi

Autor: Catalin Lupasteanu - Mediafax

03.05.2012, 14:28 262

Preşedintele ANRMAP, Cristina Trăilă, a arătat, la conferinţa MEDIAFAX Talks, că instituţia a verificat din toamna anului 2011 peste 30.000 de documentaţii de atribuire în încercarea de înlăturare a operatorilor economici ce-şi folosesc abuziv drepturile, numărul contestaţiilor scăzând la jumătate.

"Din toamna anului trecut am început verificarea documentaţiilor de atribuire înainte de începerea unei proceduri de achiziţie publică. Nu a fost simplu. Nu a fost simplu nici să iei aşa o măsură, pentru că vă imaginaţi că toti cei implicaţi într-un asemnea proces nu au o mare deschidere spre astfel de măsuri", a declarat preşedintele Autorităţii la conferinţa "Transparency and Business - Transparenţa şi mediul de afaceri", organizată de Camera de Comerţ Româno-Germană, Ambasada Germaniei şi de agenţia Mediafax.

Ea a spus că Guvernul a luat o asemenea măsură, şi-a asumat acest lucru extrem de dificil şi din toamna anului trecut au fost verificate peste 30.000 de mii de documente de atribuire.

"Cei de la Banca Mondială ne-au spus: «Bine, dacă aţi făcut lucrul acesta în perioada aceasta de timp atât de scurtă, înseamnă că puteţi face mult mai multe lucruri». Şi colegii mei au făcut într-adevăr eforturi extraordinare", a arătat Trăilă.

Ea să-a referit la elimnarea criteriilor restrictive, a acelor criterii de selecţie şi calificare ce conduc către un anumit operator economic.

"Şi ştiu bine că mulţi v-aţi confruntat cu astfel de probleme", s-a adresat Trăilă publicului.

Potrivit preşedintelui ANRMAP, acesta a fost unul din punctele din planul de măsuri adoptat cu reprezentanţii Comisiei Europene, iar aceste elemente apar în raportul de audit al Comisiei.

Cristina Trăilă a precizat că un prim rezultat este acela că numărul de contestaţii pe procedurile de achiziţii publice a scăzut la jumătate.

"Aş spune că pe de-o parte operatorii economici cred că acele documentaţii sunt elaborate într-un mod corect, pe de altă parte eliminăm acei operatori economici care încearcă să abuzeze de acest drept pe care îl au de a contesta", a subliniat Trăilă.

Evenimentul, organizat de Camera de Comerţ Româno-Germană, Ambasada Germaniei şi Agenţia de presă Mediafax are ca parteneri Siemens, NOERR, RER şi PricewaterhouseCoopers.

Conferinţa "Transparency and Business" face parte din seria de evenimente de business Mediafax Talks, pe care Mediafax, cel mai mare furnizor de informaţie generală şi de afaceri din România, le organizează începând din 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO