Politică

Tratatul de Aderare ar putea fi semnat la 9 mai

25.11.2004, 00:00 18

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a dezbatut ieri proiectul de rezolutie privind progresele de aderare ale Romaniei. Proiectul a fost eleborat de raportorul pentru Romania,  Pierre Moscovici. In document exista si laude, dar si critici, acestea din urma  se refera in special la libertatea presei, functonarea justitiei, coruptia si saracia. Documentul aminteste ca data de aderare ar putea fi amanata cu un an, daca Romania nu-si respecta angajamentele luate in negocieri.
Europarlamentarii au depus 77 de amendamente.
Unul dintre acestea cerea decuplarea Romaniei si a Bulgariei in procesul de aderare, dar Pierre Moscovici a spus ca nu-l va sprijini.
El a spusca este increzator ca Romania se va integra la 1 ianuarie 2007 adaugand ca sprijina calendarul stabilit de Comisia Europeana si de Consiliul European - incheierea negocierilor in 2004, semnarea Tratatului de aderare in 2005 si integrarea in 2007.
Presedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului,  Elmar Brok, a anuntat calendarul PE pentru anul viitor legat de finalizarea procesului de negociere cu Romania si Bulgaria.
Astfel, in ianuarie 2005 va avea loc prima dezbatere asupra Romaniei si Bulgariei pentru elaborarea noilor rapoarte si pregatirea avizului PE, in aprilie 2005 va fi acordat "avizul conform" pentru semnarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, iar in 9 mai 2005 (ziua Europei) va avea loc semnarea Tratatului de aderare. Acesta va fi unul comun cu Bulgaria.
Negociatorul sef al romaniei cu UE, Vasile Puscas a declarat ieri ca Guvernul va analiza cele semnalate de raport, iar autoritatile romane sunt pregatite sa-si insuseasca concluziile acestuia.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO