Politică

UDMR, infranta in Senat de proprii parteneri

25.10.2005, 19:15 14

Senatul a respins ieri proiectul de lege privind statutul minoritatilor, lucru care a produs o noua bulversare in coalitia de guvernamant, intrucat acest lucru a fost posibil cu largul concurs al senatorilor puterii.

Rezultatul votului este relevant: 63 de voturi impotriva si 43 pentru, dar el a fost posibil si pentru ca senatorii Uniunii s-au retras din sala, nemultumiti de faptul ca, la propunerea PRM, a fost eliminat din proiect capitolul referitor la autonomia cultu-rala. Este unul dintre cele mai impor-tante capitole ale legii, fara de care ansamblul ar fi, mai degraba, litera moarta.

Votul de ieri este cu atat mai inte-resant cu cat legea putea fi trecuta prin aprobare tacita, ieri fiind ultima zi in care Senatul isi mai putea da votul asupra acestui act normativ. Proiectul a plecat la Camera Depu-tatilor care este camera decizionala, deci va avea ultimul cuvant in privinta acestui proiect. Fata de situatia creata, UDMR a luat ieri in discutie chiar ipoteza ca, la Camera, sa nu voteze in favoarea noului regulament.

Uniunea a acuzat in principal Par-tidul Conservator ca a votat alaturi de PRM. "PRM a propus eliminarea capitolului privind autonomia culturala, iar solutia imorala, Partidul Conservator, a fost de acord", a declarat pen-tru ZF deputatul Uniunii Kelemen Hunor. La randul sau, senatorul Peter Eckstein-Kovacs a spus ca situatia de ieri ridica mari semne de intrebare in ceea ce priveste capacitatea coalitiei de a-si respecta promisiunile din programul de guvernare. Adoptarea unei legi a minoritatilor a fost o promisiune facuta UDMR de Alianta PNL-PD si a fost cuprinsa intre masurile care ar fi urmat sa fie adoptate in guvernarea de dreapta.

Comisia de la Venetia acordase, saptamana trecuta, aviz favorabil proiectului de lege privind statutul minoritatilor, in urma unei sesizari a Guvernului de la Bucuresti. Comisia a dat un aviz pozitiv si a cerut mai multe precizari si garantii in aplicarea dispozitiilor din statutul minoritatilor. Liderul UDMR Marko Bela a spus ca nu este nevoie de modificari esentiale in textul legii, in urma observatiilor Comisiei, ci doar de unele rectificari de ordin tehnic in capitolul de dispozitii finale si tranzitorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO