Politică

UDMR-PSD, o relatie politica in criza

30.04.2003, 00:00 11

Parchetul a anuntat luni ca a inceput cercetarile in cazul constituirii Consiliului National al Maghiarilor, la solicitarea expresa a premierului Adrian Nastase. Este justificata interventia Parchetului ? Negocierea politica nu ar fi fost mai eficienta?
Pe de alta parte, cererea primului ministru pune in discutie pozitia UDMR, practic partid de guvernamant. Marko Bela declara ieri ca nu stie cum va avolua relatia PSD-UDMR, fiind suparat ca nu a fost consultat.
 Neimplicat direct in aceasta controversa politica, deputatul PD Emil Boc, vicepresedinte al Comisiei juridice, considera ca interventia Parchetului nu este solutia cea mai potrivita, desi precizeaza ca nu este de acord cu pretentiile exagerate formulate de Consiliul National al Maghiarilor privind obtinerea autonomiei teritoriale pentru comunitatea maghiara."Nu sunt de acord cu sesizarea Parchetului intrucat acest lucru dovedeste ca nu se intelege spiritul european al timpului in care traim. In al doilea rand nu sunt de acord cu trimiterea la inchisoare a celor care nu gandesc la fel ca majoritatea. Consiliul National al Maghiarilor nu pericliteaza, acum, direct, siguranta nationala, pentru ca a formulat doar obiective. In consecinta, nu cred ca este o solutie sa-i trimiti la inchisoare", ne-a declarat ieri Emil Boc. Liderul PD crede ca interventia Pachetului va avea doua consecinte: va duce la exacerbarea disputei de idei si ii va victimiza pe cei in cauza, respectiv liderii Consiliului National al Maghiarilor, printre care si o parte dintre radicalii UDMR. O solutie mult mai potrivita in acest caz ar fi fost, potrivit deputatului Emil Boc, dezbaterea politica. "Un vot in Parlament ar fi incheiat disputa politica", considera deputatul PD.



O interventie periculoasa
Desi nu este de acord cu obiectivele Consiliului National al Maghiarilor, presedintele UDMR Marko Bela considera ca nu este justificata interventia Parchetului in acest caz, ba mai mult, este chiar periculoasa: "Este periculoasa interventia Justitiei intr-o problema politica. Orice cetatean are dreptul sa faca declaratii politice, intruniri". Gestul primului ministru de a solicita Parchetului sa verifice constituirea Consiliului este apreciat drept "o greseala" de catre presedintele UDMR, pentru ca prin aceasta cerere a dat sprijinul pentru o mare popularizare a Forumului de la Odorheiul Secuiesc.

Staruinta si vehementa au umplut paharul
De alta parere, vicepresedintele PSD Ioan Solcanu a apreciat ca indiferent de consecintele relatiilor dintre partidul de guvernamant si UDMR, primul ministru tot ar fi sesizat Parchetul intrucat obiectivele enuntate de Consiliul National al Maghiarilor privind autonomia teritoriala vizeaza incalcarea Constitutiei. "Cred ca picatura care a umplut paharul a fost reluarea temei privind autonomia, cu staruinta si vehementa. Nu este prima data cand se poata o asemenea discutie. O greseala poate fi iertata, dar staruinta in greseala este deja o prostie", ne-a declarat vicepresedintele PSD.   Discutia de sambata, de la Odorheiul Secuiesc a Consiliului National al Maghiarilor este apreciata de Solcanu drept o exacerbare gratuita a unor pretentii care nu se regasesc in nici o tara europeana.

Relatiile PSD-UDMR au inghetat
Gestul premierului va duce la o racire a relatiilor dintre PSD si UDMR? "Nu stiu la ce va duce. In orice caz nu-mi place ca nu am fost consultati, intrebati, inainte de a se adresa solicitarea Parchetului", a raspuns presedintele UDMR, Marko Bela. Liderii Uniunii vor discuta acest subiect cu PSD saptamana viitoare. Vicepresedintele PSD Ioan Solcanu este mai optimist: "Conducerea UDMR, pragmatica si realista, am convingerea ca va intelege corect sesizarea primului ministru", raspunde vicepresedintele partidului de guvernamant. Mai mult, Solcanu a spus ca nu sunt motive pentru a provoca o discutie pe aceasta tema cu liderii Uniunii, pentru ca nu ei au deschis aceasta discutie ci cativa parlamentari "extremisti" ai UDMR.  Obtinerea autonomiei teritoriale, culturale si personale pentru comunitatea maghiara a fost initial unul dintre motivele constituirii UDMR in 1990. Tema a ramas apropiata mai ales radicalilor din UDMR, patronati spiritual de episcopul Laszlo Tokes. Moderatii au renuntat partial la discursul radical, mai ales dupa ce a devenit partenerul in Parlament al PSD. Dar nu de tot. Ultima discutie provocata in jurul intentiei UDMR de a obtine separarea economica a regiunii Mures-Harghita-Covasna, a racit relatiile cu partidul de guvernamant. PSD a respins transant cererea UDMR, nepermitandu-si in an preelectoral nici macar riscul de a da un raspuns diplomatic liderilor Uniunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24