Politică

UE ar plăti 9 miliarde de dolari pentru a scăpa de "ultimul dictator al Europei"

UE ar plăti 9 miliarde de dolari pentru a scăpa de "ultimul dictator al Europei"

Autor: Alexandru Matei

03.10.2011, 18:15 1604

Liderii Uniunii Europene i-au promis liderului autoritar al Belarusului Alexander Lukaşenko împrumuturi în valoare de 9 mld. dolari (6,6 mld. euro) dacă va elibera prizonierii politici şi va organiza alegeri libere, scrie EUObserver.

Primul-ministru polonez Donald Tusk şi-a dezvăluit oferta la un summit UE cu fostele ţări sovietice. Banii vor ajunge în Belarus prin intermediul Băncii Europene de Investiţii, a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi a Fondului Monetar Internaţional. Lukaşenko nu va fi forţat să renunţe la putere, dar va trebui să elibereze prizonierii politici şi ulterior să organizeze alegeri recunoscute de UE şi Statele Unite, care mai mult ca sigur îl vor îndepărta de la putere.

"Pentru prima dată suntem puţi în situaţia în care UE, într-un mod decisiv şi din spirit de solidaritate, ajută Belarusul să se schimbe. Acestea nu sunt schimbări radicale, ci minimul pe care orice european îl aşteaptă", a spus Tusk.

Oferta UE vine în condiţiile în care Belarusul se confruntă cu o criză economică majoră, dar Lukaşenko nu s-a arătat interesat de aceasta până acum. El a refuzat să trimită un reprezentant la summit-ul UE şi al ţărilor fost sovietice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO