Politică

UE lanseaza in Romania doua programe de peste 4 mld. euro

UE lanseaza in Romania doua programe de peste 4 mld. euro

Paul Pacuraru spune ca de programul "dezvoltarea resurselor umane" vor beneficia 1,6 milioane de romani

15.02.2008, 21:38 13

Este vorba despre Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (PODRU) si Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA) care vor fi lansate astazi de comisarul Spidla si care deschid drumul catre finantarea proiectelor in domenii precum reconversia fortei de munca, dezvoltarea pietei muncii, pregatirea profesionala, specializarea angajatilor firmelor si educatie continua.
Ministrul muncii Paul Pacuraru (al carui minister va gestiona Programul Resurse Umane) afirma ca, potrivit estimarilor, de PODRU vor beneficia peste 1,6 milioane de romani in perioada 2007-2013 - pentru pregatire profesionala, educatie continua, reconversie profesionala sau recalificarea celor care si-au pierdut slujbele.
Potrivit ministrului, programul este important pentru intreprinderi in con-textul in care accentul se va pune din ce in ce mai mult pe calitatea pregatirii fortei de munca sau pe nevoia ca angajatii sa se obisnuiasca rapid cu noile tehnologii. "Sunt foarte multi bani - peste 4 mld. euro (3,5 mld. euro finantare a UE si peste 600 mil. euro cofinantare - n.n.) pentru programul Dezvoltarea Resurselor Umane. Ceea ce ne va interesa in primul rand este cheltuirea eficienta a banilor. Vrem ca acestia sa ajunga efectiv la oameni. Sa cheltuim cat mai putin pe hoteluri (este posibil in cazul cursurilor de recalificare, de pilda, ca acestea sa se faca intr-un alt oras decat resedinta beneficiarului - n.n.), pe transport. Banii - si sunt deja sute de proiecte care stau in asteptare pentru a fi finantate - trebuie sa ajunga la tinta. Inca de acum noi putem trece la contractari de proiecte, dar probabil ca aceste contractari vor incepe in urmatoarele zile, din motive tehnice, desi noi voiam sa incepem chiar maine (astazi - n.n.). Insa suntem in grafic", a declarat pentru ZF ministrul muncii.
PODCA se va derula prin asa-numitele axe prioritare, sapte la numar, care privesc educatia si formarea profesionala in sprijinirea cresterii economice, corelarea invatarii cu piata muncii, cresterea adaptabilitatii muncitorilor si a intreprinderilor, modernizarea serviciilor publice de ocupare, stimularea angajarilor si promovarea incluziunii sociale.
Cei mai multi bani (40%) merg spre educatia continua si adaptabilitatea fortei de munca, iar o treime din suma va fi folosita pentru reconversia fortei de munca la cerintele pietei.
Finantarea se acorda in baza unei cereri si a proiectelor. Institutiile pot, de pilda, sa angajeze finantari cu care sa sponsorizeze doctorate, iar firmele pot, de asemenea, sa obtina bani pentru calificarea personalului sau pentru recalificari si specializari.
In ceea ce priveste al doilea program care va fi lansat astazi, el urmareste reformarea administratiei - suma alocata fiind mai mica, de 200 mil. euro.
UE acorda Romaniei intre 2007-2013 peste 30 mld. euro, prin intermediul a sapte asa-numite programe operationale, toate deja aprobate de Comisia Europeana. Alaturi de cele doua ce vor fi lansate astazi au fost aprobate programele pentru transport, mediu, dezvoltarea capacitatii administrative, asistenta tehnica si cresterea competitivitatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO