Politică

UE va avea presedinte si ministru de externe. Ce castiga Romania de pe urma reformarii Uniunii

04.10.2009, 23:20 16

Tratatul de la Lisabona - care a trecut la finele saptamaniitrecute testul referendumului irlandez - va schimba din temeliimodul de functionare al institutiilor europene.

Un refuz al irlandezilor fata de Tratat ar fi continuatimobilismul in care se scalda de cativa ani Uniunea Europeana.Tratatul de la Lisabona este cel mai important document adoptat deUE in ultimii 10 ani, dupa Tratatul de la Nisa (2001) care a permisextinderea UE. Totusi, el este un compromis - un rezumat alConstitutiei Europene (un proiect mult mai ambitios, care a esuatinsa in urma a doua referendumuri in Franta si Olanda - in2005).

Tratatul tinteste simplificarea procesului de decizie in UE,extrem de util pentru eficientizarea institutiilor UE, este deparere Vasile Puscas, sef al Departamentului pentru AfaceriEuropene pana saptamana trecuta.

"Pentru prima data se trece intr-un tratat european adoptareadeciziilor cu majoritate calificata in Consiliul Uniunii Europene,avand in vedere ca in prezent deciziile se iau consensual. Acestlucru este foarte important deoarece duce la simplificareaprocesului decizional si la debirocratizare, de care toti seplang", a declarat Puscas pentru ZF.

Fostul ministru a argumentat ca schimbarile aduse de Tratatul dela Lisabona, printre care numirea unui ministru de externe, vorajuta UE sa aiba o pozitie mai ferma in discutiile de la nivelinternational, lucru util in aceste timpuri de schimbare a ordiniimondiale.

Cetatenii irlandezi au spus "Da" documentului in proportie de68%, dupa ce anul trecut l-au respins, trimitand UE intr-un blocajinstitutional de lunga durata.

"Este o zi minunata pentru Irlanda si pentru Europa", a declaratpremierul irlandez, Brian Cowen, dupa aflarea rezultatelor.

Dar ce inseamna succesul din Irlanda?

Tratatul de la Lisabona realizeaza o ampla reforma in randulinstitutiilor Uniunii Europene, necesara dupa primirea incomponenta UE a 12 noi state, in 2004 si 2007.

Astfel, Parlamentul European va avea un mai mare cuvant de spusin adoptarea celei mai mari parti a legislatiei Uniunii Europene,iar modalitatea de vot in Consiliul UE se va schimba.

Spre exemplu, daca in prezent, o lege propusa in ConsiliulUniunii Europene poate fi adoptata prin majoritate calificata cu74% din voturi, care sa reprezinte 62 de procente din populatie,din 2014, potrivit Tratatului de la Lisabona, va fi nevoie de 55%din voturi, care sa reprezinte 65% din populatie.

De asemenea, Consiliul European (format din liderii statelormembre ale UE) va avea un presedinte ales pe o perioada de 2,5 ani.El va purta si denumirea de presedinte al Uniunii Europene si se vaocupa de pregatirea sedintelor Consiliului.

UE va avea un reprezentant pentru afaceri externe si politica desecuritate, care va fi si unul din vicepresedintii ComisieiEuropene. Tratatul mai prevede ca, din 2014, numarul comisarilor safie redus la 2/3 din numarul statelor membre.

Aceasta prevedere este insa contestata in sanul UE si a starnitnumeroase proteste. Niciun stat nu vrea sa renunte la comisarul sausi de aceea liderii europeni au propus sa se voteze astfel incat sidupa 2014, UE sa functioneze in continuare pe principiul "fiecarestat cu un comisar".

Uniunea Europeana va avea personalitate juridica, ceea ceinseamna ca va putea negocia ca un bloc cu statele terte. Deasemenea, rolul Parlamentelor nationale va creste si vor ficonsultate inainte de adoptarea unor legi.

Inainte insa de a intra in vigoare documentul trebuie ratificatde toate statele membre. In prezent, Cehia si Polonia mai au defacut un ultim pas spre ratificare. Emotiile cele mai mari raman inCehia unde presedintele Vaclav Klaus, un eurosceptic declarat, nuse grabeste sa semneze decretul de ratificare.

Ce se schimba?

  • Parlamentul European va avea un mai mare cuvant de spus inadoptarea celei mai mari parti a legislatiei Uniunii Europene
  • Deciziile in Consiliul UE (ministrii statelor membre, reunitipe domenii) se vor lua mai usor, prin majoritate calificata, cu 55%din voturi, care sa reprezinte 65% din populatie
  • Din 2014, componenta Comisiei Europene se va micsora la 2/3 dinstatele membre
  • UE primeste personalitate juridica, ceea ce inseamna ca vaputea negocia ca un bloc cu statele terte
  • UE va avea un ministru de externe, sub denumirea dereprezentant pentru afaceri externe si politica de securitate, careva fi si unul din vicepresedintii Comisiei Europene
  • Rolul Parlamentelor nationale va creste si vor putea ficonsultate in adoptarea legilor
  • Va fi ales un presedinte al Consiliului European. De asemenea,Consiliul European (format din liderii statelor membre ale UE, carese reunesc de patru ori pe an) pe o perioada de 2,5 ani

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO