Politică

Un europarlamentar german spune ca Romania nu-si respecta promisiunile in combaterea coruptiei

03.07.2008, 18:41 24

Influentul europarlamentar german Markus Ferber (PPE) - in trecut un critic acerb al Romaniei - a acuzat ieri, in termini lipsiti de diplomatie, lipsa unor decizii ferme in lupta impotriva coruptiei din Romania si tergiversarea anchetelor in cazul fostilor ministri, dar a apreciat ca Executivul European nu va impune clauza de salvgardare pe acest domeniu.
"Trebuie sa recunoastem ca multe promisiuni facute inainte de aderarea europeana nu au fost respectate si asta nu s-a schimbat nici pana acum", a spus europarlamentarul, mentionand in primul rand neajunsurile in privinta absorbtiei fondurilor in agricultura si a celor structurale", a declarat Ferber intr-un interviu pentru Deutsche Welle.
El a apreciat insa ca ceea ceea ce lipseste cu adevarat in Romania este lupta impotriva coruptiei.
"Curtea Constitutionala a decis ca Parlamentul trebuie sa aprobe inceperea urmaririi penale in cazul politicienilor de rang inalt. Cred ca este un mod gresit de abordare a imunitatii parlamentare, care nu trebuie sa se aplice in cazurile de coruptie", a spus Ferber. Markus Ferber critica si tergiversarea anchetelor in cazul fostilor ministri, dar nu crede ca se va decide aplicarea clauzei de salvgardare in cazul Romaniei.
Romania asteapta la finele acestei luni raportul Comisiei Europene asupra Justitiei din Romania, temerea cea mai mare fiind ca Executivul de la Bruxelles va aplica clauza de salvgardare in acest domeniu - clauza acceptata de Romania la momentul aderarii. Aplicarea acestei clauze presupune, intre altele, ca deciziile instantelor romanesti nu vor mai fi recunoscute in interiorul UE pentru o perioada care va fi stabilita de Colegiul comisarilor. Acest lucru este important pentru ca o astfel de clauza nu priveste strict raporturile dintre statul roman si UE, ci mai degraba ii va afecta pe cetatenii romani (de pilda, desfacerea unei casatorii in Romania dintre un cetatean roman si unul dintr-un stat membru al UE nu va mai fi recunoscuta in celelalte tari ale Uniunii). De asemenea, deciziile justitiei in litigiile comerciale rezolvate in Romania intre doua firme - una romana si una straina - ar putea sa nu mai fie recunoscute.
Recent, ministrul roman al justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat ca la Comisia Europeana exista multa ingrijorare legata de aspectele pe care si Ferber le-a enumerat in interviul pentru Deutsche Welle.
Ieri, ambasadorul britanic la Bucuresti Robin Barnett a adus in discutie subiectul coruptiei, afirmand ca statele care au o dezvoltare economica si sociala deosebita sunt si eficiente in lupta impotriva coruptiei, iar dezvoltarea economica a Romaniei a fost incurajata de lupta anticoruptie.
Ambasadorul Robin Barnett a fost prezent ieri la lansarea proiectului Phare "Continuarea luptei impotriva coruptiei in administratia publica".
"In anumite situatii limita, este foarte greu sa spui nu, de exemplu cand vine vorba de sanatatea si viata unui om. Dar mica spaga incurajeaza marele caltabos", a declarat Robin Barnett.
Ambasadorul britanic a precizat ca este dificil sa "tai capul caracatitei" dupa ce, timp de 40 de ani de dictatura comunista, romanii au fost sub influenta acesteia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO