Politică

Un nou conflict intre ministrul justitiei si CSM

22.09.2005, 19:15 13

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins ieri cererea ministrului justitiei de suspendare a procedurii de numire a judecatorilor la instanta suprema, sub motiv ca procedura de numire la Inalta Curte (ICCJ) s-a declansat inainte de intrarea in vigoare a pachetului de legi privind reforma Justitiei.

Majoritatea membrilor CSM - organismul care este chemat sa asigure buna functionare a Justitiei -

s-au opus, au fost 15 voturi de respingere a propunerii Monicai Macovei, doua pentru si o abtinere.

Conflictul dintre CSM si ministrul de resort este mai vechi, dar s-a acutizat in vara, la adoptarea legii privind reforma in justitie, trecuta prin angajarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului, dar respinsa, partial, de Curtea Constitutionala, la o sesizare a Inaltei Curti de Casatie.

In momentul in care a cerut suspendarea procedurii de numire a judecatorilor curtii supreme, Macovei a invocat faptul ca legea privind reforma in justitie, in baza careia sunt numiti judecatorii ICCJ, nu are norme.

Data fiind importanta functiei de judecator exercitate la instanta suprema, - institutia ii judeca, de pilda, pe inaltii demnitari si tot ea se pronunta asupra unei eventuale suspendari din functie a sefului statului -, Macovei a spsutinut ca CSM trebuie sa aiba criterii clare de numire si o procedura care sa asigure obiectivitatea, transparenta, integritatea si profesionalismul. Ministrul justitiei considera oportuna si prezenta unui psiholog la interviul sustinut de fiecare candidat in fata CSM, pentru a intocmi profilul psihologic al candidatului.

De asemenea, a sustinut ministrul, trebuie ca noile reglementari sa rezolve conflictul de interese pentru membrii CSM care sunt si membri in Colegiul de conducere al instantei supreme. In momentul de fata, trei membri din Colegiul de conducere ICCJ sunt si membri CSM, fiind pusi in situatia de a-si vota propriile constatari.

Potrivit Regulamentului privind organizarea si functionarea administrativa a ICCJ, Colegiul de conducere de la aceasta instanta (intre care trei membri CSM) analizeaza candidaturile pentru promovarea in functia de judecator la ICCJ si prezinta Consiliului Superior al Magistraturii un raport consultativ.

Ieri, insa, CSM a spus ca procedurile de numire au inceput inaintea aparitiei legii invocate de ministrul de resort, drept urmare procesul nu intra sub incidenta noii legi.

Astfel ca Consiliul a trecut la audierea celor 33 de judecatori candidati pentru cele 13 locuri vacante la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Magistratii CSM s-au aratat indignati mai ales de faptul ca s-a cerut evaluarea psihica a candidatilor. Vicepresedintele ICCJ, Lidia Barbulescu, a aratat ca, la promovarea judecatorilor la nivelul Curtilor de Apel si la intrarea in magistratura, candidatii sunt supusi unor teste medicale. Astfel, sustine Barbulescu, este suficient a se analiza documentele aflate la dosarul fiecarui magistrat. "De ce ceilalti care ocupa functii de demnitar nu sunt supusi unor astfel de examinari?", a adaugat Barbulescu.

Si procurorul Nicolae Chiujdea, seful Parchetului sectorului 1 Bucuresti, afirma ca este necesara stabilirea criteriilor de selectie a magistratilor, insa a aratat ca cererile judecatorilor aflate pe masa CSM in sedinta de ieri au fost depuse conform legii vechi. Totodata, Chiujdea a subliniat ca procedura de numire a judecatorilor este "in curs, ca au avut loc audierile lor in Camera judecatorilor a CSM, ca s-au dat avizele pentru ei", iar ca ei urmeaza a fi selectati pentru posturile vacante de la ICCJ. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO