Politică

Ungureanu pleaca sa recucereasca piata rusa

12.10.2005, 19:56 15

Romania a deschis ieri un consulat general la Rostov pe Don (Caucazul de Nord), intentia Ministerului de Externe fiind aceea de a deschide alte trei consulate in Federatia Rusa - inclusiv in Siberia - pentru a facilita relatiile economice dintre cele doua tari.

Tot ieri, in Federatia Rusa s-a deschis forumul de afaceri romano-rus.

Ministrul de resort, Mihai Razvan-Ungureanu, care se afla intr-o vizita in Federatia Rusa, a insistat ieri pe atractivitatea economica a regiunii Rostov pe Don, amintind ca ministerul pe care il conduce a promis ca va cauta piete compatibile cu oferta romaneasca, zona Rostov fiind una dintre acestea.

Ungureanu a spus ca, in relatia cu partea rusa, sprijina realizarea "investitiilor medii si a comertului de nivel mediu" prin legaturi directe, care nu trec neaparat prin capitala Federatiei Ruse.

Potrivit ministrului, Romania are de recuperat o piata economica si ca perspectivele unor profituri economice de ambele parti vor reprezenta un model de actiune si o incurajare.

"Tuturor le va fi mai bine daca vom profita atat noi, cat si oamenii de afaceri care ne reprezinta", a declarat Ungureanu, la ceremonia de deschidere a Consulatului.

La randul sau, guvernatorul regiunii Rostov, Vladimir Fedorovici Ciud, care a fost prezent la inaugurarea consulatului general al Romaniei, dar si la deschiderea Forumului de afaceri romano-rus, a atras atentia ca distanta dintre Romania si Rostov este destul de mica, intre acestea aflandu-se Ucraina, "care le uneste, nu le divizeaza".

De cativa ani Romania incearca sa recucereasca piata rusa, in mare pierduta dupa prabusirea Imperiului Sovietic. In 2004, seful guvernului de atunci, Adrian Nastase, i-a propus presedintelui Federatiei Ruse, Vladimir Putin, crearea unui parteneriat strategic romano-rus. Presedintele Traian Basescu a insistat si el, atunci cand a vizitat Rusia, pentru strangerea relatiilor economice dintre cele doua tari. Rezultatele nu sunt inca vizibile. In relatiile cu Federatia Rusa, Romania avea, la finele lui 2004, un deficit comercial de peste 1,5 miliarde de euro.

Ungureanu a declarat ieri ca prezenta oamenilor de afaceri de la Bucuresti la Rostov pe Don este o garantie a credibilitatii si a intentiei lor de a investi in zona sau de a colabora cu oamenii de afaceri de aici. In septembrie 2004, in Romania, erau inregistrate 239 de societati mixte romano-ruse, dar capitalul strain investit depasea doar cu putin trei milioane de euro. La finele anului trecut Rusia ocupa locul 59 in clasamentul investitorilor straini in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO