Politică

Uniunea Civica Maghiara are tot mai multi sustinatori in UDMR

30.07.2004, 00:00 18

Inca o voce din UDMR este de acord ca Uniunea Civica Maghiara sa aiba candidati desemnati pe liste comune cu reprezentantii UDMR. Este vorba despre senatorul UDMR Puskas Balint, care a spus ca, personal, sprijina propunerea Uniunii Civice Maghiare privind organizarea unor prealegeri comune pentru desemnarea candidatilor la alegerile generale.
In acest sens s-au mai pronuntat si alti parlamentari maghiari, care nu fac parte din Uniunea Civica Maghiara. Unul dintre acestia este senatorul Peter Ekstein Kovacs.
Puskas a spus ca miza alegerilor parlamentare este ca maghiarii sa fie reprezentati in Parlament si in urmatorul mandat, deziderat pentru care electoratul maghiar trebuie mobilizat.
"Pentru aceasta este nevoie de candidati care sa fie alesi de catre comunitate in cadrul prealegerilor. Din acest motiv consider ca doar prealegeri complete, la care sa participe toate organizatiile maghiare, pot rezolva alegerea unor candidati pe care ii va vota majoritatea electoratului maghiar", a declarat Puskas.
Senatorul UDMR a precizat, insa, ca nu este de acord cu propunerea privind infiintarea unei organizatii electorale UDMR-UCM, deoarece aceasta ar presupune un prag electoral de 8%, "care nu poate fi atins".
Presedintele UDMR, Marko Bela, spunea, recent, ca statutul UDMR nu permite acestei formatiuni sa negocieze cu Uniunea Civica Maghiara (UCM) locurile pentru Parlament.
Deputatul Szilagyi Zsolt, reprezentant al Uniunii Civice Maghiare (UCM), a reluat, saptamana trecuta, solicitarea ca, la alegerile preliminarii pentru desemnarea candidatilor comunitatii maghiare la alegerile parlamentare sa fie inclusi, pe aceeasi lista, si civicii maghiari. UCM nu a putut participa la alegerile locale pe liste proprii in urma unei decizii a instantei, astfel ca membrii acestei formatiuni fie au candidat ca independenti, fie s-au inscris pe listele altor partide.
UDMR are, astfel, un competitor in interiorul comunitatii, care ameninta ca va candida separat daca nu se iau in considerare listele comune. Problema este ca, in aceste conditii, este posibil ca etnia sa-si disipeze voturile, iar, in final, nici una dintre formatiuni sa nu intruneasca pragul de 5%, necesar pentru accederea intre formatiunile parlamentare. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO