Politică

Usa extinderii se inchide dupa Romania si Bulgaria

14.12.2005, 20:16 26

Noua disputa privind perspectivele financiare ale UE a readus in discutie chestiunea extinderii cu Romania si Bulgaria.

Faptul ca presedintia britanica a propus, pe langa reducerea cu 10% a fondurilor pentru noii membri si reducerea bugetului Comisiei Europene cu un miliard de euro, l-a determinat pe seful Executivului european, Jose Manuel Durao Barroso, sa afirme ca extinderea cu Romania si Bulgaria nu va fi posibila in cele mai bune conditii.

Scoase din context, vorbele lui Barroso au produs emotie si temerea ca integrarea Romaniei este pusa in discutie din cauza disputelor bugetare. In fapt, Barroso a vorbit despre conditiile tehnice de primire a Romaniei, intrucat cu bani mai putini este posibil ca Comisia Europeana sa nu mai poata acorda cele mai bune conditii functionarilor sau nu-i va mai putea accepta pe cei care vor trebui trimisi la Bruxelles, dupa aderare.

"Nici vorba, aderarea Romaniei nu va fi afectata, daca vorbim strict de diferendele bugetare. In ceea ce priveste aderarea, ca proces, va trebui sa asteptam raportul Comisiei Europene", a declarat, la Bruxelles, pentru Ziarul Financiar ministrul francez de externe Philippe Douste-Blazy.

Este vorba despre raportul de monitorizare al Comisiei, publicat in octombrie si care ar urma sa fie discutat in cadrul Consiliului European (sefii de state si de guverne) de iarna, maine si poimaine.

Dar, in actualul context tulbure, legat de lipsa unui acord bugetar, este greu de presupus ca subiectul va insemna altceva decat un punct bifat pe agenda, asta cu atat mai mult cu cat definitoriu pentru integrarea Romaniei va fi raportul Comisiei din aprilie viitor.

Insa prelungirea discutiilor despre buget si in timpul presedintiei austriece a UE, care incepe la 1 ianuarie, s-ar putea suprapune cu discutiile despre data aderarii Romaniei. Asadar, in vreme ce Comisia ar trebui sa elaboreze raportul pentru Romania care va fi prezentat sefilor de state si de guverne (cei care decid data aderarii), ar aparea aceasta problema a bugetului care ar putea crea nervozitate, spune secretatul de stat in Ministerul Integrarii Europene Leonard Orban.

La randul sau, ministrul roman de externe afirma ca nu exista nici o legatura intre aderarea Romaniei si bugetul UE.

Insa, in perspectiva lucrurile nu mai stau asa. Prima victima a bugetului UE pare sa fie Macedonia, al carei statut ar fi urmata sa fie examinat de vineri de sefii de state si de guverne din UE.

Summit-ul UE ar trebui sa decida daca Macedonia primeste sau nu statutul de candidat la Uniune. Franta, care se opune proiectului bugetar lansat de Londra, dar si inceperii negocierilor cu Macedonia, nu a pierdut prilejul luni, in timpul reuniunii Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE), sa faca legatura intre cele doua subiecte. Parisul, prin vocea ministrului de externe, a incercat sa castige puncte, afirmand ca refuzul britanicilor de a reforma profund "rabatul" de care beneficiaza de 20 de ani face imposibila extinderea UE. "Avem conditii sa-i dam, formal, Macedoniei statutul de candidat in decembrie 2005, cand toata lumea stie ca Uniunea Europeana nu are solutii nici institutionale si nici financiare la sfidarile pe care le presupune chiar extinderea in forma actuala?", a intrebat retoric Douste-Blazy.

Ministrul roman de externe a rezumat, la finalul CAGRE, spiritul care domneste in Uniune la acest moment vizavi de extinderea UE. "Din cauza disputelor pentru buget este posibil sa se puna o noua surdina" discutiilor despre o noua extindere.

Potrivit diplomatului roman, dorinta e ca despre extindere sa se vorbeasca la modul general, sa nu se promita nimic. Extinderea UE cu tarile din fosta Iugoslavie este vazuta ca o necesitate din punctul de vedere al securitatii regionale. Dar nu mai este privita ca un castig in planul valorii, este o stricta investitie de securitate.

"Situatia este destul de grea. Usa se inchide dupa Romania si Bulgaria, aceasta este decizia spre care pare ca ne indreptam", rezuma seful diplomatiei romane.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO