Politică

USR motivează excluderea lui Sergiu Moroianu: A prejudiciat grav imaginea USR

USR motivează excluderea lui Sergiu Moroianu: A...

Autor: Liviu Dadacus

17.12.2016, 12:26 282

„Biroul Naţional al USR a constat că Sergiu Moroianu a încălcat articolul 13 litera c) din Statut care prevede că un membru are îndatorirea să nu prejudicieze, prin luări de poziţii publice, imaginea Salvaţi România şi a decis vineri excluderea lui din partid”, se arată în comunicatul menţionat.

Potrivit sursei citate, USR a constatat că intervenţia publică a lui Sergiu Moroianu a fost preluată în mass-media în zeci de articole, ştiri şi emisiuni TV, într-un context negativ pentru partid, fapt care a prejudiciat grav imaginea Uniunii şi eforturile depuse de membrii si simpatizanţii USR în campania electorală.

Sergiu Moroianu a refuzat să se prezinte la şedinţa Biroului Naţional, la care a fost invitat cu 48 de ore înainte, aşa cum prevede statutul, pentru a-şi proba acuzaţiile, se mai arată în comunicat, unde se precizează, de asemenea, BN i-a oferit lui Sergiu Moroianu posibilitatea să prezinte dovezile în scris dacă nu poate participa fizic la sedinţa Biroului Naţional, posibilitate pe care acesta nu a folosit-o.

USR precizează că intervenţia lui Sergiu Moroianu a fost lipsită de etică şi a adus prejudicii grave imaginii partidului prin lansarea unor acuzaţii false şi calomnioase în spaţiul public. Persoanele care afirmă lucruri deosebit de grave, false, pe care nu le pot proba, devin incompatibile cu statutul de membru şi cu valorile USR.

Potrivit USR, Sergiu Moroianu s-a folosit pentru a ataca partidul de invenţia propagată de adversari în campania „josnică de denigrare” a USR, respectiv asocierea cu George Soros, şi că, tot pe această „pseudotemă”, a acuzat în mod direct şi fals unul dintre vice-preşedinţii USR, pe Roxana Wring.

De asemenea, USR menţionează că Sergiu Moroianu a enunţat mai multe minciuni legate de cheltuirea banilor în campania electorală, privind cheltuieli netransparente şi discreţionare, plata unor servicii de consultanţă, faptul că Matei Păun urmează să fie plătit cu o sumă consistentă sau faptul că invitaţiile media au venit cu precădere pentru candidaţii pentru Parlament, USR promovându-i pe aceştia.

Potrivit comunicatului citat, USR a făcut publice la mijlocul campaniei electorale veniturile şi cheltuielile, precum şi structura cheltuielilor, urmând ca bilanţul complet să fie făcut public după finalizarea şi depunerea actelor la AEP de către mandatarii financiari.

Dovada faptului ca banii au fost cheltuiţi chibzuit este suma de 50 000 de lei plătită pentru sondajul de opinie comandat în campania electorală, ceea ce a reprezentat aproximativ 2% din cheltuielile totale, iar cele mai mari cheltuieli din campanie au fost pentru infrastructură - corturi, pliante, servicii poştale, producţie, distribuţie, se arată în comunicat.

USR precizează, totodată, că pentru toate contractele există dovada prestării serviciilor şi toate cheltuielile au la bază chitanţe şi facturi care vor fi depuse la AEP.

În ceea ce îl priveşte pe Matei Paun, USR menţionează că acesta a activat voluntar şi nu urmează să fie remunerat nici pentru campania de la locale, nici pentru cea recentă de la parlamentare. El nu a fost plătit niciodată de către USB sau USR, fapt ce poate dovedit prin documentele depuse, conform legii, la AEP.

Potrivit sursei menţionate, Clotilde Armand, care nu fost candidat pentru Parlament, a fost prezentă în mass-media în timpul campaniei electorale, fiind prezentă la acţiunile filialelor locale, inclusiv la cele care implicau apariţii media.

USR precizează că, în opoziţie cu afirmaţia lui Sergiu Moroianu, Clotilde Armand a fost cea care l-a cooptat şi propus pe Matei Paun în echipa de campanie, în luna februarie 2016.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO