Politică

Va fi Vasile Blaga viitorul premier?

Va fi Vasile Blaga viitorul premier?

Blaga este unul dintre cei mai temuti oameni ai PD. Nu a fost intotdeauna in relatii foarte bune cu Basescu, in schimb se intelege excelent cu Ioan Rus, liderul PSD Cluj

27.08.2007, 18:02 14

Senatorul PLD de Brasov Nicolae Vlad Popa sustine ca, in eventualitatea in care motiunea de cenzura a PSD va fi votata de Parlament, presedintele il va numi premier pe fostul ministru de interne Vasile Blaga, secretar general al PD.
"Un guvern condus de Mircea Geoana este SF. Traian Basescu o sa-l numeasca premier pe Vasile Blaga. Este cea mai buna varianta, are competenta, nu doar pentru ca a fost ministru de interne, dar si ca manager. Nu exclud nici varianta ca Basescu sa-l numeasca pe Stolojan premier, dar nu cred ca se va intampla acest lucru", a declarat senatorul PLD.
Senatorul este un adversar al premierului in exercitiu Calin Popescu-Tariceanu si un sustinator (si apropiat) al lui Traian Basescu. In PD circula de mai multa vreme varianta ca Blaga ar urma sa fie desemnat sa formeze guvernul in cazul in care actualul executiv va fi indepartat printr-o motiune de cenzura. Blaga nu a putut fi contactat, iar apropiatii sai au refuzat sa comenteze.
Blaga este unul dintre cei mai temuti oameni ai PD. Nu a fost intotdeuna in relatii foarte bune cu Basescu, in schimb se intelege excelent cu Ioan Rus, liderul PSD Cluj
Saptamana trecuta, intrebat daca il va desemna pe liderul opozitiei, Mircea Geoana, drept premier, in cazul caderii guvernului, Traian Basescu a ras, dar nu a dat niciun raspuns.
In urma cu cateva luni el a afirmat ca nu-l va desemna niciodata premier pe Mircea Geoana.
Geoana a spus, in urma cu aproape doua saptamani, ca este pregatit si indreptatit sa preia sefia guvernului, intrucat PSD este cel mai puternic partid de pe scena politca, avand si cei mai multi parlamentari. Discutiile despre motiunea de cenzura pe care PSD o va depune probabil saptamana viitoare au continuat la finele acestei saptamani. PNL se arata (public) linistit. Ministrul agriculturii Decebal Traian Remes a afirmat ca este convins ca motiunea nu va trece. De altfel, PNL incearca in aceste zile negocieri individuale cu parlamentarii opozitiei pentru salvarea Guvernului.
UDMR, partenerul PNL la guvernare, este mai ingrijorat si se arata dispus sa negocieze cu PSD in schimbul renuntarii la motiune.
Presedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat ca o solutie pentru a fi evitata caderea Executivului in urma unei eventuale motiuni de cenzura ar fi o intelegere a guvernantilor cu PSD. In opinia liderului UDMR, PSD are dreptate sa vrea o relatie foarte bine stabilita cu guvernantii, avand in vedere ca detine cel mai mare numar de parlamentari.
"Lucrurile se pot rezolva fara sa cada Guvernul. PSD are dreptate sa vrea o relatie foarte bine stabilita cu guvernantii, avand in vedere ca Partidul Social Democrat detine cel mai mare numar de parlamentari. Acest lucru se poate clarifica facandu-se o intelegere pe baza unor chestii punctuale privind sustinerea unor deziderate sau legi", a afirmat Marko Bela. El a spus ca actualul Cabinet este unul performant, chiar daca, poate, nu este cel mai bun guvern posibil.
"Alternativa daca PSD va introduce motiunea de cenzura si aceasta va trece o reprezinta alegerile anticipate. Nu cred ca vom avea un alt Guvern, ci alegeri anticipate, acestea reprezentand atat interesul presedintelui Traian Basescu, cat si al Partidului Democrat", a adaugat presedintele UDMR.
Un alt lider al UDMR, ministrul dezvoltarii Borbely Laszlo, a facut o oferta PSD sa discute pe faptele concrete care vor fi prezentate in motiune pentru a se vedea daca se mai poate rezolva ceva. El spune ca motiunea va aduce in acest moment o noua instabilitate politica.
De cealalta parte, adversarii premierului Tariceanu jubileaza. Unul dintre liderii PLD (aripa desprinsa din PNL), Valeriu Stoica, il considera pe Dinu Patriciu artizanul motiunii de cenzura pe care PSD o va depune la adresa Guvernului.
"Motiunea de cenzura este o piesa de teatru scrisa de Dinu Patriciu si interpretata cu mai multa sau mai putina maiestrie de Calin Popescu-Tariceanu si Mircea Geoana", a declarat Valeriu Stoica.
El nu a si-a explicat spusele, dar a afirmat ca "daca trece motiunea, cea mai buna solutie o reprezinta alegerile anticipate, pentru ca s-ar pune capat crizei politice. O clarificare a vietii politice ar surveni de indata ce Calin Popescu-Tariceanu isi pierde functia de care pare ca s-a legat cu lanturi", crede Stoica.
Valeriu Stoica a mai tinut sa dea un sfat "gratis" pentru PNL si PSD, "nu pe bani grei cum fac consilierii lor".
"Daca vor sa se prabuseasca, sa se duca la guvernare impreuna. PNL are oricum vocatie suicidara", a precizat Stoica, care a mai adaugat ca PNL va deveni ca PSD, adica "o simpla relicva politica".
"PNL va rezista cat va fi la guvernare, dupa care va intra in disolutie. PNL este instrumentul politic prin care PSD guverneaza Romania", a mai spus Valeriu Stoica.
Stoica a afirmat ca PLD va vota la vedere motiunea de cenzura, asa cum spera ca vor face si parlamentarii PSD. Votul pentru motiunea de cenzura este secret (cu bile), dar nimeni nu poate impiedica un parlamentar sa arate ce voteaza.
De altfel, PSD prin vocea secretarului general Titus Corlatean a anuntat ca va cere ca votul sa fie la vedere pentru a elimina suspiciunile ca unii dintre parlamentarii partidului ar putea vota, la adapostul votului secret, impotriva caderii Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO