Politică

Valeriu Stoica: Este vital ca fuziunea PNL-PD sa aiba loc inaintea alegerilor

07.01.2005, 00:00 19

Valeriu Stoica, artizanul Aliantei PNL-PD si autor al proiectului privind fuziunea celor doua formatiuni politice, considera ca "este vital" ca fuziunea dintre liberali si democrati sa aiba loc inaintea alegerilor, indiferent daca vor fi convocate anticipat sau vor fi organizate la termen.
Fostul presedinte liberal a refuzat ieri sa comenteze daca este oportuna schimbarea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului si daca varianta convocarii alegerilor anticipate este binevenita in acest moment.
Insa, in ceea ce priveste fuziunea PNL-PD, proiect propus de Valeriu Stoica in vara anului trecut dar primit cu ostilitate inclusiv de Traian Basescu, fostul presedinte liberal afirma ca avea siguranta ca proiectul sau va fi acceptat mai devreme sau mai tarziu. "Eram sigur ca asa se va intampla. Cand am propus incheierea Aliantei PNL-PD nimeni nu a fost de acord. Am luptat singur cu tot partidul. Am renuntat la functia de presedinte al PNL. Dar, ceea ce trebuie sa se intample, se intampla".
Fuziunea dintre PNL si PD a fost primita cu rezerve de majoritatea liderilor democrati. In vara anului trecut, in momentul in care Valeriu Stoica a lansat acest proiect, conducerea PD il considera inoportun iar Traian Basescu era unul dintre opozanti. Ce a intervenit intre timp pentru a schimba optica ?
"Cu timpul, oamenii incep sa vada mai clar. E nevoie ca la inceput cineva sa le arate drumul", considera Valeriu Stoica.
"Ma bucur ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, sustine astazi ideea fuziunii PNL-PD. Am avut intotdeauna convingerea ca Traian Basescu este un om politic lucid. In primavara anului 2002 a reactionat imediat favorabil cand am propus Alianta PNL-PD. Este adevarat ca PNL a avut nevoie de un an pentru a intelege importanta acestui proiect, adoptat in toamna anului 2003",  a declarat Stoica. Fostul presedinte liberal explica faptul ca in momentul in care a propus realizarea Aliantei D.A. a avut in vedere ca in final aceasta alianta sa se structureze intr-un singur partid. Si argumenteaza:"Electoratul si-a exprimat foarte clar vointa la alegerile parlamentare si prezidentiale in sensul consolidarii sistemului politic bipolar. Fuziunea PNL-PD nu poate fi ignorata de nici un om politic serios".
Fuziunea ar trebui sa cuprinda doi pasi, cu intindere diferita in timp, explica Valeriu Stoica, care a gestionat mai multe procese de fuziune. Primul este formarea vointei politice a fiecaruia dintre cele doua partide, pas ce s-ar putea face in cateva luni.
Cel de-al doilea, de ordin organizatoric, tehnic, necesita o mai mare perioada de timp intrucat implica sudarea institutionala a celor doua formatiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri