Politică

Verificari administrative, in cazul banilor europeni pierduti la Constanta

30.06.2005, 20:25 18

Guvernul a declansat verificari in cazul Pavilionului Expozitional de la Constanta, a carui finantare nerambursabila europeana a fost retrasa din cauza neindeplinirii prevederilor contractuale.

Potrivit unui comunicat al cabinetului ministrului delegat pentru controlul programelor cu finantare internationala, Cristian David, ieri a fost dispusa efectuarea unor verificari administrative, pentru a se stabili care sunt persoanele responsabile de nefinalizarea proiectului de constructie.

"Exista indicii ca Primaria Constanta nu a emis autorizatia de constructie in timp util, fapt ce a cauzat intarzierea inceperii lucrarilor, iar Consiliul Judetean Constanta nu a acordat sprijinul necesar pentru realizarea proiectului. Aceasta situatie a condus la prejudicierea grava a interesului public si atrage dupa sine responsabilitatea rambursarii sumei primite de la Uniunea Europeana".

Uniunea Europeana a decis sa finanteze cu 4,4 milioane de euro constructiei pavilionului a carui valoare totala a fost estimata la 6,4 milioane euro, confiantarea asigurata de Guvern si Consiliul Judetean Constanta, urmand sa fie 1,6 milioane euro.

Autoritatile locale au primit din partea UE peste un milion de euro pentru respectiva constructie, bani ce trebuie acum returnati, din cauza nerespectarii de catre autoritatile locale a clauzelor contractuale.

Lucrarile ar fi trebuit sa inceapa la 14 mai 2003 si sa se incheie la 14 martie 2005.

La inceputul acestui an, dupa inceperea lucrarilor si realizarea a aproximativ 20 la suta din constructie, Consiliul Judetean Constanta a decis suspendarea lucrarilor pe motiv ca exista probleme la fundatie.

Ambasadorul UE la Bucuresti, Jonathan Scheele, a mers marti la Constanta sa verifice stadiul lucrarilor, iar, la fata locului, a anuntat ca proiectul va fi suspendat. Acest lucru i-a determinat pe primarul Constantei Radu Mazare si pe presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, sa plece trantind usa din sala unde a fost facut anuntul.

Scheele a precizat ca Uniunea Europeana este nevoita sa ceara inapoi Guvernului roman suma de 1,2 milioane euro, deoarece beneficiarul proiectului - Consiliul Judetean Constanta - a intarziat lucrarile.

El a aratat ca proiectul de la Constanta este primul finantat de UE la care lucrarile sunt suspendate din cauza beneficiarului si a dat de inteles ca, in final, pentru recuperarea banilor va raspunde, probabil, un functionar din Constanta.

Scheele a spus ca nu poate decat sa opreasca lucrarile si sa recupereze banii deja alocati, intrucat asa prevede legislatia UE in astfel de cazuri.

Precizarea este importanta pentru ca, in anii ce vin, in Romania vor intra din ce in ce mai multe fonduri nerambursabile, iar neresectarea termenelor contractuale sau in lipsa existentei cofinantarii s-ar putea pierde alte milioane de euro.

Dupa decizia reprezentantului UE de a stopa finantarea, presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, a anuntat ca, in calitatea sa de membru al Congresului Puterilor Regionale si Locale, va cere Uniunii Europene sa trimita comisii de control care sa verifice in Romania modul in care se deruleaza contractele finantate din fonduri europene si sa identifice persoanele vinovate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO