Politică

Videanu, cel mai bine plasat in cursa pentru Primaria Capitalei

11.02.2005, 00:00 12

Consiliul National de Conducere (CNC) al Aliantei D.A. urma sa-l desemneze aseara pe candidatul unic al PNL-PD pentru primaria Capitalei, in baza celor doua sondaje efectuate de CURS si CSOP.
In cursa interna pentru desemnarea candidatului unic au fost desemnati Ludovic Orban, de la PNL si Adriean Videanu de la PD. Potrivit protocolului Aliantei, candidatul cel mai bine plasat in optiunile bucuresenilor, devine automat candidatul unuic al PNL-PD in cursa pentru primaria generala.
Pentru a verifica nu doar notorietatea celor doi, ci si intentiile efective de vot, in adevarata batalie electorala din 3 aprilie, cele doua sondaje au inclus alti doi posibili candidati, ambii de la PSD, Sorin Oprescu si Victor Ponta.
PSD nu s-a decis inca pe cine trimite in cursa. Exista si la social-democati un sodaj, dar PSD Bucuresti il tine deocamdata secret. Din sondajele Aliatei reiese ca oricare ar fi candidatul unic PNL-PD, acesta castiga primaria generala din primul tur. Se pare ca cel mai bine in sodajul PSD sta Sorin Oprescu care a mai candidat de doua ori, in 1998 si 2000, dar a pierdut la distanta de cateva mii de voturi in fata lui Viorel Lis si Traian Basescu.
Chiar daca este cel ma bine plasat in sondaje dintre candidatii PSD (in fata lui Marian Vanghelie si Dana Darabont), Oprescu refuza sa-si asume un nou esec care, daca nu apare ceva semnificativ intre timp, pare sigur. PSD se gandeste sa arunce in cursa o personalitate din afara partidului - a mai incercat, dar fara succes, formula cu Ilie Nastase care a pierdut in fata lui Victor Corbea, in 1996.
O anumita stare de nervozitate a aparut, in sanul Aliantei, in momentul in care cele doua sondaje au indicat rezultate diferite. Unul in plaseaza pe Videanul in fata, celalalt pe Orban. S-a pus asadar problema verificarii incrucisate a sondajelor. CURS a verificat 20% dintre repondentii sondajului CSOP, si invers, iar rezultatele urmau sa fie prezentate si explicare CNC, aseara.
Potrivit lui Ludovic Orban, sunt doua tipuri de intrebari, una se refera la preferinte ("Pe cine preferati drept candidat?"), cea de-a doua la exercitarea votului ("Cu cine ati vota daca maine ar fi alegeri?").
In sondajul CURS, la capitolul preferinte, candidatul liberal se afla in frunte, este situat cu 0,7% in fata lui Videanu.
In sondajul CSPO, insa, Videanul este cu sase procente in fata lui Orban, la capitolul preferinte, (53% la 47%). La capitolul intentii de vot, Videanu ar lua 60% din voturile bucuresenilor, iar Orban 58%, asadar oricare dintre cei doi ar castiga detasat in fata candidatilor PSD.
Orban a spus ieri ca banuieste ca sondajul CSOP nu este tocmai corect, pentru ca este singurul care il da drept invingator pe Videanul. Candidatul liberal a declarat ieri pentru ZF ca, in paralel cu sondajele Aliantei, a facut propriile-i sondaje, patru la numar, la institute precum Gallup,  BCS (Biroul de Cercetari Sociologice) si Iricsson, si toate in plaseaza in fata lui Videanu cu 6-11%. Candidatul liberal a spus ca a cerut baza de date a institutului CSOP pentru a verifica rezultatele, lucru refuzat de institute.
Democratii sunt nemultumiti de atitudinea lui Orban pe care, l-a intrarea in cursa a lui Videanu, l-au acuzat ca incalca protocolul dintre PNL si PD, intrucat a folosit insemnele Aliantei pentru a-si populariza candidatura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO