Politică

Videanu: deficitul bugetar de 1,5% PIB este rezonabil

06.01.2005, 00:00 16

Ministrul de stat pentru coordonarea economiei, Adriean Videanu, declarat ieri ca tinta deficitului bugetar de 1,5% din PIB, convenita cu Fondul Monetar International este una "rezonabila".
Amintind ca programul electoral al Aliantei PNL-PD propunea un deficit bugetar de peste 2% PIB, in vreme ce FMI ar fi dorit inainte de semnarea acordului un deficit de 1%, Videanu a spus ca, 1,5% este o tinta rezonabila care poate fi atinsa pana la sfarsitul anului chiar si cu "proiectia pe care noi am facut-o".
El s-a referit aici la introducerea cotei unice de 16% care va diminua intr-o prima faza veniturile statului. Au existat voci - mai ales din PSD - care au spus ca masura  va pune in pericol tinta deficitului convenita cu FMI.
Videanu a declarat ca, in discutiile purtate in aceasa saptamana, reprezentantilor Fondului le-au fost prezentate argumentele Aliantei PNL-PD in legatura cu modificarile aduse Codului Fiscal, modificari care, "la un moment dat, erau in afara acordului semnat cu FMI de vechea guvernare".
Reprezentantul rezident al FMI in Romania, Graeme Justice, a declarat, recent, ca deficitul bugetar de 1,5% din PIB pentru 2005 este nivelul maxim pe care Romania si-l poate permite.
El a apreciat ca, pentru a umple "golul" lasat in buget de aceasta masura, executivul ar trebui sa restranga cheltuielile publice.
Videanu a declarat ieri ca guvernul va incerca sa convinga FMI ca "golul" din buget, va fi resimtit doar in prima parte a anului si poate fi suplinit in a doua jumatate prin scoaterea la lumina a unei parti a economiei subterane.
Videanu a declarat ca FMI a acceptat, in principiu, argumentele prezentate pentru reducerea fiscalitatii urmand ca, cu ocazia misiunii din 25-26 ianuarie, sa fie gasite "elementele de echilibru pentru parametrii macroeconomici ai Romaniei".
Videanu a mai spus ca masura introducerii cotei unice de impozitare a fost bine primita de pietele financiare internationale, mai ales la Londra si New York, si a apreciat ca investitiile straine vor veni "mai repede decat ne-am asteptat", ca urmarea aplicarii acestei masuri.
Videanu a amintit ieri ca, dupa modificarea Codului Fiscal, va urma modificarea Codului Muncii: "Legislatia va fi modificata in sensul favorizarii creditorului, nu a debitorului, cum este legislatia in acest moment".
El a mai spus ca, in urmatoarele trei luni va fi adoptata legislatia care va elimina toate barierele administrative privind infiintarea si desfiintarea societatilor comerciale. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO