Politică

Videanu: Vom mentine cota unica si nu vom majora TVA

Videanu: Vom mentine cota unica si nu vom majora TVA
28.03.2008, 18:15 9

"Programul de guvernare (al fostei Aliante PNL-PD care a ajuns la guvernare in 2004 - n.n.)
si-a demonstrat viabilitatea, dar inregistreaza sincope, intrucat cei care nu l-au vrut il pun acum in practica. Marele anacronism al guvernarii (liberale - n.n.) este ca avem un program de dreapta, dar guvernul sufera influente de stanga, intrucat nu are sustinere parlamentara. Aceste influente de stanga nu erau in programul cu care am castigat alegerile. Programul PD-L va fi unul coerent care va conduce la o crestere sustenabila a economiei si va elimina dezechilibrele macroeconomice aparute ca urmare a aplicarii tocmai a unor masuri de stanga", afirma Videanu.
Potrivit acestuia, principalele masuri cuprinse in programul Aliantei PNL-PD vor fi mentinute in cel al PD-L care ar urma sa fie lansat spre sfarsitul verii. Cota unica de 16% va fi mentinuta si va fi extinsa la toata gama de impozite.
Pentru echilibrarea bugetului mai multi oficiali straini au opinat in trecut ca guvernul va trebui sa majoreze cota de TVA. "Nu cred ca TVA trebuie majorata. Dar trebuie luate toate celelalte masuri care sa consolideze cota unica si sa elimine dezechilibrele, mai ales deficitul comercial si cel de cont curent", afirma Videanu intr-un interviu pentru ZF.
El nu a dorit sa spuna care vor fi acele masuri, apreciind doar ca vor fi "surprize foarte mari".
Videanu, alaturi de Varujan Vosganian, a coordonat programul de guvernare al fostei Aliante PNL-PD. "Din acea echipa care a facut programul de guvernare, intre care Ionut Popescu, eu, Gheorghe Flutur, doar Vosganian se mai afla intre cei care guverneaza. Tocmai de aceea situatia este bizara, pentru ca programul care este de dreapta este pus in practica de unii care nici nu l-au inteles, nici nu
l-au vrut", afirma spune fruntasul PD-L.
Adriean Videanu se afla la finele primului sau mandat de primar general si, dupa cum afirma surse din partid,
nu-l mai vrea pe al doilea.
De ce s-a saturat Adriean Videanu de Primaria Capitalei? El nu spune explicit ca nu va mai candida ("inca nu m-am hotarat"), dar uneori este "tradat" de propriile-i explicatii. "Viitorul primar va avea o sarcina dificila. Va trebui sa aiba in primul rand o majoritate in Consiliu, pentru ca, daca Bucurestiul nu va avea o conducere unitara, nu se va dezvolta rapid".
Dar nu a avut Bucurestiul o conducere unitara? In alegerile locale din 2004 Traian Basescu a avut un mesaj: "Dati-mi si Consiliul nu doar mandatul de primar general". Iar bucurestenii i
l-au dat. Este vorba despre Consiliul General al Muncipiului Bucuresti (CGMB), cel care ia, practic, deciziile pentru Capitala. Videanu, care a ajuns primar in 2005 dupa plecarea lui Basescu la Cotroceni, a mostenit "conducerea unitara", intrucat Alianta a dominat CGMB. De ce nu a reusit atunci si de ce renunta acum? "Dupa cum stiti, eu am fost ales in numele Aliantei, dar intre timp caruta s-a rupt. Eu, chiar daca plantez si un pom, trebuie sa cer aprobare de la primarii de sectoare", se plange primarul.
"Caruta" s-a rupt, dar nu s-a rupt imediat si a fost o vreme in care a avut intregul Consiliu de partea sa si posibilitatea de a-si spori prerogativele. In alegerile din 2004, Alianta a spus ca, odata venita la guvernare, va reda primarului general puterile pe care le avea inainte ca ele sa fie transferate sectoarelor in guvernarea Adrian Nastase (atunci primar general era Traian Basescu). Acest lucru nu s-a intamplat. De ce, de vreme ce Alianta guverna?
"Eram in Birou la Vasile Blaga si am deschis aceasta discutie. Liberalii au spus insa ca este mai bine asa, ca si noi avem trei primari de sector si daca modificam legea, stricam echilibrul? Iar dupa ruperea aliantei majoritatea din Consiliu s-a transformat
intr-o superminoritate. A trebuit sa negociez cu fiecare in parte, de la PNL pana la PC", sustine Videanu.
Adrian Videanu a castigat alegerile cu un program in 10 puncte postat si acum pe site-ul sau de campanie. Un program care promitea rezolvarea unora dintre cele mai grave probleme ale Bucurestiului - traficul infernal, lipsa locurilor de parcare, lipsa spatiilor verzi.
Traficul in Bucuresti continua sa fie un infern, ca si lipsa parcarilor sau poluarea. De ce nu a reusit primarul general? Dimpotriva, sustine el, lucrurile merg spre bine.
"Am realizat 102.000 de locuri de parcare, e adevarat de suprafata, desi am promis doar 17.000". Unde sunt insa parcarile subterane despre care primarul a vorbit atat si care ar fi urmat sa rezolve o parte a traficului in chiar punctele sale nevralgice, adica centrul Capitalei? Videanu admite ca realizarea lor este intarziata, dar spune ca de vina pentru acest lucru este schimbarea legii achizitiilor publice.
"In noua lege conceptul de parte-neriat-public privat a fost inlocuit cu cel de concesiune de lucrari. Normele de aplicare a legii au aparut abia acum cateva luni. Cum pentru parcarile sub-terane era nevoie 400-500 de milioane de euro si nu aveam acesti bani, eram pregatiti pentru realizarea parteneriatelor publice-private. A trebuit refacut totul si pregatita documentatia pentru licitatii. Pana la final de mandat sper sa se organizeze aceste licitatii pentru parcarile subterane", afirma Videanu.
Cat despre un nou sistem de semaforizare Videanu sustine ca un nou sistem (care va tine cont de trafic, de orele de varf) va functiona in intersectiile principale pana la 15 mai. Si in privinta reabilitarii strazilor primarul general sustine ca sta bine, iar lucrurile se vor vedea peste cativa ani.
"Dar problema traficului in Bucuresti va mai dura 20 de ani, daca lucrurile nu se petrec intr-un ritm alert inca de pe acum". Primarul spune ca in trei ani a dublat bugetul primariei de la 17.000 de miliarde de lei vechi la 32.000 de miliarde, bani care au mers in proportie de 70% in reabilitarea infrastructurii.
Ce nu a reusit totusi primarul?. "In doua puncte ale programului meu am esuat. Primul este constructia celor 30.000 de locuinte cu destinatie sociala. Trebuia realizat in parteneriat cu Ministerul Apararii, practic cazarmile trebuiau scoase din oras si pe locul lor construite locuinte. Nu s-a putut, proiectul se nascuse deja mort. Al doilea proiect este cel al realizarii centurii verzi a Bucurestiului (o perdea de copaci in jurul orasului - n.n.), intr-un proiect cu Ministerul Mediului. Nici acest lucru nu s-a intamplat, pentru ca aceasta centura era dincolo de ceea ce avea Bucurestiul, era pe teritoriul altor localitati si, din cauze politice (primari de alta culoare politica din localitatile respective - n.n.), nu s-a putut realiza."
Tot din cauze politice, transformarea Bucurestiului intr-o metropola va mai avea de asteptat multi ani, spune primarul, care adauga ca nu se intelege importanta crearii zonei metropolitane, intrucat administratiile care ar urma sa fie inglobate in proiect se tem ca vor intra sub tutela Bucurestiului. "Nu este asa, este vorba despre o colaborare intre administratii." Videanu afirma insa ca crearea zonei metropolitane este vitala, intrucat Bucurestiul a ajuns la saturatie, sunt putine zone in care se mai poate construi si, ca sa se dezvolte, Capitala are nevoie de spatiu.
Daca primarul a facut atatea lucruri bune, cum spune, atunci de ce ezita sa continue si intr-un al doilea mandat? "Sa vedem ce spune partidul", afirma primarul. In partid se stie insa ca Videanu s-a decis sa puna punct definitiv aventurii sale la Primaria Generala.

Trebuie sa cer aprobari la sectoare si cand plantez un pom!
Reporter: In alegeri va trebui sa va bateti cu PNL pe culoarul de dreapta. Cum veti face diferenta si cu ce program veti veni?
A. Videanu: Programul de guvernare (al fostei Aliante PNL-PD care a ajuns la guvernare in 2004 - n.n.) si-a demonstrat viabilitatea, dar inregistreaza sincope, intrucat cei care nu l-au vrut il pun acum in practica. Marele anacronism al guvernarii (acum compusa doar din liberali - n.n.) este ca avem un program de dreapta, dar guvernul are influente de stanga, intrucat nu are sustinere parlamentara. Aceste influente de stanga nu erau in programul cu care am castigat alegerile. Programul nostru va fi unul coerent care va conduce la o crestere sustenabila a economiei si va elimina dezechilibrele macroeconomice aparute ca urmare a aplicarii tocmai a unor masuri de stanga.
R.: Veti pastra deci principii din programul Aliantei din 2004?
A.V.: Cota unica de 16% va fi mentinuta si va fi extinsa la toata gama de impozite. Nu cred ca TVA trebuie majorata. Dar trebuie luate toate celelalte masuri care sa consolideze cota unica si sa elimine dezechilibrele, mai ales in privinta deficitului comercial si al celui de cont curent.
R.: Care sunt aceste masuri?
A.V.: Vor fi surprize foarte mari!
R.: De ce nu mai candidati la Primaria Bucurestiului?
A.V.: Oficial nu am spus ca nu mai candidez, ci ca nu m-am hotarat. Viitorul primar va avea o sarcina foarte grea. Daca Bucurestiul nu va avea o conducere unitara, nu se va dezvolta rapid.
R.: Dar nu ati avut la Bucuresti o conducere unitara, de vreme ce ati avut Consiliul de partea dvs.?
A.V.: Stiti, eu am fost ales in numele Aliantei, dar intre timp caruta s-a rupt. Eu chiar daca plantez si un pom trebuie acum sa cer aprobare de la primarii de sectoare. (...) A trebuit sa negociezi, cu fiecare in parte, de la PNL pana la PC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO