Politică

Vladescu taie la rectificare din cheltuielile de bunuri si servicii si reprioritizeaza investitiile

01.06.2010, 23:42 83

Rectificarea bugetara va cuprinde masurile adoptate prin legilepentru care Guvernul isi va angaja raspunderea, precum si reducerila capitolul de bunuri si servicii, iar investitiile vor fireprioritizate, potrivit lui Sebastian Vladescu, ministruluiFinantelor Publice.

"Ne apucam de rectificare imediat dupa ce legile vor fi aprobate deParlament. Aprobarea ordonantei de rectificare bugetara nu este opreconditie pentru ca boardul FMI sa aprobe scrisoarea suplimentarasi urmatoarea transa din acordul stand-by", a spus Vladescu.

Rectificarea bugetara a fost anuntata pentru sfarsitul luniiiunie-inceputul lunii iulie, aceasta fiind prima revizuire abugetului din 2010.
Vladescu a precizat ca vor exista schimbari si la capitolulinvestitii, urmarindu-se reprioritizarea si axarea pe aceleproiecte care trebuie si pot fi terminate.
In ceea ce priveste reducerea salariilor cu 25%, ministrulfinantelor afirma ca va fi aplicata si angajatilor din SRI, SIE,SPP, STS, politie si armata, iar pensiile speciale ale celor careau activat in aceste structuri vor fi mai mici cu 15%.
Guvernul a adoptat duminica proiectele de legi prin care suntreduse salariile, pensiile si alte prestatii sociale din sectorulbugetar, pentru care isi va angaja raspunderea in Parlament.

Pentru angajatii companiilor de stat si cei ai regiilor autonome,Executivul va stabili un plafon salarial maximal, iar din castigulcare depaseste acest plafon o cota de peste 70% va fi varsataintr-un fond de solidaritate, potrivit unor surse oficiale.Plafonul salarial va depasi cu mult salariul mediu pe economie,urmand sa fie stabilit cel mai probabil la 5.000 lei.
Procedura va fi reglementata printr-un memorandum care urmeaza safie avizat de Guvern. In memorandumul guvernamental, virareasumelor va fi prezentata ca avand un caracter "benevol", dar vareprezenta practic o decizie a actionarilor si conducerii acestorcompanii si regii de stat. Executivul a constatat ca salariile nupot fi reduse cu 25% in aceste unitati.

Si-a dat consilierii afara

Sebastian Vladescu, a decis sa reduca la jumatate numarul deconsilieri, posturile ocupate de Dan Bittman si alti treiconsilieri personali fiind restrcuturate de la 1 iunie, ca urmare amasurilor de austeritate asumate de Guvern. Cei opt consilieri auavut in luna aprilie venituri cuprinse intre 2.002 lei si 6.987lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO