Politică

Vrajba politica se invarte in jurul unei valize cu bani

22.02.2007, 18:52 12

Scandalul politic a ajuns la bani. Patru milioane de euro, o presupusa mita de la Alro Slatina ar fi ajuns la consilierii de la Cotroceni, sustine fostul ministru al economiei Codrut Seres. Seful Alro si Theodor Stolojan resping vehement afirmatia lui Seres.
Seres a insinuat ieri (invocand surse "din piata") ca Alro Slatina i-ar fi mituit cu 4 milioane de euro pe consilierii de la Cotroceni pentru ca acestia sa intervina pentru obtinerea de catre firma a unor contracte de energie. Seres a facut aceste declaratii in replica la acuzatiile presedintelui Traian Basescu de miercuri seara potrivit carora Alro a facut un memoriu (devenit celebru) la presedintie pentru ca trebuia "sa se prezinte la Ministerul Economiei cu o valiza cu bani" pentru a negocia noi contracte.
Fostul consilier prezidential Theodor Stolojan, a negat ieri acuzatiile lui Seres ca si firma Alro, in vreme ce premierul Calin Popescu-Tariceanu - de la care a plecat noul scandal - a cerut interventia justitiei.
Miercuri seara la TVR 1 Tariceanu si Basescu (primul era in studio, celalalt la telefon) s-au acuzat reciproc de minciuna - in interventii care au depasit prin violenta limbajului orice confruntare de pana acum - motivele fiind biletelul transmis de premier presedintelui (in cazul Dinu Patriciu) si rezolutia pusa de seful statului pe un memoriu al firmei Alro, memoriu transmis apoi ministrului (pe atunci) al economiei Codrut Seres. Amintim ca respectiva rezolutie, semnata de Basescu, ii cerea ministrului sa rezolve "in interesul guvernului" si "daca se poate in interesul national" memoriul Alro - ceea ce a fost calificat de opozantii presedintelui drept o interventie nepermisa. In document societatea se plangea ca are greutati cu contractele pentru energie.
Tariceanu a admis in emisiunea citata ca a gresit cerandu-i presedintelui sa intervina la parchet in cazul Patriciu (a carui firma, Petromidia, se afla in atentia procurorilor), insa a spus ca ceea ce a facut el nu este nici pe departe atat de grav pe cat a fost interventia presedintelui in cazul Alro.
Dupa aceasta afirmatie presedintele a intervenit telefonic, acuzandu-l pe Tariceanu ca minte: "Primul-ministru confunda biletelele si discutiile cu Patriciu cu rezolutia mea pe un document Alro. Domnule prim-ministru (...) am rugamintea sa nu mai mintiti. Alro a venit la mine pentru ca trebuia sa se prezinte la Ministerul Economiei cu o valiza cu bani pentru a primi inca 25% energie, pentru a nu opri productia", a spus Basescu.
Ieri, in disputa a intervenit si fostul ministru al economiei Codrut Seres - vizat direct - care l-a acuzat pe presedinte ca minte si a insinuat ca, de fapt, mita ar fi ajuns la Cotroceni: "Bani in sacosa nu s-au adus la ministrul Codrut Seres de catre Alro. Mai degraba Basescu sa verifice ceea ce se spune in piata, cum ca patru milioane de euro au fost trimisi de Alro catre consilierii de la Cotroceni. Domnul Basescu este un mincinos".
Dupa schimbul de replici cu presedintele, de la televiziunea publica, premierul a reluat seara tarziu subiectul la aeroport, inainte de a pleca in vizita in Japonia, si a cerut interventia justitiei.
"Sunt consternat de felul cum presedintele incearca sa ne ia de prosti pe toti, sa ne minta in fata si sa spuna ca interventia pe care a facut-o prin intermediul consilierului sau prezidential Theodor Stolojan era corecta, pentru ca era in beneficiul unei firme care nu stiu ce facea, se ocupa cu productia de aluminiu. (...) Cred ca, intr-o tara normala, o astfel de interventie brutala in economie ar genera automat o ancheta a autoritatilor competente, a justitiei, si cred ca, daca vrem sa fim o tara europeana, acest lucru ar trebui sa se intample", a spus premierul. In replica Directia Nationala Anticoruptie a precizat intr-un comunicat ca nu-si face agenda in functie de declaratiile persoanelor publice.
Fostul consilier prezidential Theo-dor Stolojan a intervenit si el, respingand acuzatiile fostului ministru al economiei: "Regret ca domnul Codrut Seres, cu voie sau fara voie, a ajuns sa faca jocul mafiilor din piata energiei electrice si sa intoxice, astfel, opinia publica". Alro Slatina a respins, la randu-i, acuzatiile de coruptie si a sustinut ca singurele interventii ale companiei la institutiile statului pentru facilitarea obtinerii de energie in baza unor contracte pe termen lung, incheiate direct cu producatorii, au fost reprezentate de scrisori adresate mai multor autoritati.
"Scrisorile care explicau situatia Alro au fost singurii pasi pe care compania i-a intreprins in relatia cu autoritatile. (...) Respingem cu fermitate orice fel de acuzatii privind orice fel de comisioane platite catre autoritati", a declarat presedintele Consiliului de Administratie al companiei din Slatina, Christian Wuest.
Firma precizeaza ca a trimis, in ultimii doi ani, peste 15 scrisori, catre Ministerul Economiei si Comertului, premier, Consiliul Concurentei, Presedintie si catre alte autoritati guvernamentale, in care a explicat necesitatea obtinerii unor contracte de furnizare a energiei electrice pe termen lung si in care propunea mai multe modele de investitii care ar fi permis Alro acces constant la electricitate.
"Toate aceste scrisori au ramas fara raspuns. Scrisorile au reprezentat singura actiune realizata de catre Alro referitoare la furnizarea de energie electrica", precizeaza comunicatul societatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO