Politică

WSJ: Romania, cap de pod spre Caucaz si Caspica

WSJ: Romania, cap de pod spre Caucaz si Caspica
03.12.2002, 00:00 23

Din pozitia sigura de membri NATO, Romania si Bulgaria pot ajuta Alianta sa se extinda spre Caucaz si spre zona Marii Caspice, apreciaza in Wall Street Journal  analistul Vladimir Socor, de la Institutul pentru Studii Politice si Strategice Avansate din Washington.
Datoria statelor invitate recent sa adere la Alianta, chiar si acum, cand inca nu au devenit membri cu drepturi depline, este sa ajute tarile aspirante la NATO sa se pregateasca mai bine. Aceasta calitate importanta a tarilor invitate a fost deseori trecuta cu vederea, apreciaza analistul citat.
Inca inainte de summitul de la Praga, presedintele georgian a declarat ca tara sa trebuie considerata un aspirant la intrarea in NATO, aminteste ziarul american. Iar Azerbaidjanul a confirmat ca va participa la misiuni in colaborare cu Alianta. Chiar daca ambele tari sunt departe de o aderare la NATO, este momentul ca Alianta sa se indrepte spre ele, sa le ofere macar partial umbrela de securitate. Numai prin Georgia si Azerbaidjan va putea SUA sa isi asigura accesul la resursele din zona Caspica, apreciaza analistul citat.
Momentul Praga a insemnat cea mai mare victorie a NATO din cei peste 50 de ani de extisten, insa Alianta trebuie acum sa accelereze procesul de ratificare a extinderii si de primire efectiva a noilor membri, pentru a nu risca sa piarda tot ce a obtinut.
Nouasprezece guverne si parlamente, ale statelor membre NATO, vor trebui sa aprobe si sa ratifice primirea celor sapte state din Europa Centrala si de Est. NATO trebuie sa aiba grija ca acest proces politic sa nu se intinda pe mai mult de doi ani, spune analistul Vladimir Socor.Procesul extinderii efective trebuie accelerat, pentru ca statele invitate sa adere la Alianta sa nu ramana cu impresia ca formeaza in continuare o "zona gri" intre Est si Vest, continua el. Aderarea mai rapida la Alianta va stimula statele invitate sa isi accelereze progresele. Este crucial pentru NATO sa incheie odata pentru totdeauna epoca in care zona dintre Baltica si Marea Neagra era doar un loc de disputa intre Est si Vest. "Aceste tari nu vor sa fie o punte de legatura intre Occident si Est. Ele apartin acum Vestului", comenteaza Vladimir Socor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO