Politică

Ziua cea mai lunga pentru Tariceanu. PNL decide daca isi iarta seful sau il schimba cu Antonescu

Ziua cea mai lunga pentru Tariceanu. PNL decide daca isi iarta seful sau il schimba cu Antonescu
20.03.2009, 00:00 28

Inaintea alegerilor legislative, Calin Popescu-Tariceanu, pe atunci premier, sustinea: PNL va fi la guvernare si dupa alegeri, pentru ca are vocatie de jucator, iar pentru a putea decide soarta jocului trebuie sa fii in teren, nu in tribuna. La nici doua zile de la alegeri, impreuna cu un mic grup de apropiati, Tariceanu decidea altfel, iar PNL intra in opozitie. Supararea unora dintre filialele liberale a fost maxima. O noua speranta s-a nascut atunci in PNL: Crin Antonescu.

PNL va decide astazi cine va conduce partidul pentru urmatorii patru ani sau doar pentru cateva luni - pentru ca cine va castiga presedintia PNL va fi si candidat la alegerile prezidentiale si, daca ar fi sa-l credem pe Dinul Patriciu, singurul miliardar al Romaniei din topul Forbes si cu multa influenta in PNL, "cine va ajunge in turul al doilea al prezidentialelor il va invinge sigur pe Traian Basescu".
Va fi acesta Calin Popescu-Tariceanu sau Crin Antonescu, actualul vicepresedinte al partidului? Astazi cei 1.774 de delegati ai partidului reuniti in congres vor decide daca Tariceanu va continua in fruntea PNL sau va fi inlocuit. Ar insemna aceasta a doua ipoteza sfarsitul ascensiunii politice a lui Tariceanu?
Fostul premier are acum 57 de ani, dar avea 37 cand s-a lansat in politica in urma cu 20 de ani. A rupt PNL-ul, impreuna cu prietenul sau Dinu Patriciu, si a fondat in anii tulburi ai democratiei abia nascute un alt partid - PNL-Aripa Tanara.
S-a reintors in PNL (cu Patriciu la brat), a crescut odata cu el si a ajuns la inceputul lui 2005 presedinte al formatiunii, dupa ce fusese deja numit prim-ministru, uns in functie de mana neputincioasa atunci a lui Traian Basescu (era dupa retragerea lui Stolojan, presedinte al PNL, din pozitia de candidat pentru alegerile prezidentiale). Acelasi Traian Basescu avea sa ajunga nici la doi ani de atunci cel mai mare adversar al lui Tariceanu si al PNL-ului. Tariceanu a facut un gest de neconceput in anul alegerilor - a scos PD-ul de la guvernare, l-a blocat pe Basescu in toate proiectele si a fost unul dintre initiatorii suspendarii sale din functia de presedinte. Sustinut din afara de Patriciu (omul de afaceri pune anchetarea sa in dosarul Rompetrol pe seama lui Basescu) si din interior de garnitura de vicepresedinti in frunte cu Antonescu, Tariceanu a rezistat politic neasteptat de bine. "Razgandeanu", cum i-a spus presa la vremea renuntarii la o demisie anuntata cu tam-tam, s-a dovedit un om politic rezistent, ramanand in fruntea Guvernului vreme de patru ani, o performanta mare pentru un Executiv care avea, in a doua parte a mandatului sau, o sustinere parlamentara de nici 20%. Rezultatele obtinute de PNL la ultimele alegeri, aproape 20% - cele mai bune din istoria recenta a partidului - au adus sperante mari in randurile liberalilor si oferte la fel de mari din partea principalilor competitori politici, PD-L si PSD.
Daca ii credem pe social-democrati, la aflarea rezultatului alegerilor Tariceanu ar fi urmat sa anunte formarea unui guvern impreuna cu PSD, ceea ce nu s-a intamplat. PD-L a curtat doua saptamani PNL, lui Tariceanu i-a fost oferita pozitia de presedinte al Camerei Deputatilor si un numar egal de pozitii ministeriele cu cele ale democrat-liberalilor pentru liberali. De ce este acum PNL in opozitie (nu doar la centru, pentru ca durerea mare este alungarea liberalilor din conducerea institutiilor locale) cand pentru prima data in istoria post-decembrista a Romaniei dreapta (PD-L si PNL) castigasera peste 50% din voturi?
Este greu de explicat chiar si acum. La o prima vedere ar fi vorba despre incapatanarea lui Tariceanu de a nu avea nicio relatie cu Traian Basescu si cu partidul sau, PD-L. Atunci de ce este suparat Ludovic Orban, vicepresedinte al partidului ("a fost o greseala intrarea in opozitie"), de ce este suparat Crin Antonescu, contracandidat al lui Tariceanu, si el excelent critic la adresa lui Traian Basescu? Si, mai ales, de ce este suparat vechiul prieten al lui Tariceanu, Dinu Patriciu, si de ce pare sa incline spre sustinerea lui Antonescu (Patriciu va fi in sala congresului si va vota, fiind delegat de Prahova), stiuta fiind aversitatea sa fata de seful statului?
Voi sustine pe cel care este capabil sa-l invinga pe Traian Basescu, spune Dinu Patriciu. Dar cine este capabil sa-l invinga, Tariceanu sau Antonescu? Si de unde pleaca zvonul potrivit caruia alianta PD-PNL s-ar reface, daca Antonescu castiga?
La 50 de ani ai sai, Antonescu s-a remarcat, de-a lungul vremii, printr-un discurs elegant, coerent, dar cel mai adesea strident. Are o veche viata de partid, doar in PNL (20 de ani). A avut functii, a fost ministru, a fost in conducerea Camerei Deputatilor, a fost lider de grup al deputatilor liberali. Nu a stralucit foarte tare, dar are, se poate spune, tot dreptul sa pretinda functia de presedinte al PNL si chiar hotararea de a castiga.
Cu cateva ore inainte de congres (rezultatul va fi aflat la ora 17.00, astazi), taberele aratau cam asa: majoritatea filialelor de sector din Bucuresti, Iasiul (controlata de baronul Relu Fenechiu), Suceava, Vrancea, Tulcea, Braila, Calarasi, Prahova, Dambovita, Teleorman, Prahova, Brasov, Harghita Covasna, Sibiu, Hunedoara, Gorj, Caras Severin, Timis, Bihor, Satu Mare si Maramures il vor sprijini pe Antonescu, in vreme ce in spatele lui Tariceanu vor merge liberalii din Ilfov, Giurgiu, Constanta, Buzau, Valcea, Arges, Dolj, Alba, Mures, Cluj, Salaj, Bistrita-Nasaud, Neamt, Bacau, Galati.
Daca lucrurile stau chiar asa cum spun liderii filialelor, se poate constata ca majoritatea lor sunt de partea lui Antonescu.
Ziua cea mai lunga pentru Tariceanu incepe astazi la ora 9.00.
 
Calin Popescu-Tariceanu
 
Calin Popescu-Tariceanu (57 de ani, pe numele sau intreg Calin Anton Constantin Popescu-Tariceanu) a intrat in politica din primele zile dupa Revolutie, ca membru fondator al Partidului National Liberal, insa a plecat din acest partid impreuna cu Dinu Patriciu si Viorel Catarama pentru a forma PNL-AT (aripa tanara). A revenit in 1993 in PNL si a fost ales vicepresedinte al partidului. Odata cu castigarea alegerilor de catre Conventie in 1996, Tariceanu devine ministru de stat, ministrul industriei si comertului. El este inlocuit cu Radu Berceanu la inceputul lui 1997. Alaturi de Radu Berceanu (PD-L) sau Adrian Nastase (PSD), Tariceanu este unul dintre putinii politicieni care au fost alesi in Parlament in fiecare legislatura din 1990 pana astazi. 
Este unul dintre liberalii care se opune venirii lui Theodor Stolojan in partid sau, mai tarziu, fuziunii cu Alianta pentru Romania, condusa de Teodor Melescanu. A fost un critic constant al Aliantei D.A. PNL-PD, desi, dupa retragerea lui Stolojan in 2004 din cursa prezidentiala, nu s-a opus candidaturii lui Traian Basescu la prezidentiale, asa cum a facut-o prietenul sau Dinu Patriciu.
A devenit presedintele al PNL si candidat la functia de premier odata cu retragerea lui Stolojan. Dupa victoria lui Traian Basescu a ajuns la Palatul Victoria ca primul prim-ministru liberal dupa dinastia Bratienilor.
Momentul critic al carierei sale a fost ziua de 7 martie 2005, cand a anuntat ca va demisiona din functia de premier pentru a provoca alegeri anticipate, ca sa revina asupra acestei decizii. Este unul dintre cei mai bogati politicieni, cu o avere de aproximativ 30 de milioane de euro.
 
Crin Antonescu
 
Crin Antonescu (50 de ani, pe numele lui intreg George Crin Laurentiu Antonescu), actual vicepresedinte al PNL, a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti in 1985, dar repede a ales cariera de om politic. Inainte de a intra in politica, Antonescu a lucrat ca profesor de istorie in Tulcea, locul sau de nastere (1985 - 1989), si in Vaslui. De asemenea, el a mai lucrat ca muzeograf in Tulcea.
In 1990 s-a inscris in PNL, iar numai dupa doi ani a fost ales in Camera Deputatilor, devenind membru al Comisiei pentru educatie, tineret si sport. Antonescu a cunoscut o cariera politica ascendenta, in care numai dupa cinci ani de la inscrierea in PNL, a devenit vicepresedinte al partidului.
In 1996 a fost ales pentru un nou mandat de deputat si a devenit membru al Comisiei pentru afaceri externe. De asemenea, in acelasi an a devenit lider parlamentar al PNL.
Un an mai tarziu, Crin Antonescu a fost numit ministru al tineretului si sportului in guvernarea CDR. A facut parte din guvern pana in anul 2000, cand a fost reales deputat de Tulcea.
In anul 2004 a mai castigat un mandat in Camera Deputatilor, dar de aceasta data a candidat pe listele din Bucuresti. Acum este senator.
Potrivit declaratiei sale de avere, Antonescu detine un apartament de 96 de metri patrati in Bucuresti in valoare de 60.000 de euro, cumparat in 2001. Senatorul PNL are trei conturi bancare in valuta, doua la BRD de 10.000 de euro si 5.000 de dolari si unul de 5.000 de dolari la BCR. In declaratia de avere mai e trecuta indemnizatia anuala de 53.000 RON de la Parlament.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri